Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 08:44

Προωθείται η δημιουργία δύο νέων δομών ψυχικής υγείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Τη δημιουργία δύο νέων δομών ψυχικής υγείας προωθεί στο νομό η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

Τις προηγούμενες ημέρες ο διοικητής των νοσηλευτικών μονάδων της Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος επισκέφτηκε τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη στην Πάτρα. Πέρα των άλλων θεμάτων, ο κ. Μπέζος ενημέρωσε και για την πρόθεση του Νοσοκομείου Καλαμάτας να λειτουργήσει ένα Οικοτροφείο και ένα Κέντρο Ημέρας. Το Οικοτροφείο θα απευθύνεται σε ψυχιατρικούς ασθενείς μέσης ηλικίας, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Η έτερη δομή αφορά τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας. Ο κ. Καρβέλης μάλιστα υπέγραψε εκφράζοντας σύμφωνη γνώμη ενώ αναμένεται και υπογραφή από το υπουργείο Υγείας, καθώς και έγκριση σκοπιμότητας. 

 

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ

Τα Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι ανοιχτές κοινοτικές μονάδες που απευθύνονται σε ενήλικους κατοίκους. Στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει επαγγελματίες ψυχικής υγείας, (ψυχιάτρους, ψυχολόγους), κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, οι οποίοι συνεργάζονται για να υποστηρίξουν ολιστικά ένα μεγάλο εύρος αναγκών. Επίσης, τα Κέντρα Ημέρας αναπτύσσουν συνεργασίες και με άλλους φορείς, δήμους και υπηρεσίες για την εξασφάλιση της συνεχούς φροντίδας των ωφελούμενων.

Οι κύριοι στόχοι ενός τέτοιου Κέντρου είναι συνήθως: α) η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση, β) η πρόληψη υποτροπών και η αποφυγή νοσηλειών, γ) η προάσπιση των δικαιωμάτων όσων λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, δ) η υποστήριξή τους για εργασιακή επανένταξη και ε) η ευαισθητοποίηση της κοινότητας για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής ασθένειας.

Οι υπηρεσίες των Κέντρων προσφέρονται συνήθως σε ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές, καθώς και στις οικογένειές τους.

Ν.Κ.