Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 19:18

Μεσσηνία: Ενημέρωση για τη "χρυσή πεντάδα της γυναίκας”

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Ενημέρωση για τη "χρυσή πεντάδα της γυναίκας”

Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος και η ενημέρωση σε θέματα υγείας στην εμμηνόπαυση είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει αύριο στις 6 μ.μ., στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μικρής Μαντίνειας, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μαντιναίοι».

Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με την Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

  

Με την ευκαιρία αυτή η "Ε" μίλησε με τη μαία της Υπηρεσίας Οικογενειακού Προγραμματισμού Βασιλική Τσιγώνια για τη "χρυσή πεντάδα της γυναίκας". Η ίδια μας είπε και κάποιες συμβουλές για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μιας γυναίκας που μπαίνει στην εμμηνόπαυση, καθώς και χρηστικές πληροφορίες για την υπηρεσία και πού μπορούμε να τους βρούμε.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι η εν λόγω υπηρεσία λειτουργεί από το 1986 στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, με σκοπό την πρόληψη και την ενημέρωση.

 

Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Η Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού λειτουργεί με δύο μαίες, τη Βασιλική Τσιγώνια και τη Βασιλική Κορογώνα και την επισκέπτρια υγείας Δήμητρα Παναγιωτοπούλου. Υπεύθυνος ιατρός είναι ο γυναικολόγος - διευθυντής Μαιευτικής του νοσοκομείου Γιώργος Πετράκος. Οι γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στον Οικογενειακό Προγραμματισμό, ενδεικτικά για: προληπτικές εξετάσεις, όπως είναι το τεστ Παπανικολάου, για την τοποθέτηση σπιράλ, για καλλιέργειες και ενημερώσεις σε θέματα αντισύλληψης και σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων, θέματα υγείας στην εμμηνόπαυση, θέματα υγιεινής και άλλα. Ακόμα από την υπηρεσία γίνονται μαθήματα προετοιμασίας για εγκυμοσύνη και τοκετό, καθώς και ενημερώσεις σε σχολεία (σεξουαλική διαπαιδαγώγηση) και σε συλλόγους.

 

"ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΠΑΡΑ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ"

Μία από αυτές τις δράσεις λοιπόν ενημέρωσης σε συνεργασία με συλλόγους είναι και η αυριανή στη Μικρή Μαντίνεια και όπως λέει η κ. Τσιγώνια "μας ενδιαφέρει πρωτίστως οι γυναίκες να ενημερωθούν για την πρόληψη. Ο Ιπποκράτης τόνιζε από τον 5ο αι. π.Χ. κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν και η πρόληψη προϋποθέτει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση".

Κάθε γυναίκα άλλωστε “το οφείλει στον εαυτό της και στην οικογένειά της να κάνει έναν ετήσιο προληπτικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη "χρυσή πεντάδα της γυναίκας"”.

 

Η "ΧΡΥΣΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ"

Η "χρυσή πεντάδα της γυναίκας" λοιπόν περιλαμβάνει: γυναικολογική εξέταση, τεστ ΠΑΠ, υπερηχογράφημα και μετά από μια ηλικία μαστογραφία και μέτρηση οστικής πυκνότητας. Οι γυναίκες αύριο θα ακούσουν πώς γίνεται κάθε μία από τις εξετάσεις αυτές, ενώ θα λύσουν και κάθε απορία για τυχόν ενδοιασμούς τους μέσα από την ανάλυση κάθε μίας. Αλλωστε θα είναι εκεί και ο διευθυντής Μαιευτικής κ. Πετράκος για να δώσει απαντήσεις. Ως προς το δεύτερο σκέλος της ενημέρωσης, αυτό της υγείας στην εμμηνόπαυση, είναι ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι, καθώς "το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται συνεχώς και όλο και περισσότερες γυναίκες περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην εμμηνόπαυση", όπως σημειώνει η Β. Τσιγώνια.

 

Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό γεγονός το οποίο παρουσιάζει κάποια συμπτώματα και όπως λέει η μαία της Υπηρεσίας Οικογενειακού Προγραμματισμού "χρειάζεται μια αλλαγή στον τρόπο ζωής για να το αντιμετωπίσουμε και να μην δημιουργηθούν προβλήματα".

Κάποια πράγματα που αναφέρει ενδεικτικά είναι: καθημερινή άσκηση, αποφυγή καφεΐνης, λιπαρών και ζάχαρης, όχι κάπνισμα, άφθονο νερό και βελτίωση του ύπνου μας, όπως και κάποιες ενδοκολπικές κρέμες. Βέβαια, αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές αναφορές, ενώ στην αυριανή ενημέρωση θα ειπωθούν περισσότερα, όπως για τη διατροφή των γυναικών στην εμμηνόπαυση, τι πρέπει να τρώνε που θα τις βοηθήσει, την πρώιμη εμμηνόπαυση και πότε χρειάζεται (αν χρειάζεται) να πάνε στο γιατρό για ορμονική θεραπεία.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οσες λοιπόν επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού με την Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού μπορούν στο τηλ. 27210 46338, 1-2 το μεσημέρι της Τρίτης και της Πέμπτης και 7-9 το βράδυ της Δευτέρας και της Τετάρτης. Επίσης, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και στο Facebook, στη σελίδα Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Γ.Ν Μεσσηνίας.

Η υπηρεσία λειτουργεί στη Μαιευτική Κλινική στο ισόγειο του Νοσοκομείου με προϊσταμένη την Παναγιώτα Πουλοπούλου και συντονίστρια διευθύντρια την ιατρό γυναικολόγο της Μαιευτικής Κλινικής Ελένη Πλυτά.


NEWSLETTER