Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 10:04

Εκδήλωση για τη διαχείριση υγείας των προσφύγων

Εκδήλωση για τη διαχείριση υγείας των προσφύγων


«Η διαχείριση των σύνθετων αναγκών υγείας στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων» ήταν το θέμα της πρώτης διαδικτυακής εσπερίδας που διοργάνωσε τη Δευτέρα η νεοσύστατη Διεύθυνση Συντονισμού και Επικοινωνίας Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Περιφερειακών Τμημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Σε αυτή συμμετείχαν οι νοσηλευτικές υπηρεσίες των περιφερειακών τμημάτων του οργανισμού, μεταξύ αυτών και το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας.
Οι νοσηλεύτριες Κατερίνα Τσατά και Κωνσταντίνα Δαμηλάτη μίλησαν για τις δερματικές λοιμώξεις και συγκεκριμένα για τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο και τη σωστή διαχείρισή του. Είχε προηγηθεί το καλωσόρισμα της διευθύντριας Επικοινωνίας και Συντονισμού των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Τμημάτων του ΕΕΣ Ευγενίας Γκόγκου και ο χαιρετισμός του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δρ. Αντώνη Αυγερινού.

 

ΞΕΚΙΝΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Η διαδικτυακή εσπερίδα της Δευτέρας ήταν μια πρώτη προσπάθεια που γίνεται ώστε να φανεί προς τα έξω η δουλειά που κάνουν τα περιφερειακά τμήματα του Ερυθρού Σταυρού. Η Ευγενία Γκόγκου (φωτό) μάλιστα μιλώντας στην “Ε” δεν παραλείπει να πει πολύ καλά λόγια για τις δύο συναδέλφους της νοσηλεύτριες στο Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας Κατερίνα Τσατά και Κωνσταντίνα Δαμηλάτη. “Προσφέρουν σπουδαίες υπηρεσίες στους συνανθρώπους τους εδώ και πολλά χρόνια, με επαγγελματισμό και δοτικότητα”, λέει. Όπως και για το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας, το οποίο προσφέρει σημαντικό “ανθρωποκεντρικό έργο” με τη στήριξη της προέδρου του Δήμητρας Ψαρούλη, του προεδρείου του, των στελεχών και των εθελοντριών και εθελοντών.

ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ
Η εν λόγω εσπερίδα, λέει η κ. Γκόγκου, διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τα περιφερειακά τμήματα. “Ηταν η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της νεοσύστατης Διεύθυνσης Συντονισμού και Επικοινωνίας με σκοπό την προώθηση και εξέλιξη των νοσηλευτικών υπηρεσιών στα περιφερειακά τμήματα”, αναφέρει. Η ίδια αναγνωρίζει επίσης ότι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες των περιφερειακών τμημάτων δεν γίνονται συνήθως ευρέως γνωστές, όπως για παράδειγμα το πολυσχιδές έργο των νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού στις δομές υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Και το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας, όπως τόνισε η κ. Γκόγκου, με τις δύο νοσηλεύτριες της υπηρεσίας έχει έντονη παρουσία τόσο στη δομή των Σερρών όσο και στο Κάρα Τεπέ, αλλά και σε αυτή της Κορίνθου. Ωστόσο, αυτό το έργο συνήθως παραμένει στην αφάνεια και το ξέρουν μόνο όσοι εργάζονται μέσα στις δομές ή στα περιφερειακά τμήματα του Ερυθρού Σταυρού.

ΠΝΕΥΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ
Η διευθύντρια Συντονισμού και Επικοινωνίας παραδέχεται ότι για χρόνια υπήρχε μια τάση εσωστρέφειας στους κόλπους της οργάνωσης, αλλά άλλαξαν οι καιροί και σε πνεύμα ανανέωσης και εξωστρέφειας τα στελέχη καλούνται να προβάλουν το έργο τους και στην περιφέρεια, και ειδικά αυτό τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία.
“Οι νοσηλευτικές υπηρεσίες ειδικά των περιφερειακών τμημάτων σε συνεργασία με τους εθελοντές και εθελόντριες του ΕΕΣ έχουν συμβάλει με όλες τους τις δυνάμεις στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων κι αυτό είναι σημαντικό να το μάθει ο απλός κόσμος”, σημειώνει. Να το μάθουν οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ανάγκη και “ο Ερυθρός Σταυρός είναι μια παγκόσμια οργάνωση με μεγάλη εμβέλεια και τα μέσα, αλλά και την οργάνωση για να συμβάλει αποφασιστικά στην ανακούφιση όσων βρίσκονται σε ανάγκη”, τονίζει.

ΑΜΕΡΙΣΤΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Βέβαια τίποτα από αυτά, επισημαίνει, δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αμέριστη στήριξη του προέδρου του οργανισμού δρ. Αντώνη Αυγερινού και της νέας διοίκησης, που μέσα από ένα νέο όραμα εμπνέουν τα στελέχη και τους εθελοντές και τις εθελόντριες του ΕΕΣ να εξελιχθεί και να διευρυνθεί ο κοινωνικός και ανθρωπιστικός ρόλος του Ερυθρού Σταυρού και στην Ελλάδα. Κι αυτή η νέα στροφή, η εξωστρέφεια και η ώσμωση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών “εμπνέει και εμάς τους ίδιους αλλά και τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη και ξέρουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν τους Ερυθροσταυρίτες και τις Ερυθροσταυρίτισσες και να αναζητήσουν βοήθεια μέσα από τα προγράμματα και τις υπηρεσίες των περιφερειακών τμημάτων”, λέει η Ευγενία Γκόγκου. Η οποία καταλήγοντας τονίζει πως ο Ερυθρός Σταυρός υπηρετεί οικουμενικές αρχές και αξίες και αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους ανθρώπους, χωρίς να ξεχωρίζει καταγωγή, χρώμα, θρησκεία ή κουλτούρα. Είναι όλοι άνθρωποι και για όλους “θέλουμε να βρούμε λύση και διέξοδο στα προβλήματά τους -και σε αυτό επιμένει και ο πρόεδρός μας”.