Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 17:27

Και αίφνης ήρθαν τα πάνω, κάτω!

Γράφτηκε από την


Του Δημήτρη Δρακόπουλου
Γενικού χειρουργού

Κυριάρχησε η φροντίδα για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας και «εξαφανίστηκαν» όλα τα συνήθη προβλήματα υγείας! Μέχρι και τα εμφράγματα παρουσίασαν μείωση μέχρι και 50%! Ακόμη διερευνώνται οι παράμετροι που οδήγησαν στη μείωση αυτή, που αφορούσε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την υγεία πάθηση!
Τα υπόλοιπα προβλήματα παραμερίστηκαν και αναβλήθηκε η αντιμετώπισή τους για μετά τη λήξη του συναγερμού! Ωστόσο υπήρχαν και ο χρόνος δούλεψε εις βάρος των ασθενών με τα χρόνια μικροπροβλήματα!
Στα εξωτερικά ιατρεία των μονάδων υγείας αντιμετωπίζονταν μόνο τα «έκτακτα» περιστατικά ανάλογα με την κρίση των ιατρών! Κάποια από αυτά όμως, μετατράπηκαν σε επείγοντα λόγω παραμέλησης!
Στο γενικό κλίμα εγρήγορσης για τον κορονοιό, ακόμη και οι γιατροί προσπέρασαν τη δικαιολογημένη αγωνία μιας μερίδας ασθενών! Οι αρμόδιοι για την πανδημία ανέστειλαν οριζοντίως την εκτέλεση χειρουργικών πράξεων, αλλά άφησαν στους γιατρούς να προσδιορίζουν το επείγον ή όχι ενός περιστατικού! Ομως υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ενδεχόμενης κατηγορίας ότι θα βάφτιζαν το κρέας ψάρι, ανέστειλαν και αυτοί με τη σειρά τους την παροχή βοήθειας ακόμη και σε ασθενείς που είχαν ανάγκη μιας κάπως πιο έγκαιρης αντιμετώπισης!
Ακόμη και σήμερα που αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί, δεν επανέρχεται η κανονικότητα για τις χρόνιες παθήσεις και τα μικροπροβλήματα! Ο συνωστισμός στον προγραμματισμό για τα προβλήματα αυτά -κυρίως χειρουργικής φύσεως- μεταθέτει ακόμη πιο πέρα τη λύση τους! Είναι ενδεικτικό ότι η κίνηση στα ιατρεία ιδιωτών ιατρών και στις ιδιωτικές μονάδες υγείας, όπου προστρέχουν για την επιτάχυνση της λύσης του προβλήματός τους, αυξήθηκε πολύ! Οι έχοντες κάποια οικονομική δυνατότητα προχωρούν στην αντιμετώπιση του προβλήματός τους με «ίδια μέσα»!
Στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας ορίσθηκαν πρωτόκολλα με κανόνες εισαγωγής στο χειρουργείο και σωστά! Το προέχον, τόσο για τον ασθενή όσο και για το προσωπικό που θα έρθει σε επαφή με τον ασθενή στο χειρουργείο, είναι να εξασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει κανάλι διαφυγής της λοιμώξεως μέσω ιατρικών πράξεων! Ο έλεγχος για την παρουσία ή όχι του ιού στους προσερχόμενους ασθενείς με το αντίστοιχο μοριακό τεστ, είναι πλέον ο κανόνας και κρίνεται απαραίτητος!
Δεν γνωρίζω τις δυνατότητες εκτέλεσης των μοριακών ελέγχων στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά υποψιάζομαι ότι είναι πεπερασμένες, τόσο λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων όσο και λόγω χρονικών περιορισμών! Και αυτά ισχύουν για τα χειρουργεία που υπάρχει το χρονικό περιθώριο να ελεγχθούν οι ασθενείς! Στα έκτακτα όμως τι γίνεται; Οταν θα μπαίνει ο δυνητικός φορέας με αιμορραγία οιασδήποτε αιτιολογίας, πώς προστατεύονται οι γιατροί και λοιπό προσωπικό; Η προσωρινή μεταφορά για νοσηλεία του ασθενούς σε απομόνωση, η απολύμανση χειρουργείων μόνο με την υποψία, η χρήση του ειδικού εξοπλισμού κ.λπ., είναι επιβεβλημένη μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν πάσχει!
Ελαφρώς χαοτική κατάσταση και μοιάζει να κυνηγάμε την ουρά μας κατά κάποιον τρόπο! Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε εκπτώσεις στη λήψη μέτρων! Ωστόσο, ούτε η ψυχαναγκαστική αντιμετώπιση προφυλάσσει από το ενδεχόμενο να ξεφύγει κάτι!
Με τη λογική αυτή, όλοι οι ασθενείς που επισκέπτονται τον προσωπικό τους γιατρό θα πρέπει να υποβάλλονται πριν σε τεστ για Covid-19 και μετά να τους επιτρέπεται
η είσοδος στο ιατρείο για ένα τεστ κοπώσεως π.χ.! Υπερβολή!
Τα συνήθη μέτρα προστασίας (θερμομέτρηση, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κ.λπ.) όπως πολύ σωστά έχουν καθοριστεί, είναι αρκετά! Οπως και δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται με μοριακό τεστ οι προσερχόμενοι στα εξωτερικά ιατρεία, ή οι υποβαλλόμενοι σε μικροεπεμβάσεις ρουτίνας στο «σηπτικό» χειρουργείο!
Εν κατακλείδι, για την είσοδο στην κανονικότητα δεν χρειάζονται υπερβολές, ούτε τα μέτρα να αγγίζουν τα όρια της υστερίας με υποψίες εξυπηρέτησης πιθανών σκοπιμοτήτων μέσω της υποχρέωσης για γενίκευση του μοριακού τεστ! Η άσκηση της Ιατρικής δεν μπορεί να μετατραπεί σε φοβική!
Ναι λοιπόν στους κανόνες της νέας συνθήκης! Ηχηρό όχι στον ευνουχισμό της άσκησης της Ιατρικής!