Σάββατο, 02 Μαϊος 2020 09:40

Επανέρχεται σε ρυθμούς προ... κορονοϊού το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Επανέρχεται σε ρυθμούς προ... κορονοϊού το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σε ρυθμούς προ... κορονοϊού επανέρχεται το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, από μεθαύριο Δευτέρα ξεκινούν τα τακτικά χειρουργεία, όπως και η λειτουργία των τακτικών πρωινών εξωτερικών και των απογευματινών ιατρείων.

Σύμφωνα με το σχέδιο λειτουργίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας το οποίο ανακοίνωσε ο διοικητής του Γιώργος Μπέζος, ορίζεται ως κλινική ετοιμότητας για κορονοϊό η Β’ Παθολογική Κλινική, ενώ θα συνεχιστούν οι κινήσεις και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με στόχο το φθινόπωρο να υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός ετοιμότητας.
Η ανακοίνωση του Γιώργου Μπέζου αναφέρει:
“Νοσοκομείο Καλαμάτας. Αυτό είναι το σχέδιο επαναλειτουργίας.
1. Συνεχίζει η λειτουργία μιας μόνο εισόδου στο χώρο του νοσοκομείου, δηλαδή της εισόδου του ΤΕΠ και διατηρείται αυστηρά ο έλεγχος και ο περιορισμός του επισκεπτηρίου.
2. Διατηρείται η 24ωρη λειτουργία του οικίσκου πριν την είσοδο του ΤΕΠ με το κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό για τη διαλογή των ύποπτων ασθενών Covid-19, αυτών δηλαδή που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (ορισμός κρούσματος), πυρετό, δύσπνοια κ.λπ.
3. Εξέταση των ύποπτων ασθενών πραγματοποιείται στο θάλαμο 300, στο θάλαμο 21 στην Ψυχιατρική Κλινική, στη Βραχεία Νοσηλεία και όταν υπάρχει προσέλευση παραπάνω ύποπτων ασθενών η εξέτασή τους θα γίνεται σε 2 δύο ορισμένους θαλάμους της Β’ Παθολογικής Κλινικής. Παραμένει δεδομένο ότι το αποτέλεσμα της PCR θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 2,5-3 ώρες.
4. Τα ύποπτα παιδιατρικά περιστατικά θα εξετάζονται στην Παιδιατρική Κλινική, στους θαλάμους που έχουν οριστεί για το σκοπό αυτό.
5. Ορίζεται ως κλινική ετοιμότητας για COVID-19 η Β’ Παθολογική Κλινική.
6. Επανέρχονται τις αμέσως επόμενες μέρες, με ευθύνη της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η Β’ Παθολογική Κλινική και η Χειρουργική στις «φυσικές» τους θέσεις.
7. Από Δευτέρα 4/5/2020 ξεκινά η επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων σύμφωνα με την κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας και την πρόταση της επιτροπής χειρουργείου και του χειρουργικού τιμ.
8. Από Δευτέρα 4/5/2020 ξεκινά η επαναλειτουργία των τακτικών πρωινών εξωτερικών και των απογευματινών ιατρείων. Το Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων σε συνεργασία με την Ιατρική Υπηρεσία και τις Διευθύνσεις των τμημάτων, καταθέτει εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, πλήρες εναρμονισμένο με τις κατευθυντήριες οδηγίες περί μέτρων προστασίας, υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού από το υπουργείο Υγείας.
9. Συνεχίζει μέχρι τέλη Μαΐου η Αιμοδοσία να λειτουργεί στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ.
10. Συνεχίζεται εντατικά και σταθερά η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (που δεν απασχολείται στη ΜΕΘ ή στο Αναισθησιολογικό) σε αναπνευστήρες-μόνιτορ και δημιουργούμε εφεδρείες.
11. Θέτουμε το αμέσως επόμενο διάστημα στην 6η ΥΠΕ μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τον Covid-19 για όλες εκείνες τις κινήσεις και παρεμβάσεις που θα πρέπει να λάβουν χώρα μέσα στο καλοκαίρι στο νοσοκομείο έτσι ώστε το φθινόπωρο να μας βρει σε καλύτερη θέση ετοιμότητας.
12. Ξεκινάμε άμεσα μια ουσιαστική συζήτηση με τους βασικούς θεσμικούς πυλώνες της τοπικής μας κοινωνίας, όπως αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια, δήμος), επιστημονικούς φορείς (Ιατρικός Σύλλογος), εθελοντικές οργανώσεις κ.λπ. με στόχο την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στο πλαίσιο αντιμετώπισης του Covid-19.
13. Δημιουργούμε εκείνο το επαρκές και ποιοτικό απόθεμα σε υγειονομικό υλικό και δη σε είδη ατομικής προστασίας.
14. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση με ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό.
15. Αξιολογείται το αμέσως επόμενο διάστημα η τεχνική δυνατότητα προσθήκης μιας ακόμη γεννήτριας παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως.
Τέλος θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σ' όλο το προσωπικό του νοσοκομείου για την πολύ καλή δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα και τα συγχαρητήριά μου στην Επιτροπή των Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων. Συνεχίζουμε!”.


NEWSLETTER