Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 09:04

Αυστηρά μέτρα προστασίας στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Αυστηρά μέτρα προστασίας στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

 

Είναι λίγο πριν τις 9 το πρωί της Πέμπτης που ασθενής μπαίνει στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας για να κόψει ράμματα μετά από τηλεφωνική συνεννόηση.

Εξω περιμένουν δύο άτομα ώστε να παραλάβουν συνταγές που ο γιατρός θα γράψει και θα τους δώσει η νοσηλεύτρια, χωρίς οι ίδιοι να μπουν μέσα. Στην πόρτα προσωπικό του Κέντρου κατάλληλα εξοπλισμένο με στολή και μάσκα (που δυστυχώς τελειώνουν και σύντομα μάλιστα), ρωτά όποιον φτάνει αν έχει ραντεβού και... τυχόν ύποπτα συμπτώματα: βήχα, δύσπνοια ή πυρετό, ενώ πριν εισέλθει στο χώρο θερμομετρείται και βάζει μια γερή δόση αντισηπτικού στα χέρια του.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, ιατρός - χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος μιλάει στην “Ε” για το επιχειρησιακό σχέδιο και τη νέα καθημερινότητα του Κέντρου, το οποίο λειτουργεί κανονικά τα τακτικά του ιατρεία και επίσης δέχεται έκτακτα περιστατικά. Στο κτήριο στεγάζεται και το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, για το οποίο η διοίκηση του κέντρου υγείας έχει φροντίσει ώστε να λειτουργεί με ανεξάρτητη είσοδο.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ

Κάθε ασφαλισμένος ελέγχεται στην μπροστινή είσοδο (η πίσω είσοδος είναι κλειστή εξάλλου), θερμομετρείται από εκπαιδευμένο ειδικά γι' αυτό προσωπικό, το οποίο ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εάν “κάποιος έχει βήχα σίγουρα θα βάλει μάσκα κι αν φανεί ότι πάσχει από κρυολόγημα ή ίωση ή και κορονοϊό, πηγαίνει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δίπλα στην είσοδο, όπου υπάρχει εφημερεύων ιατρός”, εξηγεί τη διαδικασία στην υποδοχή ο διευθυντής του ΚΥ Καλαμάτας. Εκεί λοιπόν, ο ιατρός “με μια νοσηλεύτρια εκπαιδευμένη στα συγκεκριμένα θέματα θα κάνει μια πιο καλή και προσεκτική εξέταση του ασθενούς”.

 

ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ;

Εάν προκύψει κάτι πιο σοβαρό “απευθείας ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ (από τον οποίο θα δοθούν οι οδηγίες) και το νοσοκομείο, όπου και είναι το πιο πιθανό να οδηγηθεί, ώστε να πάρουν επίχρισμα και να δουν αν είναι θετικός ή όχι”. Διαφορετικά, όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα σε αρκετά περιστατικά “θα τον στείλουν στο σπίτι του, σε καραντίνα για 14 μέρες, όπως συνηθίζεται για περιστατικά τα οποία ναι μεν είναι ύποπτα, αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι έχουν νοσήσει”.

Να σημειώσουμε ότι εάν τύχει να μπει ένα ύποπτο περιστατικό, το κέντρο υγείας παύει να υποδέχεται ασθενείς, μέχρι αυτό να φύγει και να απολυμανθεί ο χώρος.

 

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

“Τα άλλα άτομα τα οποία εξετάζονται στην είσοδο”, μας λέει ο διευθυντής του κέντρου υγείας, “είναι τα άτομα που έχουν τα τακτικά ραντεβού με τους γιατρούς τους”. Εκτός βέβαια από τα προγραμματισμένα ραντεβού υπάρχουν και τα έκτακτα περιστατικά, “τους οποίους φροντίζουμε να τους δει ο γιατρός, γιατί ενδεχομένως έχουν κάποιο πόνο ή κάποιος στραμπούληξε το πόδι του ή χτύπησε το χέρι του ή θέλει να κόψει ράμματα...”. Εξάλλου κι αυτοί έχουν ανάγκη και τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου είναι κλειστά (και σωστά λόγω της πανδημίας) για να απευθυνθούν εκεί.

 

Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Κι αν θέλει μόνο φάρμακα να συνταγογραφήσει, “κοιτάμε να μην τους εκθέτουμε με το να μπουν μέσα στο χώρο, γι' αυτό εφόσον δεν έχουν μπει στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης που προώθησε το υπουργείο, λένε σε μια νοσηλεύτρια τι ακριβώς θέλουν από το γιατρό, γράφει τη συνταγή του και δίδεται στον ασφαλισμένο χωρίς να μπει μέσα”, εξηγεί τον τρόπο ο κ. Κατσαφάδος. Μέριμνα επίσης υπάρχει ώστε να μην μπαίνουν μέσα οι συνοδοί των ασθενών, εκτός κι αν δεν γίνεται διαφορετικά, όπως για παράδειγμα ένα παιδί, που τυχόν θα έχει ένα ατύχημα στο σπίτι.

 

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Σχετικά με το κλείσιμο των ραντεβού, υπενθυμίζει ότι γίνονται μόνο τηλεφωνικά μετά και την παραχώρηση από τον ΟΤΕ δύο γραμμών, στα τηλ. 27210 45539 και 27210 45625-26, κι όσοι φτάσουν για το προγραμματισμένο ραντεβού θα πρέπει να ξέρουν ότι “δεν μπαίνουν όλοι μαζί όπως παλιά”. Επίσης, κάποιος που δεν θέλει να εκτεθεί στο περιβάλλον του κέντρου υγείας,

“μπορεί να πάρει στο τηλεφωνικό κέντρο 27210 45500, να πει έχω ραντεβού με τον παθολόγο, τον γενικό ιατρό ή τον ουρολόγο, τον οδοντίατρο, να πει τηλεφωνικά το πρόβλημα στον ίδιο, κι ο ιατρός θα τον συμβουλέψει αν μπορεί να περιμένει 15-20 μέρες. Ενα τηλέφωνο πριν στο Κέντρο, καλό είναι να κάνει και όποιος π.χ. θέλει να κόψει ράμματα ή να βγάλει τον γύψο”.

 

ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ, ΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ

Ο κ. Κατσαφάδος επανέρχεται και στο προσωπικό στην είσοδο, όπου “οι κοπέλες που δέχονται τους ασθενείς πρέπει να φοράνε τις μάσκες τους, να φοράνε τις στολές τους, που παρότι δεν είναι οι... πιο αυστηρές που θα πρέπει κάποιος να φοράει ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με ένα άτομο που πιθανά να νοσεί με κορονοϊό, παρέχουν μια καλή ασφάλεια”. Ομως, “τελειώνουν... Οπως τελειώνουν τα απολυμαντικά, οι στολές, οι μάσκες...”, και δυστυχώς -διαπιστώνει- “υπάρχει μεγάλη αισχροκέρδεια. Κάποτε με 5 ευρώ παίρναμε ένα κουτί μάσκες, το ίδιο τώρα έχει 100 ευρώ”. Περιμένουν λοιπόν από την Περιφέρεια, που “είπε θα μας δώσει... Δυστυχώς περιμένουμε ακόμα κι άκουσα το πρωί (σ.σ. χθες Πέμπτη πρωί) στις ειδήσεις ότι το Νοσοκομείο Καστοριάς δεν έχει μάσκες”, παρατηρεί.

 

ΕΦΕΥΡΙΣΚΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

“Εχει αλλάξει η καθημερινότητά μας αρκετά” παραδέχεται, αλλά “δεν θα του περάσει του ιού”, αυτό είναι το σύνθημα και ένας να μείνει εδώ μέσα θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως πρέπει να τις προσφέρει”. Ετσι, εφευρίσκουν λύσεις όπως τις πάνινες μάσκες, τις οποίες θα πλένουν και στην ανάγκη “ο γιατρός θα γίνει νοσηλεύτρια και η νοσηλεύτρια θα γίνει γιατρός, ακόμα και καθαρίστριες θα γίνουμε, προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής”. Οσο για το χώρο “απολυμαίνεται δύο με τρεις φορές την ημέρα κι όταν φεύγει το προσωπικό γίνεται απολύμανση με ισχυρά απολυμαντικά”.

 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Οσο για τυχόν ανάγκη ενίσχυσης του κέντρου υγείας, ο διευθυντής του λέει ότι “δεν είναι τόσα πολλά τα κρούσματα, αντιμετωπίζεται η κατάσταση από τους γιατρούς τους οποίους έχουμε. Στη σκέψη ότι μπορεί να υπάρξει μια αύξηση τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, που απευχόμεθα, ίσως δύο ή τρεις γενικοί ιατροί θα χρειάζονταν”. Και έχει ήδη μιλήσει με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημ. Τζωρτζίνη, ο οποίος “το έχει δει θετικά”, καθώς και με την 6η ΥΠΕ στην Πάτρα, κι εφόσον αυξηθούν οι ανάγκες εξετάζεται γενικοί ιατροί σε απομακρυσμένα περιφερειακά ιατρεία να κληθούν στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο.

 

ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

Οπως και οι ιατροί του κέντρου υγείας ενδεχομένως να κληθούν για να προσφέρουν υπηρεσίες στη νοσηλευτική μονάδα της Καλαμάτας. “Σε τέτοια περίπτωση θα αξιολογηθούν οι ανάγκες, με τον τελευταίο λόγο να τον έχει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, και το νοσοκομείο είναι ο κομβικός σταθμός”, λέει ο Παν. Κατσαφάδος και προσθέτει πως “στην ανάγκη θα κόψουμε τα τακτικά ιατρεία”. Εξάλλου, “αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να κοιτάμε το προσωπικό μας συμφέρον, αλλά το γενικό καλό -κι όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, εκεί πηγαίνουμε”, σημειώνει καταλήγοντας.

 

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ το οποίο διαθέτει φάρμακα για άτομα με σοβαρές παθήσεις, έχει πλέον τη δική του ανεξάρτητη είσοδο, που οδηγεί απευθείας στον 2ο όροφο όπου στεγάζεται. “Ενεργοποιήθηκε μια πόρτα στη νότια πλευρά του κτηρίου από την οδό Κοραή κι από μια σκάλα ο εξυπηρετούμενος βγαίνει απευθείας στο φαρμακείο -τονίζω ότι και σε αυτή την πόρτα υπάρχει υπάλληλος ο οποίος ελέγχει την είσοδο και την έξοδο των συγκεκριμένων ατόμων, για να μην μπαίνει οποιοσδήποτε”, ενημερώνει σχετικά ο κ. Κατσαφάδος. Με αυτό τον τρόπο “δεν διασχίζει το άτομο όλο το κέντρο υγείας, προφυλάσσοντας τον εαυτό του από οποιονδήποτε ιό, που θα μπορούσε να μεταφέρει στον άνθρωπό του στο σπίτι”.

 

*Ο Παναγιώτης Κατσαφάδος νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει το αρτοποιείο “Εργαστήρι Χριστόπουλος”, ο οποίος “έκανε μια ευγενική προσφορά: να δίνει στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, στην κάθε βάρδια, έναν καφέ και ένα λαλάγγι σαν ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς των υγειονομικών. Θέλω να τον ευχαριστήσω, η κίνησή του δίνει κουράγιο και δύναμη”, λέει.