Κυριακή, 30 Μαϊος 2021 09:09

«Η προσωπική μου εμπειρία από τον κορονοϊό» - Ρεπορτάζ του Γ. Σινάπη μέσα από την κλινική Covid19 του νοσοκομείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
«Η προσωπική μου εμπειρία από τον κορονοϊό» - Ρεπορτάζ του Γ. Σινάπη μέσα από την κλινική Covid19 του νοσοκομείου Καλαμάτας

Το Σαββατοκύριακο 10-11 Απριλίου στην “Ε”, σε ρεπορτάζ με τίτλο “Κλινική Covid Νοσοκομείου Καλαμάτας: Υπεράνθρωπος αγώνας γιατρών και νοσηλευτών”, παρουσίασα τη σπουδαία προσφορά της συγκεκριμένης κλινικής.

Ηταν μια συνέντευξη με τον διευθυντή της κλινικής Covid, πνευμονολόγο Νίκο Γραμματικόπουλο, στο γραφείο του στην κλινική, ενώ δηλώσεις μάς έκανε και η προϊσταμένη του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής Παρασκευή Μανουσέα. Ενα μήνα και κάτι μετά, τα έφερε έτσι η ζωή που χρειάστηκε να νοσηλευτώ στην κλινική Covid, καθώς νόσησα από τον κορονοϊό. Μου δόθηκε τότε η ευκαιρία να κάνω ρεπορτάζ μέσα από την κλινική, σε ένα δωμάτιο με άλλους 3 “συναγωνιστές”. Ηταν εμπειρία ζωής.

Σε ένα δωμάτιο απ’ όπου δεν μπορούσες να βγεις ή να συναντήσεις άνθρωπο-επισκέπτη, γιατροί και νοσηλεύτριες (υπήρχε κι ένας άνδρας νοσηλευτής) έμπαιναν με στολή αστροναύτη... Δεν έβλεπες καν τα πρόσωπά τους. Ομως, ένιωθες πως είχες να κάνεις με Ανθρώπους (με Α κεφαλαίο), με ευγενική κι ευχάριστη διάθεση, με διάθεση αλληλεγγύης, με συμπεριφορά που σου έδινε δύναμη και κουράγιο. Ακόμα και η τοποθέτηση 24ωρου ορού ή η ενίσχυση με οξυγόνο, γινόταν με διάθεση που σου έδινε την πίστη πως ήταν προσωρινή και αναγκαία για τη βελτίωση της κατάστασής σου, όπως ευτυχώς αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Η νοσηλεία στην κλινική Covid ήταν εμπειρία ζωής και για έναν ακόμα λόγο: Ηταν οι σχέσεις και η στήριξη που έδινε ο ένας ασθενής, ο ένας “συναγωνιστής”, στον άλλο. Οι σχέσεις φιλίας που αναπτύξαμε και η πλάκα που κάναμε μεταξύ μας και με νοσηλεύτριες, όταν νιώθαμε καλύτερα, ότι θα κάνουμε (κορονο)πάρτι με πιτόγυρα και μπουκάλια (εννοώντας ουίσκι)...

Ενα μεγάλο “ευχαριστώ” στους γιατρούς, στις νοσηλεύτριες και στους “συναγωνιστές” Δημήτρη, Αποστόλη και Νώντα, αλλά και στο Μανώλη που του δώσαμε άδεια να μας αφήσει, για να νοσηλευτεί στο ίδιο δωμάτιο με τη γυναίκα του.

Αυτή την εμπειρία ζωής της νοσηλείας στην κλινική Covid θα την αφιερώσω στους αρνητές του κορονοϊού, με την ευχή να μην περάσουν την ταλαιπωρία μου και την καραντίνα των 23 συνολικά ημερών στο σπίτι και στο νοσοκομείο. Και όλα αυτά ενώ εγώ πέρασα ελαφρά την περιπέτεια του κορονοϊού, χωρίς διπλή πνευμονία, αναπνευστικά προβλήματα και 24ωρο ορό, που πέρασαν “συναγωνιστές” μου.

Θα την αφιερώσω και στους αρνητές της μάσκας, στους πολλούς ανέμελους και χαλαρούς που δεν φορούσαν μάσκα (ούτε καν στο σαγόνι) το βράδυ της Πέμπτης, στην πρώτη έξοδο και βόλτα που έκανα στην Αριστομένους.

 Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι επιβεβαιώθηκε στην πράξη το ρεπορτάζ της 10ης- 11ης Απριλίου:

«Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών, η κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας επιτελεί ένα σπουδαίο έργο, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στους ασθενείς.

Για τους συνεργάτες του, ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Γραμματικόπουλος σημείωσε ότι “είναι πάρα πολύ άξιοι, δίνουν την ψυχή τους. Στην επιτυχία που έχουμε συλλογικά, πιστεύω ότι τα παιδιά αυτά έχουν καλλιεργήσει ένα συναίσθημα πάρα πολύ ανεπτυγμένο στο να μπορέσουν να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους. Πιστεύω ότι ήμουν πολύ τυχερός στους συνεργάτες μου. Λίγοι, αλλά πάρα πολύ άξιοι. Δίνουν την ψυχή τους, δεν μπορείτε να φανταστείτε. Υπάρχουν παιδιά που εκτελούν τις εντολές μου, όχι στο ακέραιο, δέκα φορές καλύτερα απ’ ό,τι θα τις έκανα εγώ. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία στη δουλειά τη δική μου. Οσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, θα σας φέρω τις φόρμες που φορούσαν το πρωί και τις έχω βάλει να στεγνώνουν. Να τις πιάσεις για να δεις... Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εκεί μέσα 2,5 ώρες – στύβεις το βρακί σου. Για να το κάνουν επί μήνες, πρέπει να αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν».


NEWSLETTER