Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2024 17:44

Στον Όλυμπο αποχαιρέτησε το καλοκαίρι ο “Ευκλής”

Στον Όλυμπο αποχαιρέτησε το καλοκαίρι ο “Ευκλής”

 

Το τελευταίο τριήμερο του Αυγούστου 24-26/8, δεκαεπτά συμμετέχοντες ορειβάτες από τον Σύλλογο "Ο Ευκλής" Καλαμάτας αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι με μια εξόρμηση στον Ολυμπο, έχοντας ως ορμητήριο το Καταφύγιο Σπήλιου Αγαπητού στα 2.100 μ. υψόμετρο.

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες και ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4, η πρώτη ομάδα κατέκτησε την κορυφή Σκάλα (2.909 μ.) και τον Μύτικα (2.918 μ.), με τη συνοδεία του πιστοποιημένου οδηγού βουνού της Ε.Ο.Ο.Α. Γεώργιου Μάλαμα. Η δεύτερη ομάδα γνώρισε το Οροπέδιο των Μουσών και τις κορυφές Προφήτη Ηλία (2.803 μ.) και Μεγάλη Τούμπα (2.801 μ.), με οδηγό-συντονιστή και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, Κωνσταντίνο Θερμό.

Το μέλος του συλλόγου, Γρηγόρης Δρακόπουλος, περιγράφει τις εντυπώσεις του:

«Υπάρχουν εμπειρίες που χαράζονται στα πιο βαθιά σημεία της καρδιάς μας και την ποτίζουν με τα πιο έντονα συναισθήματα. Η ανάβαση στον Ολυμπο είναι μια έντονη εμπειρία, που σε πλημμυρίζει με χρώματα, μυρωδιές, εναλλαγές, δυσκολίες, εξάντληση και ικανοποίηση.

Το εύρος αυτής της εμπειρίας οριοθετείται από τον κόκκινο ήλιο της ανατολής που απλόχερα προσφέρει το φως του, τα σύννεφα που χορεύουν εκστατικά γύρω από τον Μύτικα, και τον έναστρο νυχτερινό ουρανό, με τον ήλιο να υποχωρεί με σεβασμό για να δώσει τη θέση του στα αστέρια που λαμπυρίζουν σαν διαμάντια στο στερέωμα.

Μέσα σε αυτό το φάσμα κινείται κανείς στο μοναδικό αυτό φυσικό τοπίο, όπου νιώθει ότι ανακαλύπτει κομμάτια του εαυτού του που είχαν βρεθεί εκεί με έναν παράδοξο τρόπο. Όπως παράδοξη είναι και η δύναμη που αντλεί κανείς ανεβαίνοντας χιλιόμετρα μέσα από ανηφορικά μονοπάτια και, ενώ νιώθει εξαντλημένος, συνεχίζει ακάθεκτος μέχρι να φτάσει, μέσα από δύσβατα περάσματα, στην κορυφή του Μύτικα στα 2.918 μ.

Ίσως τελικά ο οδηγός μας και σπουδαίος άνθρωπος, Γεώργιος Μάλαμας, είχε δίκιο όταν μας έλεγε ότι δεν περπατάμε εμείς, αλλά το βουνό έρχεται προς εμάς!

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον Σ.Π.Ο.Κ. "Ο Ευκλής" και την εταιρεία ClimbUp του Μάλαμα για αυτή τη μοναδική εμπειρία που μας χάρισαν! Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Βασίλη Σαραντόπουλο, που μας δίδαξε τι σημαίνει θάρρος, επιμονή και θέληση! Εύχομαι όλοι μας να έχουμε την ψυχική δύναμή του, όταν φτάσουμε στην ηλικία του!»