Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 21:56

Να γίνει νοσοκομείο αναφοράς για την Πελοπόννησο το Παναρκαδικό ζητάει ο Νίκας

Γράφτηκε από την
Να γίνει νοσοκομείο αναφοράς για την Πελοπόννησο το Παναρκαδικό ζητάει ο Νίκας

 

Τον ορισμό του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης ως νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητεί ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη αντίστοιχα.

Οπως τονίζει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης, το αίτημα βασίζεται στο γεγονός ότι στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάγεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η οποία “καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του ελλαδικού χώρου, τόσο γεωγραφικά σε επίπεδο έκτασης και αποστάσεων, όσο και χωρικών αρμοδιοτήτων καθώς αναφέρεται σε 4 Περιφέρειες της χώρας μας”, υπάρχουν δύο μόνο νοσοκομεία αναφοράς, ένα βασικό στο Ρίο της Πάτρας και ένα αναπληρωματικό στα Γιάννενα.

Ο Π. Νίκας εκτιμά ότι ο ορισμός του Παναρκαδικού ως νοσοκομείου αναφοράς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, “θα θωρακίσει έτι περαιτέρω την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 και συγχρόνως την ασφάλεια και την υγεία των συμπολιτών μας και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας”.

Αναλυτικά, στην επιστολή του ο περιφερειάρχης σημειώνει:

“Αξιότιμε κ. υπουργέ, όπως γνωρίζετε, με τη σχετική σας ανακοίνωση τα νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Sars Cov 2 είναι 13 υγειονομικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα, τα οποία ορίστηκαν από το υπουργείο Υγείας να υποδέχονται και να αντιμετωπίζουν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα της ασθένειας COVID-19. Τα 13 νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διαθέτουν εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίσουν κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα του κορονοϊού. Επίσης ως “αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς”, ορίζεται το νοσοκομείο που βρίσκεται σε ετοιμότητα να υποδεχθεί περιστατικά του κορονοϊού, όταν το “βασικό νοσοκομείο αναφοράς” θα εμφανίζει πληρότητα. Το νοσοκομείο που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά και το νοσοκομείο που βρίσκεται σε ετοιμότητα ως αναπληρωματικό, είναι τα εξής:

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» και αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων.

Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Η 6η ΥΠΕ καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του ελλαδικού χώρου τόσο γεωγραφικά σε επίπεδο έκτασης και αποστάσεων, όσο και χωρικών αρμοδιοτήτων καθώς αναφέρεται σε 4 Περιφέρειες της χώρας μας. Κατόπιν τούτων παρακαλούμε να εξετάσετε τον ορισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ως νοσοκομείου αναφοράς του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια», του μεγαλύτερου δημόσιου νοσοκομείου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς θα θωρακίσει έτι περαιτέρω την αντιμετώπιση της νόσου Covid 19 και συγχρόνως την ασφάλεια και την υγεία των συμπολιτών μας και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας θα σταθούν αρωγοί με κάθε τρόπο και μέσο σε μια τέτοια κίνηση παραμένοντας στη διάθεση του υπουργείου σας στο πλαίσιο της αγαστής και απαραίτητης συνεργασίας μας”.


NEWSLETTER