Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 19:23

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο κορονοϊού στον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο κορονοϊού στον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο κορονοϊού που ανιχνεύτηκε στον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, το περασμένο Σαββατοκύριακο.


Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, το βράδυ της Τρίτης, ότι “οι νέες αναλύσεις δείχνουν 13.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων”, έκανε λόγο για σταθερότητα και δήλωσε πως “οι μετρήσεις αυτές επί της ουσίας δείχνουν την τάση και όχι το πραγματικό πλήθος των κρουσμάτων, που στην περιοχή μας διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο”.
Ενημερώνοντας για τις τελευταίες εργαστηριακές αναλύσεις, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι “τις τελευταίες εβδομάδες, τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση δείχνει και στην περιοχή μας να έχει επιβαρυνθεί. Δέκα ημέρες πριν από μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στην είσοδο του αγωγού λυμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό, φτάσαμε τα 9.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων που προφανώς δημιούργησε ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Αμεσα προχωρήσαμε σε επαναληπτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, λαμβάνοντας δείγματα από διάφορα σημεία. Σύμφωνα με την εργαστηριακή ανάλυση λυμάτων, λίγες ημέρες μετά, στην είσοδο του Βιολογικού, σε σύνολο 24ώρου, το ιικό φορτίο ήταν 12.000 αντίγραφα ιού. Το οποίο μέγεθος για τη Μικροβιολογία δηλώνει σταθερότητα. Αυτή τη σταθερότητα έρχονται να επαληθεύσουν και τα νέα στοιχεία του Σαββατοκύριακου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή που να έχει υψηλό ιικό φορτίο, αλλά όλες οι περιοχές μαζί δημιουργούν ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στην είσοδο του Βιολογικού. Οι νέες αναλύσεις δείχνουν 13.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων. Σταθερότητα λοιπόν, όπως είπαμε, και πριν. Οι μετρήσεις αυτές επί της ουσίας δείχνουν την τάση και όχι το πραγματικό πλήθος των κρουσμάτων, που στην περιοχή μας διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο”.
Ο δήμαρχος ενημέρωσε πως “οι έλεγχοι γίνονται, όπως και σε όλη τη χώρα, για να έχουμε ένα μέτρο μεγέθους για την πορεία της πανδημίας” κι επανέλαβε ότι “αυτό το μέγεθος αύξησης του ιικού φορτίου στη Μικροβιολογία δηλώνει σταθερότητα. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά επαγρύπνηση”.