Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020 13:41

Πρεσβυωπία: Οι σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση της

Γράφτηκε από την

Η πρεσβυωπία είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση για πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα για εκείνους που μέχρι την ηλικία των 40 ετών η χρήση των γυαλιών δεν ταίριαζε στον τρόπο ζωής τους.

Τι είναι όμως η πρεσβυωπία; Η τελευταία δεν αποτελεί πάθηση αλλά μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του κρυσταλλοειδούς φακού που υπάρχει μέσα στο ανθρώπινο μάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο φυσιολογικός αυτός φακός του ματιού να χάνει σταδιακά την ελαστικότητα του και έτσι να δυσκολεύεται να εστιάσει στα κοντινά αντικείμενα. Υπολογίζεται ότι παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Η φύση της κατάστασης αυτής δεν επέτρεπε μέχρι σήμερα μια αποτελεσματική αντιμετώπιση. Σήμερα όμως η πρόοδος της τεχνολογίας μας επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις να απαλλάξουμε τον ασθενή από τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας.

Δυο είναι ουσιαστικά οι κατηγορίες επεμβάσεων που δίνουν λύση στο πρόβλημα αυτό. Στην πρώτη επεμβαίνουμε στην επιφάνεια του οφθαλμού, στον κερατοειδή δηλαδή χιτώνα ενώ στη δεύτερη επεμβαίνουμε στον ίδιο το φακό του ματιού.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τεχνικές όπως η presby-LASIK και η τεχνική monovision. Σε αυτές με τη χρήση laser αλλάζουμε τη μορφολογία του κερατοειδούς του ενός ή και των δυο οφθαλμών ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα να εστιάζουν σε ενδιάμεσες και κοντινές αποστάσεις.

Η σημαντικότερη όμως πρόοδος έχει συντελεστεί στις επεμβάσεις της δεύτερης κατηγορίας με την έλευση της νέας γενιάς ενδοφακών, όπως είναι οι τριεστιακοί φακοί. Οι ενδοφακοί αυτοί είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να προσφέρουν καθαρή όραση σε μακρινές, ενδιάμεσες και κοντινές αποστάσεις. Ο ασθενής έτσι μπορεί να πραγματοποιεί καθημερινές δραστηριότητες, όπως η χρήση του υπολογιστή και του κινητού χωρίς την ανάγκη να φορά γυαλιά.

Η επέμβαση αυτή (γνωστή και ως Clear Lens Extraction) είναι η πλέον σύγχρονη τάση αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τεχνικά είναι ίδια με την επέμβαση του καταρράκτη, γίνεται δηλαδή μόνο με αναισθητικές σταγόνες, εντελώς ανώδυνα ενώ ο ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι και την καθημερινότητα του.

Οι μοντέρνες τεχνικές αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας έχουν κάνει πολλούς ασθενείς χαρούμενους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος θα δώσει τη δυνατότητα στο χειρουργό οφθαλμίατρο να ενημερώσει τον υποψήφιο αν πληροί τα κριτήρια για μια τέτοιου είδους επέμβαση αλλά και ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος γι᾽αυτόν.


Ο κ. Άγγελος Σινάπης MD, PhD, FEBO είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στη μικροχειρουργική του καταρράκτη ενηλίκων και παίδων, τη διαθλαστική χειρουργική (laser μυωπίας-υπερμετρωπίας-αστιγματισμού) και την πλαστική χειρουργική βλεφάρων, κόγχου και δακρυϊκής συσκευής, εξειδικευμένος στην Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. (www.sinapiseye.gr)