Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 09:21

Ανακοινώθηκε, αλλά δεν ξεκίνησε η 2η ΤΟΜΥ Καλαμάτας: Προσελήφθη προσωπικό, χωρίς να υπάρχει χώρος!

Γράφτηκε από τον

 

Παρουσιάστηκαν χθες 5 εργαζόμενοι για τη 2η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Καλαμάτας, αλλά η λειτουργία της δεν μπορεί να ξεκινήσει, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Την έναρξη της λειτουργίας της από χθες είχε ανακοινώσει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Και η 1η ΤΟΜΥ που λειτουργεί εδώ και 1 χρόνο στο Κ.Υ., έχει μόνο πρωινή βάρδια.

Για τη λειτουργία και τα προβλήματα των ΤΟΜΥ και του Κ.Υ. μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος του Κέντρου - γιατρός χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος. Για τη 2η ΤΟΜΥ μας ενημέρωσε ότι χθες, για να αρχίσει η λειτουργία της, παρουσιάστηκαν 5 άτομα: παιδίατρος, επισκέπτρια υγείας, 2 νοσηλεύτριες και διοικητικού προσωπικού. Για να λειτουργήσει, θα χρειαστεί άλλος ένας γενικός γιατρός και άλλος ένας διοικητικός υπάλληλος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η 1η ΤΟΜΥ λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και στεγάζεται στο Κέντρο Υγείας, με είσοδο από την πίσω πλευρά, από την οδό Κοραή. Και αυτή η μονάδα ξεκίνησε με αρκετά προβλήματα, από τα οποία τα περισσότερα έχουν λυθεί. Σήμερα εξυπηρετεί, εγγράφει ασθενείς και γενικά προχωράει καλά.

Ο κ. Κατσαφάδος παρατήρησε ότι “αντιμετωπίζουμε πρόβλημα χώρου, οι δύο ΤΟΜΥ θα συνυπάρξουν, θα μοιραστούν τους χώρους, καθώς δεν υπάρχουν ελεύθερα γραφεία στο Κ.Υ.”. Επεσήμανε ότι “η ΤΟΜΥ, και η 2η, είναι ένας μικρός οργανισμός υγείας. Θα εξυπηρετεί 10.000 ανθρώπους. Η προοπτική είναι να μεταφερθούν η 1η ΤΟΜΥ στο Δυτικό και η 2η στο Ανατολικό Κέντρο, στους χώρους που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας. Την προοπτική αυτή θα την βεβαιώσουμε, για να ξέρουν οι άνθρωποι στις περιοχές αυτές ότι θα έχουν ένα γιατρό δίπλα τους και να διαλέξουν τον οικογενειακό τους γιατρό και τον παιδίατρο”. Σημείωσε πως “όταν λειτουργήσουν πλήρως οι ΤΟΜΥ, θα λειτουργούν και πρωί και απόγευμα, θα έχουν από 2 γενικούς γιατρούς και 2 παιδιάτρους. Θα υπάρχει και δεύτερη βάρδια, 2 το μεσημέρι με 10 το βράδυ. Η προοπτική είναι το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας να γίνει κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε το Νοσοκομείο να κάνει αποκλειστικά δευτεροβάθμια περίθαλψη. Και γι’ αυτό το Κ.Υ. θα πρέπει να στελεχωθεί με γιατρούς αρκετών ειδικοτήτων”.

Ο υπεύθυνος μας ενημέρωσε ότι “έχουν προκηρυχθεί θέσεις κι έχουν γίνει αιτήσεις. Σε λίγο θα έχουμε 2 μόνιμους ακτινολόγους και 2 μόνιμους μικροβιολόγους. Το μικροβιολογικό έχει 2 επικουρικούς γιατρούς που θα είναι για 2 χρόνια και το ακτινολογικό λειτουργεί με ακτινολόγο που έχει έρθει από το Νοσοκομείο επ’ αόριστον”. Ανέφερε πως “η πιο σημαντική ειδικότητα που λείπει, είναι του καρδιολόγου και κάθε Πέμπτη έρχεται γιατρός (καρδιολόγος) από το Νοσοκομείο κι εργάζεται ένα 8ωρο το πρωί, αλλά δεν φθάνει” και μας πληροφόρησε ότι “έχει προκηρυχθεί μόνιμη θέση καρδιολόγου και οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους”. Ακόμα, μας είπε ότι “λείπουν ενδοκρινολόγος και ρευματολόγος και αυτές τις ειδικότητες δεν έχει ούτε το Νοσοκομείο Καλαμάτας” και μας αποκάλυψε: “Ενας Μεσσήνιος ασθενής που θα αναγκαστεί να πάει σε ιδιώτη γιατρό δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Και θα πρέπει να πάει στα γειτονικά νσοκομεία που έχουν αυτές τις ειδικότητες, στην Τρίπολη ή τη Σπάρτη”. Αν κάποιος, δηλαδή, δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τον ιδιώτη γιατρό στην Καλαμάτα, θα έχει για να πάει στην Τρίπολη ή τη Σπάρτη, στο Νοσοκομείο...

Γ.Σ.