Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 08:31

Η Μεσσήνια μικροβιολόγος από την Αγγλία στην “Ε”: “”Μένοντας σπίτι επιβραδύνουμε το μέγεθος της επιδημίας”

Γράφτηκε από την
Η Μεσσήνια μικροβιολόγος από την Αγγλία στην “Ε”: “”Μένοντας σπίτι επιβραδύνουμε το μέγεθος της επιδημίας”

 

Η Κίνα πήρε εξ αρχής αυστηρά μέτρα και τα κατάφερε. Επιβράδυνε τη μετάδοση του κορονοϊού, περιορίζοντας το μέγεθος της επιδημίας.

Και το να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα, την κατάλληλη στιγμή, επιβραδύνοντας την εξάπλωση του ιού “θα ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των μεταδοτικών ατόμων κατά την αιχμή της επιδημίας και θα επιβραδύνει την εξέλιξή της” κι έτσι “ο αριθμός των ασθενών θα περιοριστεί και τα νοσοκομεία θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες”, εξηγεί μιλώντας στην "Ε" για το πόσο σημαντικό και σωτήριο είναι να "μένουμε σπίτι" η Καλαματιανή ιατρός μικροβιολόγος, ειδικευμένη στις ιογενείς λοιμώξεις, Βίκυ Παναγέα, διευθύντρια (Consultant) του Μικροβιολογικού Τμήματος στο Mid Cheshire Hospitals NHS Foundation Trust στην Αγγλία και υπεύθυνη της Επιτροπής Χρήσης Αντιβιοτικών του νοσοκομείου και ενεργό μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ 18ΧΡΟΝΟΥΣ

Συγχρόνως, η Βίκυ Παναγέα περιγράφει το πώς η ίδια βιώνει την κατάσταση, την ανυπακοή των Βρετανών οι οποίοι ξεχύθηκαν την Κυριακή στα πάρκα, αλλά και τον θάνατο ενός 18χρονου, που προσβλήθηκε από τον κορονοϊό. “Η κατάσταση στην Βρετανία εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό. Εως την Κυριακή εξετάστηκαν 78.340 άτομα, από τα οποία 5.683 είναι θετικά για COVID-19 και οι θάνατοι ανέρχονται στους 281 συμπεριλαμβανομένου ενός 18χρονου”, λέει η ιατρός. “Η κυβέρνηση αυξάνει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού μέρα με τη μέρα”, προσθέτει. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα εστιατόρια, οι παμπ, τα γυμναστήρια, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι είναι πλέον κλειστά. Επιπλέον, όλο και περισσότερα μαγαζιά κλείνουν εθελοντικά.

 

“ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η βρετανική κυβέρνηση ζητάει από όλο τον κόσμο να μείνει σπίτι και να αποφεύγει την κυκλοφορία χωρίς σημαντικό λόγο, αλλά δυστυχώς “πολλοί φαίνεται ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα πάρκα και οι παραλίες ήταν γεμάτα κόσμο την Κυριακή χωρίς να τηρείται η απόσταση 2 μέτρων όπως συνιστάται”, καταθέτει η ίδια την εμπειρία της από την Κυριακή που πέρασε. Ωστόσο, “ο πρωθυπουργός τους προειδοποιεί ότι θα παρθούν υποχρεωτικά μέτρα αν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί με τις οδηγίες και ήδη συζητούν στην κυβέρνηση την ψήφιση νομοθεσίας που θα επιτρέπει την επιβολή υποχρεωτικών μέτρων, κλείσιμο αεροδρομίων κ.λπ.”.

 

Η “ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ”

Σε ό,τι δε αφορά το θέμα της "ανοσίας της αγέλης", “έχει νομίζω παρερμηνευτεί” λέει η ίδια. Και προσθέτει ότι “δεν ήταν ποτέ πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να αφήσει την επιδημία να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτη ώστε να επιτευχθεί η “ανοσία της αγέλης” και έτσι να σταματήσει περαιτέρω εξάπλωση”. Αντιθέτως, “το πλάνο σύμφωνα με τις οδηγίες της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής είναι να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, την κατάλληλη στιγμή ώστε να επιβραδυνθεί η μετάδοση του κορονοϊού και να περιοριστεί το μέγεθος της επιδημίας”. Η “ανοσία της αγέλης” -όταν, δηλαδή, αρκετός αριθμός ατόμων είτε λόγω νόσου είτε λόγω εμβολιασμού γίνεται άνοσο, με αποτέλεσμα ο ιός να μην βρίσκει ευάλωτα άτομα για να μεταδοθεί και έτσι η εξάπλωσή του επιβραδύνεται- εξηγεί ότι “εξαρτάται από τον αριθμό αναπαραγωγής του ιού (R0 number), δηλαδή το μέσο αριθμό των ατόμων που θα κολλήσουν τον ιό από κάθε ασθενή”.

 

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ;

Τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης (social distancing) λοιπόν που παίρνονται “στόχο έχουν να μειώσουν το R0 number, δηλαδή τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό του πληθυσμού που θα πρέπει να γίνει άνοσο για να επιτευχθεί η "ανοσία της αγέλης"”. Αυτά τα μέτρα “θα ελαχιστοποιήσουν επίσης τον αριθμό των μεταδοτικών ατόμων κατά την αιχμή της επιδημίας και θα επιβραδύνουν την εξέλιξή της”. Ετσι, “ο αριθμός των ασθενών θα περιοριστεί και τα νοσοκομεία θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες”.

Από την άλλη μεριά, στην Κίνα, με τα σκληρά μέτρα που πήραν εξ αρχής, “κατάφεραν να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού χωρίς να επιτευχθεί “ανοσία της αγέλης”. Ισως υπάρχει χρόνος να κάνουμε το ίδιο και στην Ευρώπη”.

 

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

“Πολλά”, απαντά είναι αυτά που δεν ξέρουμε ακόμα για τον κορονοϊό. Μερικά είναι: “Θα έχει εποχική διακύμανση η μεταδοτικότητά του όπως ο ιός της γρίπης; Πώς θα μεταλλαχθεί ο ιός με το πέρασμα του χρόνου;”, αλλά και “πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία αυτών που έχουν νοσήσει;”. Η κατάσταση, εξηγεί, είναι κρίσιμη. Στο νοσοκομείο όπου εργάζεται τα περιστατικά αυξάνονται όπως και σε όλη τη χώρα. “Εχουμε ετοιμαστεί όσο μπορούμε και περιμένουμε την "επίθεση".”

 

Η ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ

Αλλά και η καθημερινότητα που ήξεραν άλλαξε. “Η ζωή μας έχει αλλάξει. Συχνά βρίσκουμε τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδεια λόγω πανικού των καταναλωτών”. Η κρισιμότητα της κατάστασης φυσικά και την ανησυχεί, όπως όλους άλλωστε στη Βρετανία, την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. “Ελπίζω ότι ο καθένας μας θα αναλάβει την ατομική ευθύνη που φέρει για τον έλεγχο αυτής της πανδημίας με το να υπακούει στις συστάσεις των ειδικών, να εφαρμόζει κανόνες υγιεινής και να περιορίσει τις κινήσεις του εκτός σπιτιού και τις επαφές του με άλλα άτομα στο απολύτως απαραίτητο”, τονίζει καταλήγοντας η Βίκυ Παναγέα.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΕΑ

Η Βίκυ Παναγέα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Τελείωσε το 1ο Λύκειο Καλαμάτας και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εκανε το αγροτικό της στο Τρίκορφο του Δήμου Μεσσήνης. Ξεκίνησε ειδικότητα στη Μικροβιολογία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα, το 1994 έφυγε στην Αγγλία, όπου ειδικεύτηκε στην Κλινική Μικροβιολογία και Ιολογία. Είναι μέλος του Royal College of Pathologists (Βασιλικού Κολεγίου των Παθολόγων της Μεγάλης Βρετανίας) και έχει αποκτήσει μετεκπαιδευτικό ερευνητικό τίτλο (MD) από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Το 2006 έως το 2008 εργάστηκε ως διευθύντρια (Consultant) του Μικροβιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου North Midlands και από το 2008 έως σήμερα εργάζεται ως διευθύντρια (Consultant) του Μικροβιολογικού Τμήματος στο Mid Cheshire Hospitals NHS Foundation Trust στην Αγγλία. Είναι υπεύθυνη της Επιτροπής Χρήσης Αντιβιοτικών του νοσοκομείου και ενεργό μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων.


NEWSLETTER