Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 18:20

Ιατρική Εμβρύου: Προστατεύοντας τη Ζωή!

Γράφτηκε από την
Ιατρική Εμβρύου: Προστατεύοντας τη Ζωή!

Ο καθηγητής Πέτρος Νικολαΐδης που έχει σώσει χιλιάδες μωρά μιλάει στην εφημερίδα "Ελευθερία"

Ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Πέτρος Νικολαΐδης μετά από μια συνεργασία άνω των 15 ετών με εγκύους της Μεσσηνίας όπου έχει παρακολουθήσει υπερηχογραφικά πάνω από 5000 έμβρυα (αυχενική διαφάνεια και Β΄ επιπέδου) μιλάει για τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που προκαλεί σ’ ένα γυναικολόγο-εμβρυολόγο, η Ιατρική Εμβρύου και ο άγνωστος μέχρι πρότινος ασθενής, το έμβρυο.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που είδα στην οθόνη το έμβρυο. Βρισκόμουν στο Imperial College της Αγγλίας, στο πρώτο οργανωμένο τμήμα Ιατρικής Εμβρύου διεθνώς, και είχε έρθει η ώρα να μάθουμε πώς εξελίσσεται το έμβρυο πριν ακόμη γεννηθεί! Πρώτη φορά είχαμε τον τρόπο να το εξετάσουμε και να παρέμβουμε, αν χρειαστεί, να το θεραπεύσουμε μέσα στη μήτρα και, κυρίως, να εξασφαλίσουμε γερά παιδιά! Η ζωή και ο θάνατος έπαψε πια να είναι ένα τυχαίο, αινιγματικό γεγονός, η Ιατρική Εμβρύου τα έκανε κατά κάποιο διαχειρίσιμα και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο...

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και ιδρύοντας την πρώτη «Μονάδα Ιατρικής Εμβρύου» στη χώρα μας, στη διάρκεια της επιστημονικής μου πορείας ακολούθησαν αμέτρητες επεμβάσεις, πρωτοποριακές μέθοδοι, αδιάκοπες έρευνες, επιτυχημένες θεραπείες, διάσωση εκατοντάδων μητέρων και παιδιών αλλά και αντιξοότητες, διλήμματα, ευθύνη, στεναχώρια για την αγωνία των γονιών και, τέλος, ανακούφιση. Είχα την τύχη να με εμπιστευτούν πολλά ζευγάρια με σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κύησης, να παρακολουθήσω πολλές γυναίκες να γεννάνε ανώδυνα, με ασφάλεια και να βλέπω τα παιδιά τους μεγάλα πια και υγιή. Στο μεταξύ δεν έπαυα ποτέ να μαθαίνω, να μελετώ, να παρατηρώ, να διδάσκω στο τμήμα Μαιευτικής αλλά και να διδάσκομαι από κάθε καινούργιο «δύσκολο» περιστατικό.

Από τότε τα «θαύματα» της Εμβρυϊκής Ιατρικής – το πρώτο υπερηχογράφημα, η αυχενική διαφάνεια μεταξύ της 11ης και 14ης βδομάδας, η Β’ Επιπέδου (η ενδελεχής εξέταση της ανατομίας) και το Doppler της 34ης εβδομάδας –, μπήκαν ευτυχώς και επιτυχώς στη «ρουτίνα» της εγκύου και στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας μας την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και τον απρόσκοπτο φυσιολογικό τοκετό.

Σήμερα, που η Iατρική Εμβρύου έχει προχωρήσει μπορούμε πλέον να προλάβουμε, να επέμβουμε με ασφάλεια, να βελτιώσουμε και να θεραπεύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα του εμβρύου πριν αυτό γεννηθεί, εξασφαλίζοντας έτσι και προστατεύοντας τη Ζωή!»


ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ M.D., PhD

Καθηγητής Γυναικολογίας-Μαιευτικής Παν/μίου Δυτ. Αττικής
Ειδικός Εμβρυομητρικής Ιατρικής Παν/μίου Imperial College

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Αντωνοπούλου 11 |Τ. 2106199000
https://petrosnikolaidis.gr | info@petrosnikolaidis.gr
https://www.facebook.com/embryoiatriki


NEWSLETTER