Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 08:27

O διευθυντής Αιμοδοσίας Σταύρος Τσιμικλής στην “Ε”: Οι μισές ανάγκες της Μεσσηνίας σε αίμα μέσω εθελοντών

O διευθυντής Αιμοδοσίας Σταύρος Τσιμικλής στην “Ε”: Οι μισές ανάγκες της Μεσσηνίας σε αίμα μέσω εθελοντών

 

Οι ανάγκες για αίμα στη Μεσσηνία ανέρχονται στις 5.500 έως 6.000 μονάδες το χρόνο.

Την ποσότητα αυτή αίματος η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας καλύπτει κατά το ήμισυ από εθελοντές αιμοδότες και τις αιμοληψίες που κάνει σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς της Μεσσηνίας, ενώ το υπόλοιπο 50% προέρχεται από αιμοδότες αντικατάστασης: δηλαδή, συγγενείς και φίλους ενός ασθενή οι οποίοι δίνουν αίμα για να καλύψουν τις ανάγκες ενός χειρουργείου του προσφιλούς τους προσώπου ή έκτακτες όπως ένα ατύχημα.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Μιλώντας στην “Ε” ο διευθυντής Αιμοδοσίας, ιατρός Σταύρος Τσιμικλής εξηγεί ότι ο στόχος είναι οι ανάγκες σε αίμα στη Μεσσηνία να καλύπτονται κατά 90% από εθελοντές αιμοδότες.

Δράσεις λοιπόν όπως η “3η Αιμοδοσία Αγάπης” στο κατάστημα Cosmos, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας μεθαύριο Πέμπτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, όπου συμμετέχει και η “Ε”, ενισχύουν την προσπάθεια για την παρακίνηση περισσότερων εθελοντών, που θα δίνουν συχνά αίμα.

ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας λειτουργεί καθημερινά και διενεργεί αιμοληψίες από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωί 8.30 - 1.30 και απόγευμα 6 - 8. Εχει το δικό της αρχείο εθελοντών και όταν χρειαστεί αίμα από συγκεκριμένη ομάδα, ανατρέχει σε αυτό και ο εθελοντής ειδοποιείται με sms, όπως λέει ο διευθυντής Αιμοδοσίας. Ομως δίνω αίμα δεν σημαίνει ότι αμέσως το παίρνω και το βάζω σε έναν ασθενή. Θα πρέπει να περάσουν δύο 24ωρα, κι αυτό άλλωστε κάνει σημαντικότερο να υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα. Ο ιατρός εξηγεί ότι αυτό το απόθεμα αίματος, όταν προέρχεται από τακτικούς εθελοντές αιμοδότες, είναι ασφαλές -γιατί οι εθελοντές αιμοδότες είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι, ενώ οι συγγενείς οι οποίοι θα δώσουν αίμα μπορεί να αποκρύψουν κάτι από το ιατρικό ιστορικό τους. Επιπλέον δημιουργείται διαρκώς παρακαταθήκη αίματος για την αντιμετώπιση και των έκτακτων περιστατικών.

ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ο Σταύρος Τσιμικλής λέει ακόμα ότι οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και διαρκώς αυξάνονται, διότι αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και οι ιατρικώς πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς. Εκτός λοιπόν από τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ηλικιωμένων με αιματολογικά νοσήματα. Επιπλέον, είναι οι μεταμοσχεύσεις και οι πολύωρες επεμβάσεις που γίνονται και διαρκώς αυξάνουν τις ανάγκες σε αίμα.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιμικλής, ως χώρα χρειαζόμαστε 600.000 μονάδες αίμα το χρόνο, ενώ από αυτές τις 55.000 μονάδες τις εισάγουμε από την Ελβετία. Οι προσπάθειες λοιπόν εστιάζονται στο να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία και ήδη αρκετές περιφέρειες στην Ελλάδα είναι κοντά στο στόχο του 90%.   

“ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ. ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ”

Την Πέμπτη η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας θα είναι στην κεντρική πλατεία της πόλης παρούσα στην “3η Αιμοδοσία Αγάπης”, που διοργανώνουν τα αθλητικά καταστήματα Cosmos, μαζί με την “Ελευθερία”, τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και φυσικά τον Ερυθρό Σταυρό, που πάντα συμμετέχει στις εθελοντικές αιμοδοσίες. Το σύνθημα άλλωστε της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη είναι: «Να είσαι εκεί για τον άλλο. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή», λέει ο ιατρός Σταύρος Τσιμικλής και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα επελέγη φέτος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως χώρα αναφοράς για τον εορτασμό της εν λόγω Παγκόσμιας Ημέρας. Και η Καλαμάτα είναι μία από τις 10 πόλεις που επέλεξε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για να γίνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως το επιτυχημένο τριήμερο δράσεων που η Υπηρεσία Αιμοδοσίας διοργάνωσε στο τέλος Απριλίου, που άνοιξε την καμπάνια ενημέρωσης στη Μεσσηνία. Η καμπάνια αυτή, για την παρακίνηση περισσότερων εθελοντών αιμοδοτών θα κορυφωθεί μεθαύριο με την “3η Αιμοδοσία Αγάπης”.