Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 09:24

Καλαμάτα: Ξεκίνησαν χθες οι δειγματοληψίες στο Μέγαρο Χορού - Τεστ σήμερα και μέσα από το αυτοκίνητο (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Ξεκίνησαν χθες τα τεστ για τον κορονοϊό στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, από συνεργεία του ΕΟΔΥ και του Κέντρου Υγείας της πόλης, που πραγματοποιούνται στοχευμένα, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού της πόλης.

Το συνεργείο του ΕΟΔΥ έκανε μοριακά και αυτό του Κ.Υ. τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid). Σήμερα και την άλλη Τρίτη θα γίνονται τεστ χωρίς προγραμματισμό, ελεύθερα, σε άτομα μέσα σε αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του Μεγάρου.

“Είναι χώρος καταπληκτικός, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να κάνουμε αυτά που κάνουμε”, παρατήρησε ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της “Φάρις” Παντελή Δρούγα για την παραχώρηση του χώρου στο Μέγαρο Χορού. Μας ενημέρωσε ότι τα τεστ “γίνονται στοχευμένα, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού”, αναφέροντας πως “σήμερα ήρθαν οι δημοσιογράφοι, αύριο θα έρθουν από τη ΔΕΥΑΚ, μεθαύριο υπάλληλοι του δήμου, αργότερα δάσκαλοι και καθηγητές, με σκοπό όσο γίνεται να έχουμε αντιπροσωπευτικά τεστ από όλο τον πληθυσμό της πόλης μας”.

Ο κ. Κατσαφάδος δήλωσε ότι “θα συνεχίσουμε τα τεστ, μας προμηθεύει ο κύριος δήμαρχος και τον ευχαριστούμε. Και θα συνεχίσουμε, ελπίζοντας όσο γίνεται τα αρνητικά να είναι λιγότερα, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε όλοι στις δουλειές μας το συντομότερο δυνατόν”. Διευκρίνισε πως “με αυτόν τον τρόπο αποσυμφορείται κάπως το Κέντρο Υγείας” και πρόσθεσε: “Το Κ.Υ. θα συνεχίσει να εξετάζει, να κάνει μοριακά τεστ, αλλά και rapid tests σε άτομα που έχουν πρόβλημα, που έχουν συμπτώματα, τα οποία έρχονται κι εξετάζονται στο Κ.Υ. Ατομα που είναι ασυμπτωματικά, γι’ αυτό διαλέξαμε αυτό τον χώρο, να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που δυνητικά θα μπορούσαν να τους μεταφέρουν τον ιό”.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί γρήγορα τεστ σε άτομα, μέσα σε αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του Μεγάρου Χορού. “Θα είναι κάτι το ξεχωριστό και δεν έχει να κάνει με αυτά που θα γίνονται και θα συνεχίζονται μέσα”, μας είπε ο διευθυντής του Κ.Υ. κι επεσήμανε: “Συνεργείο του ΕΟΔΥ εδώ δίπλα στο χώρο του πάρκινγκ, θα κάνει τεστ, όπως γίνεται τελευταία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Οποιος θέλει ελεύθερα, χωρίς προγραμματισμό θα έρχεται με το αυτοκίνητό του, θα περνάει μέσα χωρίς να βγει από το αυτοκίνητο και θα του παίρνουν το τεστ συνεργεία του ΕΟΔΥ. Θα είναι τεστ ταχείας ανίχνευσης, θα κρατάνε όνομα, διεύθυνση και e-mail, ώστε μέσα σε 1 -2 ώρες να του αποστέλλουν τα αποτελέσματα, αν είναι θετικά, μέσω e-mail ή μέσω τηλεφώνου”.

Για τα κρούσματα με εργάτες γης στην Τριφυλία, ο κ. Κατσαφάδος μας είπε: “Η εικόνα που έχω σχηματίσει ύστερα από μία σύσκεψη που έγινε με τους δημάρχους και τον αντιπεριφερειάρχη, είναι ότι πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί κι επιφυλακτικοί. Γιατί έχουν έρθει πάρα πολλοί εργάτες, που δυστυχώς οι συνθήκες που ζουν δεν είναι οι καλύτερες. Εχουν βρεθεί μερικά θετικά κρούσματα, 3 έως 5 μέχρι στιγμής, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλους, αν είναι δυνατόν, γιατί οι συνθήκες που ζουν δεν είναι ιδανικές. Σε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μπορεί να συναντήσετε και 30 - 40 άτομα να μένουν. Τα τεστ τα κάνει ο ΕΟΔΥ μέσω των κινητών μονάδων που έχει και από ό,τι ξέρω η Περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία. Ενδέχεται να έρθουν κι έξτρα κλιμάκια ή από άλλους νομούς ή από την Αθήνα, για να μπορέσουν να κάνουν όσο γίνεται περισσότερα τεστ στους εργάτες γης. Μας αφορά και άμεσα, γιατί πολλοί συμπατριώτες μας θέλουν εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές”.

Ακόμα, ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας ευχαρίστησε τους εθελοντές και πρώτα απ’ όλα τον Ερυθρό Σταυρό, αναφέροντας πως “το τμήμα Καλαμάτας μας βοηθάει στο έργο μας. Και μας βοηθούν και άτομα που έχουν προσφερθεί εθελοντικά και ανήκουν στο χώρο των υγειονομικών”.

Ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας δήλωσε ότι “είναι χαρά μας που εξυπηρετούμε τον ΕΟΔΥ και βοηθάμε τους συμπολίτες μας για να γίνονται τα τεστ στο Μέγαρο Χορού”.

 

Η πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δήμητρα Ψαρούλη παρατήρησε πως “το περιφερειακό τμήμα στηρίζει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, γιατί ο Ερυθρός Σταυρός δεν υποκαθιστά κανέναν θεσμικό φορέα. Στηρίζουμε μέσα από τους πολύτιμους εθελοντές μας και γινόμαστε αρωγοί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει να πούμε πολλά ευχαριστώ στους εθελοντές μας. Και ευχαριστούμε πολύ γα την πολύτιμη συνεργασία που έχουμε, το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, τον διευθυντή και τους υπευθύνους, καθώς και τον Δήμο Καλαμάτας για να μπορέσουμε όλοι να ξεπεράσουμε το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον Covid-19”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Ψαρούλη ενημέρωσε ότι “στηρίζουμε μοναχικά, ηλικιωμένα ή ευπαθή άτομα που δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να βγουν καθόλου έξω και πρέπει να προσέχουν, με το να τους πάρουμε τα φάρμακα, τη συνταγή από τον γιατρό, από το Κέντρο Υγείας ή το φαρμακείο τα φάρμακα και να τους αγοράσουμε και τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ ή αν είναι οικονομικά αδύνατοι να τους πάμε τρόφιμα που έχουμε εμείς στο γραφείο. Ολα αυτά τα κάνουμε με τα στελέχη, έχουμε καταξιωμένα έμπειρα στελέχη Νοσηλευτικής και σπουδαίους εθελοντές”.

Γ.Σ.