Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024 08:46

7.500 φωλιές χελώνας καρέτα – καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

7.500 φωλιές χελώνας καρέτα – καρέτα  στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Περισσότερες από 7500 φωλιές θαλάσσιας χελώνας καρέτα – καρέτα έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί φέτος στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από το τμήμα επιτήρησης του Συλλόγου "ΑΡΧΕΛΩΝ".

Αριθμός που αποτελεί ρεκόρ και θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί ότι αυτός αντιστοιχεί μόνο σε ένα μέρος του Κυπαρισσιακού Κόλπου στο βασικό πυρήνα της ωοτοκίας που είναι η περιοχή νότια από το Γιαννιτσοχώρι μέχρι περίπου το Καλό Νερό.

Η ωοτοκία άρχισε με τις πρώτες φωλιές να δημιουργούνται στα τέλη Μαΐου και πλέον έχει ολοκληρωθεί , ενώ αυτή την περίοδο από τις φωλιές συνεχώς βγαίνουν χελωνάκια κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Χελωνάκια τα οποία αναζητούν το δρόμο προς τη θάλασσα για να συνεχίσουν το ταξίδι της ζωής τους , ώστε αν τα καταφέρουν και ενηλικιωθούν θα επιστρέψουν και πάλι στην παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα δικά τους αυγά.

Το ταξίδι τους αυτό  όμως είναι αρκετά δύσκολο , από τη στιγμή που θα εκκολαφθούν μέσα στη φωλιά καθώς καταρχάς πρέπει να βρουν την κατεύθυνση και να φθάσουν στο νερό , αποφεύγοντας τους θηρευτές και τα εμπόδια της στεριάς , αλλά και στο νερό έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά κινδύνων και εχθρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να επιζήσει και να ενηλικιωθεί.

Επειδή αυτή την εποχή όσοι απολαμβάνουν τις παραλίες στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου είναι πολύ πιθανό να συναντήσουν χελωνάκια που προσπαθούν να φτάσουν στη θάλασσα θα πρέπει να έχουν κατά νου μερικές βασικές οδηγίες : Μην αγγίζετε , είναι σημαντικό η επαφή με τους ανθρώπους να είναι περιορισμένη. Μην τα βάζετε στην θάλασσα, είναι σημαντικό να φτάσουν μόνα τους. Μην βγάζετε φωτογραφίες με φλάς , το φως μπορεί να τα αποπροσανατολίσει. Αποφύγετε την παραλία κατά τις βραδινές ώρες , αφήστε τα να εκκολαφθούν χωρίς οχλήσεις. Προστατέψτε τα από τους εχθρούς , διώξτε πουλιά ή άλλα ζώα από κοντά τους. Διευκολύνετε τη διαδρομή τους , ισιώστε την άμμο και απομακρύνετε τυχόν εμπόδια. Χτυπήστε ελαφρώς την άμμο μπροστά τους , οι δονήσεις μπορούν να τα καθοδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Κλείστε τα τεχνητά φώτα στην παραλία το βράδυ , αφήστε τα να προσανατολιστούν με το φως του φεγγαριού.

Μια θαλάσσια χελώνα αφού ενηλικιωθεί περίπου στα 30 έτη θα βγει και πάλι στη παραλία για να γεννήσει , εκεί κάνει περίπου 3 φωλιές με 100 αβγά η κάθε μια και αυτό επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σημαντικό ρόλο στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα – καρέτα διαδραματίζει ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ με μέλη του αλλά και με εθελοντές που έρχονται κάθε χρόνο τόσο από την Ελλάδα όσο και από πολλές χώρες του εξωτερικού, εφαρμόζοντας εδώ και πολλά χρόνια πρόγραμμα προστασίας και καταγραφής κατά την περίοδο της ωοτοκίας. Ενώ στη περιοχή του Αι Γιαννάκη , στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό λειτουργεί περιβαλλοντικός σταθμός ενημέρωσης για το κοινό.