Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 18:09

Οι επιστήμονες υγείας μάχονται στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας

Γράφτηκε από την
Οι επιστήμονες υγείας μάχονται στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας

Του Παναγιώτη Χαλβατσιώτη*

Τώρα που όλοι μένουμε σπίτι για να ανακόψουμε δραστικά τη διασπορά του ιού, κάποιοι δεν πρέπει να μένουν στο σπίτι τους γιατί οφείλουν να στελεχώνουν τις υπηρεσίες υγείας της χώρας. Θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις αυτού του αόρατου μεν, αλλά ανθρωποφάγου εχθρού.

Οπως επισημαίνει ο εκδότης του ιατρικού περιοδικού «Lancet» στην έκδοση της 21ης Μαρτίου, όμως χιλιάδες επιστήμονες υγείας στην Κίνα αλλά και το 20% του υγειονομικού προσωπικού της Ιταλίας νόσησαν από τον ιό και μερικοί τελικά δεν τα κατάφεραν. Το σίγουρο βέβαια είναι ότι όλοι υπέφεραν και υποφέρουν από σωματική εξουθένωση και από έντονη ψυχολογική επιβάρυνση. Οταν κάποιος επιστήμονας υγείας νοσήσει ή αναγκαστεί να μείνει για ένα διάστημα σε απομόνωση, το εργασιακό του φορτίο επιμερίζεται στους υπολοίπους. Η εργασιακή εξόντωση είναι γνωστό ότι αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις. Είναι όμως αναμενόμενο πως η συχνή έκθεσή τους στον ιό, θα αδρανοποιεί όλο και μεγαλύτερο αριθμό υγειονομικών με λογικό επακόλουθο να επιβαρύνεται υπέρμετρα ο εργασιακός φόρτος των υπολοίπων.

Το άγχος και ο φόβος των επιστημόνων υγείας μήπως μεταφέρουν τον κορονοϊό και σε άλλους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία για άλλες αιτίες, δυναστεύουν την καθημερινότητά τους. Στην πόλη Wuhan της Κίνας το 41% των ασθενών μολύνθηκε ενδονοσοκομειακά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Ghebreyesus. Αλλά και ο υπεύθυνος του Προγράμματος Επείγουσας Ιατρικής του Οργανισμού Mike Ryan, έχει πει ότι η κερκόπορτα της εισόδου του κορονοϊού στο νοσοκομείο, είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Τέλος η αίσθηση ότι ζεις σε ένα επικίνδυνο για την υγεία σου περιβάλλον, οι άγνωστες ακόμα σε ένα μεγάλο ποσοστό σαφών οδηγιών προφύλαξης των εκτιθέμενων στον ιό γιατρών, νοσηλευτών, αλλά και του προσωπικού καθαριότητας, οδηγεί τις ψυχικές αντοχές στα άκρα. Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι μικροσταγονίδια με αρκετό ιικό φορτίο «επιβίωναν» σε επιφάνειες από πλαστικό για 72 ώρες και σε εκείνες από ανοξείδωτο ατσάλι έως και 48 ώρες, ενώ ο ιός μέσα σε μικροσταγονίδια ανιχνεύτηκε για μία τουλάχιστον ώρα στον αέρα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας σου στο χώρο εργασίας θα πληκτρολογήσεις σε υπολογιστές ή σε διάφορα χειριστήρια, θα μπεις σε ανελκυστήρες οι οποίοι έχουν περιορισμένο ατμοσφαιρικά χώρο με πιθανή την ύπαρξη μικροσταγονιδίων, που θεωρητικά μπορεί να αναπνεύσεις, αλλά και θα βρεθείς μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό σε χώρους ανάπαυσης ή ενδιαίτησης. Οι υγειονομικοί επίσης γνωρίζουν ότι ίσως είναι αυτοί που θα μεταφέρουν τον ιό και στο σπίτι τους και έχουν συχνά να φροντίσουν άτομα μεγάλης ηλικίας ή πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Οι επιστήμονες υγείας ευρίσκονται λοιπόν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν, αλλά και να μεταδώσουν τη νόσο. Ο φόβος κυριαρχεί αλλά η μάχη δεν εγκαταλείπεται, όλοι θέλουν να προσφέρουν, όλοι θέλουν να βοηθήσουν τους πάσχοντες. Η παροχή των απαιτούμενων υλικών προφύλαξης είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκισή τους στον εχθρό.

Δεν χωρά όμως καμιά αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες υγείας σε κάθε χώρα αποτελούν το πολυτιμότερο κομμάτι που διαθέτουν και οφείλουν να το διαφυλάξουν. Ας τους δοθεί λοιπόν η ιδιαίτερη φροντίδα που τους αρμόζει. Κάθε υγειονομικός μπορεί ίσως να διερωτηθεί «αν ο ίδιος τελικά συμβάλλει στη θεραπεία των ασθενών ή μήπως μπορεί να αποτελέσει μέρος του προβλήματος του κορονοϊού για τον συνάνθρωπό του», όπως αναφέρει ο συνάδελφος Christian Rose σε ένα άρθρο του στο «New England Journal of Medicine».

 

* Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης είναι επίκουρος καθηγητής Παθολογίας - Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν" και αντιπρόεδρος Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.


NEWSLETTER