Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 17:20

Επίσκεψη Σ. Τσιόδρα - Β. Παπαγεωργίου στον Ευρώτα Λακωνίας: Θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην περιοχή

Γράφτηκε από την
Επίσκεψη Σ. Τσιόδρα - Β. Παπαγεωργίου στον Ευρώτα Λακωνίας: Θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην περιοχή

 

Για επιδημία κορονοϊού στην περιοχή του Ευρώτα Λακωνίας, που αφορά έναν ευάλωτο πληθυσμό μεταναστών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Λακωνία, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο και τον καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα κρούσματα ανιχνεύθηκαν από ένα ήδη υπάρχον πρόγραμμα δράσης στην περιοχή, που συντονίζει ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου και ο ΕΟΔΥ και αφορά την ανίχνευση ελονοσίας, η οποία πραγματοποιείται μέσω διερεύνησης εμπυρέτων ώστε να μην χάνουν περιστατικά ελονοσίας. «Είναι ευτύχημα ότι βρέθηκε ο ιός -ελπίζουμε πολύ σύντομα- και θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην περιοχή», είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πραγματοποιούνται όλες οι δράσεις για διάγνωση, περαιτέρω ανίχνευση περιστατικών, απομόνωση των θετικών και καραντίνα των επαφών τους». 

Τα θετικά στον κορονοϊό κρούσματα, θα απομονωθούν σε συγκεκριμένο χώρο, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Λακωνία, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται ο έλεγχος όλων των μεταναστών και όλης της κοινότητας.

«Θα έχουμε κάποιες δράσεις πάνω σε αυτό σε ό,τι βρίσκουμε και θα συνεχίσουμε και με τις στενές επαφές. Εκεί θα κινείται όλη η δράση για να μπορούμε να ελέγξουμε και τις μετακινήσεις από χωριό σε χωριό. Θα δώσουμε κάποιες οδηγίες να αποφύγουν κάποιες μέρες να μεταβούν σε εργασίες. Σε αυτούς τους άξονες κινούμαστε. Θα έχουμε ετοιμότητα. Εδώ, η ομάδα του κ. Χατζηχριστοδούλου, θα είναι στον χώρο, όλες οι ΚΟΜΥ του υπουργείου Υγείας θα είναι εδώ, θα τεστάρουν τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν εξετάζεται τοπικό lockdown, απάντησε ότι «εξετάζεται αλλά αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε». 

Στο ερώτημα αν θα γίνουν τεστ στους κατοίκους, είπε ότι «εφόσον τελειώσουν όλα τα τεστ στην κοινότητα των μεταναστών, θα συνεχίσουμε με όσες έχουν ανιχνευθεί ως στενές επαφές, είτε διάφορες άλλες συναλλαγές».

«Προσπαθήσαμε και είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι μετανάστες, άρα έχουμε και τα σπίτια, ξέρουμε ποιοι μένουν σε κάθε σπίτι», σημείωσε ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι λόγω της καλής συνεργασίας με τον πληθυσμό των μεταναστών, θα πετύχει το πρόγραμμα για τον έλεγχο του Covid-19.

«Θεωρώ ότι και με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, του δημάρχου, της περιφέρειας, του ΕΟΔΥ, που έχει φέρει αρκετές ΚΟΜΥ και αρκετές δυνάμεις, θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ανέφερε.

«Τρεις μέρες έχουμε πει σε όλους τους εργάτες γης της περιοχής ότι δεν πάνε για δουλειά, μένουν στα σπίτια τους για να ελεγχθούν και ανάλογα τι κρούσματα θα βρουν, θα πάρουν οι αρμόδιοι φορείς τα μέτρα που χρειάζονται για την περιοχή, ώστε να μην επεκταθεί ο ιός», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν αυτή την περίοδο σε όλο τον Δήμο Ευρώτα περίπου 1.500 άτομα, (εργάτες γης) ενώ στην περιοχή της Γλυκόβρυσης του Αγίου Ιωάννη, που βρέθηκαν τα θετικά κρούσματα, είναι περίπου 300-350. Όπως είπε, σήμερα τελειώνει η ιχνηλάτηση σε όλους τους εργάτες γης στην περιοχή Γλυκόβρυση του Αγίου Ιωάννη.

Σχετικά με το αν το κρούσμα βρέθηκε από το πρόγραμμα που στηρίζεται από την περιφέρεια και τον δήμο για την ελονοσία, είπε ότι αυτό είναι το θετικό, καθώς σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου, που γνωρίζει την περιοχή από την ελονοσία, βρίσκεται το κλιμάκιο από την 1η Ιουνίου εκεί. «Έχουν καταγράψει όλους τους εργάτες γης, ξέρουν πού μένουν κι αυτό βοήθησε ώστε να ανακαλύψουν με τον έλεγχο που έκαναν για την ελονοσία, δύο άτομα με συμπτώματα, το ένα να έχει πυρετό και το άλλο πονοκέφαλο. Έτσι, οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, έκαναν το τεστ, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό», σημείωσε.

Σχετικά με το πώς θα αποφευχθούν οι υπερεστίες μετάδοσης, ο δήμαρχος Λακωνίας ανέφερε ότι το εξετάζουν με όλους τους αρμόδιους φορείς και μαζί με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να δουν πού θα τους μεταφέρουν..

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER