Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 14:01

Επιχειρησιακό σχέδιο για τον κορονοϊό στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού έχει εκπονηθεί από επιτροπή του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας υπό την επιστημονική επίβλεψη του διευθυντή Παναγιώτη Κατσαφάδου, υλοποιώντας τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα κύρια σημεία του συγκεκριμένου σχεδίου που αφορούν το κοινό είναι:

- Ολοι οι προσερχόμενοι συμπολίτες μας στο κέντρο υγείας ερωτώνται από το παραϊατρικό προσωπικό φύλαξης για τον λόγο προσέλευσής τους, και αναλόγως κατευθύνονται μέσω προκαθορισμένης εισόδου στον επιβλέποντα ιατρό.

- Η είσοδος του κέντρου υγείας είναι πλέον μία με δύο πόρτες, εισόδου και εξόδου, επί της οδού Πλάτωνος, όπου και υπάρχει ράμπα για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

- Εχουν τοποθετηθεί ευανάγνωστες, ευμεγέθεις αφίσες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα (προερχόμενες από τον ΕΟΔΥ) προς ενημέρωση των εισερχόμενων στο κέντρο υγείας.

- Εχει συγκροτηθεί ομάδα ιατρού και νοσηλευτή για την υποδοχή και διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων με λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2), σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας γίνεται παράκληση προς τους πολίτες να συμμορφώνονται με τα προαναφερθέντα μέτρα και ζητείται η κατανόησή τους για τυχόν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους.

“Ολοι πρέπει να συμβάλουμε στις προσπάθειες της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων υγείας για τον έλεγχο και τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Κάνουμε έκκληση να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες για τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας που καθημερινά ανακοινώνονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δίνοντας έμφαση στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες, ανοσοκατασταλμένους)”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Παρακάτω, ακολουθούν τα κύρια μέτρα προστασίας από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, όπως επισημαίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.):

  • Συχνό πλύσιμο των χεριών.

Θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά από την τουαλέτα ή όταν τα χέρια είναι ορατά βρόμικα, πριν το φαγητό, και μετά το φύσημα της μύτης, βήχα ή φτάρνισμα. Οταν δεν είναι άμεσα διαθέσιμα το σαπούνι και το νερό μπορούμε να χρησιμοποιούμε αλκοολούχα διαλύματα με τουλάχιστον 60% αλκοόλης. Η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή η εφαρμογή αλκοολούχου διαλύματος σκοτώνει τους ιούς που μπορεί να υπάρχουν στα χέρια μας.

  • Παραμονή σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από συνάνθρωπό μας που βήχει ή φταρνίζεται.

Με τα σταγονίδια που παράγονται κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός, καθώς επίσης και οι άλλοι ιοί εάν υπάρχει απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τον συνάνθρωπό μας.

  • Αποφυγή επαφής των χεριών μας με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.

Επειδή τα χέρια ακουμπούν σε πολλές επιφάνειες μπορεί να αποικιστούν με ιούς και μέσω της επαφής με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα να εισέλθουν στον οργανισμό μας και να αρρωστήσουμε.

  • Τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής.

Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε (το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως) ή με τον αγκώνα μας όταν δεν είναι διαθέσιμο ένα χαρτομάντιλο, διότι τα σταγονίδια διασπείρουν ιούς όπως του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης ή του νέου κορονοϊού.

  • Παραμονή στην οικία μας εάν έχουμε ήπια συμπτώματα αδιαθεσίας.

Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας εάν δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας.

  • Επικοινωνία με τον γιατρό μας, τον ΕΟΔΥ, το νοσοκομείο ή το κέντρο υγείας εάν έχουμε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) για τη λήψη άμεσων και ορθών οδηγιών.