Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 16:40

Τα μέτρα στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Το επιχειρησιακό σχέδιο της μονάδας για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, η οποία απειλείται και πάλι από τη διάδοση του κορονοϊού, υπενθυμίζει στους εξυπηρετούμενους το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του, “καθώς η δημόσια υγεία απειλείται και πάλι, είμαστε αναγκασμένοι να ξαναπάρουμε δύσκολα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Από την πρώτη στιγμή ορίσαμε, και το τηρούμε, πως η είσοδος στο Κέντρο Υγείας θα γίνεται από την κεντρική είσοδο, που βρίσκεται επί της οδού Πλάτωνος. Εκεί θα γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος από το υγειονομικό προσωπικό, με θερμομέτρηση μέσω της ίριδος”. Επιπλέον, “η είσοδος σε οποιονδήποτε ασθενή του Κέντρου Υγείας ή των ΤΟΜΥ ή πολίτη, ο οποίος θα πηγαίνει στο Φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ, θα επιτρέπεται εφόσον θερμομετρηθεί και εφόσον φοράει μάσκα. Οποιοδήποτε από τα δύο αγνοηθεί δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη μονάδα. Προέχει η υγεία!”.

Μετά την αυστηρή αυτή προειδοποίηση για την κλιμάκωση των μέτρων και των δράσεων του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, για την αναχαίτιση μιας νέας εξάπλωσης του κορονοϊού, να επισημάνουμε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή, που εμφανίστηκε κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, το Κέντρο Υγείας ανταποκρίθηκε άμεσα εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακιστούν οι εγκαταστάσεις, προστατεύοντας την υγεία των ασθενών αλλά και των εργαζομένων. Και όπως γνωστοποίησε ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος, από την έναρξη της πανδημίας, όλο το προσωπικό της μονάδας ενημερώνεται διαρκώς για τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις, ενώ όλοι όσοι προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας (ασθενείς, συνοδοί και προσωπικό) φέρουν απαραιτήτως μάσκα και θερμομετρούνται κατά την είσοδό τους.

 

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα και ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, εφάρμοσε εξαρχής πρόγραμμα υγειονομικής προστασίας. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα αυτό -όπως το παρουσίασε σε πρόσφατο απολογισμό στη μονάδα υγείας ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου, χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος- περιλαμβάνει καθημερινές απολυμάνσεις όλων των χώρων της μονάδας με ταυτόχρονη διαμόρφωση χώρου για την ασφαλή υποδοχή ασθενών που έχουν προσβληθεί, με την εγκατάσταση isobox, που λειτουργεί ως χώρος προληπτικής εξέτασης και κέντρο επιχειρήσεων του κλιμακίου, της κινητής μονάδας, του ΕΟΔΥ.

Αξίζει να αναφέρουμε επιπρόσθετα ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Πολιτείας και του ΕΟΔΥ, εφαρμόζονται τα ακόλουθα προστατευτικά μέτρα:

- Η είσοδος και η έξοδος γίνεται μόνο από τις κεντρικές πόρτες εισόδου ώστε να ελέγχονται όλοι οι επισκέπτες και οι ασθενείς μέσω του νέου συστήματος θερμομέτρησης. Εφόσον χρειαστεί, οι εισερχόμενοι υποβάλλονται σε ειδικές ερωτήσεις από το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας.

- Ολοι όσοι προσέρχονται (ασθενείς, συνοδοί και προσωπικό) φέρουν απαραιτήτως μάσκα και θερμομετρούνται κατά την είσοδό τους.

- Σε περίπτωση που κάποιος χαρακτηριστεί ως ύποπτο περιστατικό Covid-19 κατευθύνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κέντρου Υγείας.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

- Ολοι όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν γιατρό, κλείνουν μόνο τηλεφωνικά το ραντεβού τους. Ολα τα ραντεβού προγραμματίζονται με διαφορά ώρας μεταξύ τους, ώστε να είναι απόλυτα ελέγξιμος ο αριθμός των ατόμων που παρευρίσκονται στους χώρους αναμονής.

- Μεταξύ των εξετάσεων, μεσολαβεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να αερίζεται επαρκώς ο χώρος για το ραντεβού που ακολουθεί.

- Γίνεται συνεχής έλεγχος σε όλους τους χώρους του Κέντρου Υγείας για να διασφαλίζεται ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

- Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Κέντρου Υγείας, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας τόσο από το ιατρικό, νοσηλευτικό αλλά και το διοικητικό προσωπικό.

- Εάν ο ασθενής έχει προκαθορισμένη συνάντηση με γιατρό του Κέντρου Υγείας, πάλι υποβάλλεται στις ίδιες ερωτήσεις και αν χαρακτηρίζεται ως “ύποπτος” κατευθύνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και ειδοποιείται ο θεράπων ιατρός του.

- Για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού, στα ασανσέρ επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο δύο άτομα. Οι χώροι των ανελκυστήρων καθαρίζονται επιμελώς σε ημερήσια βάση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ν.Κ.