Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 08:44

5.000 άτομα πάσχουν από άνοια στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
5.000 άτομα πάσχουν από άνοια στη Μεσσηνία

 

Περί τους 250.000 φθάνει ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια στη χώρα μας, ενώ η εκτίμηση για τη Μεσσηνία φθάνει τους 5.000, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι μέλη του σωματείου ΜΕΣΕΝΑ (Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και την Ανοια), στο ξενοδοχείο “Rex”, στην Καλαμάτα.

Αφορμή για τη συνέντευξη αποτέλεσε η ενημερωτική εκδήλωση για την άνοια που το σωματείο διοργανώνει αύριο στη Χώρα, στον κινηµατογράφο “Rex”, στις 11 το πρωί, με ελεύθερη είσοδο.

Ο πρόεδρος του σωματείου, ο νευρολόγος Ιωάννης Νινιός τόνισε ότι η άνοια εξελίσσεται σε μια σύγχρονη μάστιγα, η οποία παραμένει ωστόσο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με συνέπεια να μην υπάρχει επαρκής ενημέρωση για αυτή την τόσο σοβαρή νόσο. “Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει περί τίνος πρόκειται, έτσι ώστε να μπορεί να φροντίσει με τον τρόπο που πρέπει τον συγγενή του ο οποίος εκδήλωσε άνοια” επισήμανε ο γιατρός. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η προσπάθεια του ΜΕΣΕΝΑ γίνεται αποκλειστικά σε εθελοντικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι το σωματείο συνδράμουν γιατροί, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές και άλλων ειδικοτήτων επαγγελματίες υγείας, πάντα σε εθελοντική βάση: “Δεν υπάρχει καμία βάση σε όσα λέγονται ότι μας χρηματοδοτεί η πολιτεία, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Τα έξοδά μας καλύπτονται αποκλειστικά από τις δικές μας εισφορές και από την ετήσια συνδρομή των 10 ευρώ από το κάθε μέλος του σωματείου μας”.

Από την πλευρά του, ο λογοθεραπευτής Ευάγγελος Σπαράγγης πρόσθεσε ότι πλέον ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον για τις ενημερωτικές εκδηλώσεις του σωματείου, παρατήρησε ωστόσο ότι “οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα άτομα που πάσχουν από άνοια και περιέρχονται σε απόγνωση όταν τους προκύπτει μια τέτοια κατάσταση”. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι στις ενημερωτικές εκδηλώσεις “Καφέ Ανοια” που οργανώνει το ΜΕΣΕΝΑ προσέρχεται αρκετός κόσμος, ενώ στην τελευταία σχετική εκδήλωση είχαν εξεταστεί περί τα 150 άτομα, αναγγέλλοντας ότι η επόμενη εκδήλωση, μετά από την αυριανή στη Χώρα, προγραμματίζεται για την Τετάρτη 7 Μαρτίου, στο Β’ ΚΑΠΗ Καλαμάτας.

Σε ενεργή υποστήριξη προς το σωματείο κάλεσε η ταμίας του, η φροντιστής Μαρία Αθανασάκη, αλλά και ο νοσηλευτής Λευτέρης Δημητρακόπουλος, που ήταν παρόντες στη χθεσινή συνέντευξη.

Β.Γ.Μ


NEWSLETTER