Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 09:53

Μαθήματα πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Μαθήματα πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ Καλαμάτας (φωτογραφίες)

 

 

Βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών δίδαξαν χθες σε Καλαματιανούς οι διασώστες του ΕΚΑΒ Καλαμάτας σε δημόσια επίδειξη στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η εκπαίδευση του κοινού έγινε στο πλαίσιο της σχετικής Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης και Πρόληψης, που το ΕΚΑΒ οργανώνει για 7η χρονιά. Χθες το πρωί λοιπόν αντίστοιχη δίωρη δράση οργανώθηκε και στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, διαχέοντας το μήνυμα: «Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ζωή!».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σχετική δράση έχει θεσμοθετηθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Στοχεύει τόσο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των τραυματισμών, όσο και στην επίδειξη βασικών γνώσεων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών με τη μέθοδο ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ έδειξαν πώς γίνεται αυτό με τη βοήθεια εκπαιδευτικών προπλασμάτων (ενήλικα, αλλά και βρέφους), ώστε όσοι ανταποκρίθηκαν να μάθουν τι κάνουν για να αντιμετωπίσουν μια καρδιακή ανακοπή ή να σώσουν ένα μωρό που πνίγεται με το φαγητό. Ετσι, οι εκπαιδευόμενοι όχι μόνο μπορούν να προσφέρουν την κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη των διασωστών, αλλά να αποκτήσουν και βασικές γνώσεις που θα βοηθήσουν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να δράσουν αποτελεσματικά.

Να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας άλλωστε -τόνισε σε δηλώσεις του ο ιατρός του ΕΚΑΒ Ορέστης Πουλόπουλος- είναι σημαντικό, για να κάνουμε την κίνηση που πρέπει και να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή. Και ψύχραιμοι δεν μπορούμε να είμαστε, αν δεν είμαστε γνώστες πρώτων βοηθειών -γι’ αυτό και ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και να μάθει ότι πολλές φορές αρκούν απλές κινήσεις για να σωθεί ένα παιδί από πνιγμό ή ένας ενήλικας που έχει υποστεί ανακοπή.