Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017 08:56

Σύλλογος για πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας στη νότια Πελοπόννησο

Σύλλογος για πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας στη νότια Πελοπόννησο

 

Τη σύσταση συλλόγου για πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, με αναφορά στη Μεσσηνία και τη Νότια Πελοπόννησο, επιχειρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας με επίκεντρο την Καλαμάτα και με τη συνδρομή του Κέντρου Αποκατάστασης "Διάπλαση".

Χθες, στο πλαίσιο ενημέρωσης για το εγχείρημα αυτό, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, όπου φιλοξενήθηκε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βάσω Μαράκα. 

Την εισαγωγή στο θέμα έκανε ο διοικητικός διευθυντής της "Διάπλασης" Νεκτάριος Γιαννόπουλος. Ενημέρωσε ότι το Κέντρο θα συμβάλει επιστημονικά και διοικητικά στην προσπάθεια, θέτοντας σε πρώτη φάση στις υπηρεσίες του σκοπού το τηλεφωνικό του κέντρο (27210 44700) και το προσωπικό της γραμματείας του. 

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βάσω Μαράκα, η οποία τόνισε την ανάγκη οι πάσχοντες από την ασθένεια να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να ενημερώνονται γι' αυτά· και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ίδρυση ενός συλλόγου, που τώρα δεν υπάρχει στην περιοχή μας. Σε άλλο σημείο η κ. Μαράκα εκθείασε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποκατάστασης"Διάπλαση" και το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει. Αναφέρθηκε ακόμα στο ρατσισμό που υφίστανται οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, τόσο από το οικογενειακό τους περιβάλλον όσο και στον εργασιακό χώρο. Ανάμεσα στα γενικότερα προβλήματα τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν ως πάσχοντες, σημείωσε μεταξύ άλλων τη συμμετοχή στα φάρμακα που από μηδενική έγινε 25%, το ποσοστό που πλέον αναγκάζονται να πληρώσουν για τις μαγνητικές τομογραφίες τις οποίες χρειάζονται, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ελεύθερη μετακίνηση και προσβασιμότητα μέσα στις πόλεις, στα καταστήματα και τις παραλίες. 

Τέλος, η επιστημονική διευθύντρια της "Διάπλασης", φυσίατρος Αλεξάνδρα Καραβασίλη, δήλωσε ότι το Κέντρο πάντα στέκεται αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Πρόσθεσε δε πως οι συνεδρίες αποκατάστασης για τους εξωτερικούς ασθενείς είναι δωρεάν για τα δύο πρώτα χρόνια της νόσου.

Ν.Κ.