Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 18:20

Ανάσα ο διορισμός παιδοψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Ο διορισμός μιας επικουρικής παιδοψυχιάτρου για δύο χρόνια στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας είναι πολύ θετικό βήμα.

Αν και θα ήταν σκόπιμο να προκηρυχθεί μόνιμη θέση, έστω κι έτσι λύνονται σε έναν μεγάλο βαθμό οι διαγνωστικές ανάγκες και το κενό που υπάρχει στο νομό στην παρακολούθηση παιδιών και εφήβων από μια δημόσια δομή, καθώς θα βοηθήσει πολλές οικογένειες οι οποίες μέχρι τώρα χρειάζονταν να μετακινούνται σε κρατικές δομές εκτός Μεσσηνίας, για να παρακολουθείται το παιδί τους από τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Επίσης, θα λύσει θέματα που αφορούν τη διάγνωση, την υποστήριξη, αλλά και τη σταθερή παρακολούθηση παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Βέβαια, για πανηγυρισμούς σίγουρα δεν είναι, δεδομένου ότι η πρώτη προκήρυξη της θέσης παιδοψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας εγκρίθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2017 και... διορίστηκε την περασμένη Τρίτη -ενώ το κέντρο λειτουργεί από το 2007, αλλά αν και προβλέπετο, η θέση δεν είχε καλυφθεί. 

ΑΝΑΓΚΗ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Εν τω μεταξύ, οι ανάγκες είναι μεγάλες και ο όγκος αιτημάτων που έτσι κι αλλιώς δέχεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι ήδη τεράστιος, ενώ λειτουργεί χωρίς μόνιμο ψυχίατρο μετά τη μετάθεση του διευθυντή του πέρυσι τον Οκτώβριο. Οπότε προκύπτει το ζήτημα αν μία και μόνο παιδοψυχίατρος θα μπορεί να παρακολουθεί τακτικά το κάθε περιστατικό ξεχωριστά. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι πολύ θετικό το ότι έχει έστω μία παιδοψυχίατρο.
Επίσης, σημαντικό είναι και το αν η ιατρός θα πλαισιωθεί από μια ομάδα ειδικών, τέτοια που να προσφέρει μια συνολικότερη παρακολούθηση στα παιδιά και τους εφήβους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, για να ξεπεραστεί έτσι η όποια μεγάλη αναμονή μεταξύ των συναντήσεων με την παιδοψυχίατρο.
Μια ομάδα που θα συγκροτείται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και παιδαγωγό, ώστε να καταφέρει να αποδώσει υπηρεσίες μία παιδοψυχίατρος ως μονάδα, χωρίς να μετατραπεί αναγκαστικά σε μία... απλή συνταγογράφο. Και, δυστυχώς, πέρα από μία λογοθεραπεύτρια, η οποία θα μπορούσε να δράσει υποστηρικτικά στη δουλειά της παιδοψυχιάτρου, στις ήδη υπάρχουσες ειδικότητες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας κανένας δεν έχει ειδίκευση σε παιδιά. Σήμερα, εκτός από τη νεοδιόριστη επικουρική παιδοψυχίατρο και τη λογοθεραπεύτρια υπηρετούν δύο κοινωνικοί λειτουργοί, δύο ψυχολόγοι, δύο νοσηλεύτριες και δύο επισκέπτριες υγείας, κανένας τους όμως με ειδίκευση σε παιδιά.
Ν.Κ.