Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 16:31

Φορέας πρωτοβάθμιας υγείας το φαρμακείο του μέλλοντος

Γράφτηκε από τον
Φορέας πρωτοβάθμιας υγείας το φαρμακείο του μέλλοντος

Το φαρμακείο του μέλλοντος συμβάλλει στην πρόληψη των ασθενειών, βάζει τη σφραγίδα του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για να μη μείνει εκτός συστήματος.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμένων Φαρμακοποιών Ελλάδος Σταύρος Μπελώνης, το βράδυ του Σαββάτου στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου (ΣΥΦΑΝΟΠ.ΠΕ), στο ξενοδοχείο “Ακτή Ταΰγετος".

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ενημέρωσε ότι «μετά τα αποτελέσματα της δράσης του “Αρεταίειου” που αφορούσε την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, με σημαντικά αποτελέσματα όπως εκτιμήθηκαν από το υπουργείο Υγείας, οι συνεταιρισμένοι φαρμακοποιοί προχωρούν, μέσα από τα φαρμακεία, στην ανίχνευση ατόμων με αδιάγνωστη αρτηριακή υπέρταση ή και κολπική μαρμαρυγή».

Παρατήρησε ότι με τη νέα δράση πρόληψης «το φαρμακείο μπορεί να φέρει ανταποδοτικά οφέλη στο ασφαλιστικό σύστημα. Και αυτό είναι μονόδρομος, γιατί το σύστημα θα μας πετάξει εκτός».

Διευκρίνισε πως «εμείς οι φαρμακοποιοί δεν κάνουμε ούτε διάγνωση ούτε θεραπείες. Εμείς ανιχνεύουμε κινδύνους, παράγοντες που αν τους έχεις, θα αναπτύξεις την ασθένεια».

Ο κ. Μπελώνης επεσήμανε ότι «η φαρμακευτική κοινότητα συμβάλλει στην πρόληψη» και εξήγησε: «Κάνουμε διάγνωση σε ανθρώπους που δεν θα πήγαιναν στους γιατρούς και τους στέλνουμε σε αυτούς. Μέσα απ’ αυτό αλλάξαμε τη σχέση μας με την ιατρική κοινότητα, συνεργαζόμαστε με τους επιστημονικούς ιατρικούς φορείς». Σημείωσε πως «μας έχει ανάγκη το σύστημα και η αξία μας θα φανεί και με τη συμμόρφωση του ασθενή στη θεραπεία. Γιατί σήμερα μόνο οι 25 από τους 100 που είναι σε αγωγή ακολουθούν τη θεραπεία όπως πρέπει, είναι στο σωστό δρόμο».

Ο ίδιος στάθηκε επίσης στη σημασία της βοήθειας των συνεταιρισμών, παρατηρώντας: «Και ο συνεταιρισμός θα αναπτύξει τις υποδομές για να μας απελευθερώσει χρόνο, για να ασχοληθούμε με τους ασθενείς μας. Ο,τι καλύτερο έκανε ο κλάδος τα τελευταία 40 χρόνια, ήταν οι συνεταιρισμοί. Πρέπει να έχουμε χρόνο, και αυτόν πρέπει να μας τον δώσουν οι συνεταιρισμοί ασχολούμενοι με τα καθημερινά». Κλείνοντας, επεσήμανε ότι «μόνο με το διαβήτη, μπορούμε να εξοικονομήσουμε πάνω από 50 εκ. ευρώ το χρόνο. Και τότε θα μπορείς να ζητήσεις αποζημιώσεις. Πρέπει να βάλουμε τη σφραγίδα μας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Γ.Σ.

 

 


NEWSLETTER