Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 09:17

Σταματούν οι εφημερίες στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου λόγω ελλείψεις ιατρών

Γράφτηκε από την
Σταματούν οι εφημερίες στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου λόγω ελλείψεις ιατρών

 

Το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου δεν θα εφημερεύει από αύριο.

Θα λειτουργεί μόνο τα πρωινά και θα παραμένει κλειστό τα Σαββατοκύριακα γιατί δεν έχει γιατρούς. Στο κέντρο υγείας έχουν μείνει μόλις πέντε γιατροί (έφυγαν πρόσφατα δύο), όταν κανονικά θα έπρεπε να δουλεύουν 11, οπότε με τα νέα όρια του νόμου για τις εφημερίες, καθίσταται απαγορευτικό με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό το Κέντρο να εφημερεύει και να λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Γι' αυτό και από αύριο και μέχρι το τέλος του μήνα θα μένει ανοιχτό μόνο πρωινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή. 

Βέβαια, το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια και οδηγεί σε δυσλειτουργία ένα κέντρο υγείας σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως αυτή της Μάνης. Τα πράγματα όμως χειροτέρεψαν γιατί όπως μάθαμε και προαναφέρθηκε, έφυγαν δύο ακόμα γιατροί Γενικής Ιατρικής κι ενώ πριν λειτουργούσε οριακά, πλέον δεν θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, όπως οφείλει -κι αυτό, όπως διευκρινίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, μέχρι το τέλος του μήνα. Μετά δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με σιγουριά, αφού ο υπάρχων νόμος για τις εφημερίες του ιατρικού προσωπικού θέτει σοβαρούς περιορισμούς. Ετσι το πιθανότερο είναι ότι θα λειτουργεί τις ημέρες που ορίζει ο νόμος, δηλαδή τα πρωινά τις καθημερινές ημέρες, και για τις υπόλοιπες ώρες για όσο... φτάνουν οι γιατροί. 

Και παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό τόσο στη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας όσο και στην 6η ΥΠΕ, η επίσημη δικαιολογία που εδώ και χρόνια δεν έχει λυθεί το ζήτημα αυτό, είναι ότι λόγω των μνημονίων δεν προκηρύσσονται θέσεις. Να σημειωθεί ότι από τους πέντε υπάρχοντες γιατρούς οι 4 είναι Γενικής Ιατρικής και ο ένας αγροτικός, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και τα χωριά της Μάνης, καθώς οι γιατροί έχουν σταματήσει να πηγαίνουν για την συνταγογράφηση. Και οι λόγοι είναι δύο: Ο ένας γιατί πρέπει ένα αγροτικό ιατρείο να έχει υπολογιστές, εκτυπωτές και Ιντερνετ και αυτά δεν υπάρχουν. Ο άλλος λόγος είναι ότι δεν φτάνουν αριθμητικά οι γιατροί για να πηγαίνουν και στα χωριά, γιατί εκτός από το ποιος θα μείνει πίσω να εξυπηρετεί στο κέντρο υγείας, πρέπει κάποιος να κάνει εφημερία και άλλος να κάνει το ρεπό του, ενώ κάποιος τρίτος μπορεί να είναι σε άδεια -οπότε με 5 άτομα είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες μιας περιοχής με τις γνωστές γεωγραφικές δυσκολίες, τον υψηλό τουρισμό και τον μεγάλο ηλικιακά πληθυσμό.  

Ν.Κ. 


NEWSLETTER