Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 07:52

Δυσαρέσκεια επαγγελματιών για Περιφερειακό Ιατρείο Κορώνης

Γράφτηκε από την
Δυσαρέσκεια επαγγελματιών για Περιφερειακό Ιατρείο Κορώνης

 

Τη δυσαρέσκειά του για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Περιφερειακό Ιατρείο της πόλης εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης.

Και ζητεί: “α) Την πλήρωση θέσεων Περιφερειακού Ιατρείου Κορώνης. Η περιοχή διαθέτει έναν αξιόλογο χώρο, το κτήριο «Πανόραμα» το οποίο με ανακαίνιση θα μπορούσε να γίνει Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. β) Την πλήρωση θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, όπως τούτο προβλέπεται. γ) Τη στελέχωση και λειτουργία σταθμού ΕΚΑΒ στην Κορώνη με βάρδιες για 24ωρη κάλυψη”.

Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης παρατηρεί πως “η Κορώνη έχει την ευλογία του φυσικού κάλλους της τοποθεσίας, αλλά και την κατάρα της απομόνωσης από κάθε αστικό κέντρο και επομένως από κάθε άλλη δομή υγείας πλην του Περιφερειακού Ιατρείου. Μίας ώρας ταξίδι περίπου χρειάζεται για να γίνει μια διακομιδή ασθενούς, αφού το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά και το Νοσοκομείο Καλαμάτας 50 χιλιόμετρα, σε ένα προβληματικό οδικό δίκτυο, σε σημείο να καθίσταται επικίνδυνο για τη ζωή των πολιτών”.

Αναφέρει ότι “η Κορώνη και η ευρύτερη περιοχή είναι κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου ο πληθυσμός της υπερδιπλασιάζεται”. Επισημαίνει πως “έχει μόνο έναν αγροτικό γενικό γιατρό και δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί να δραστηριοποιούνται τα απογεύματα” και κάνει λόγο για “πολλαπλά περιστατικά (παθολογικά, νευρολογικά, καρδιολογικά) τροχαία και ατυχήματα στη θάλασσα, πνιγμούς και αιμορραγίες που κόστισαν ζωές, διότι δεν υπήρχε γιατρός για τις πρώτες βοήθειες”.

Καταγράφοντας τη δυσάρεστη πραγματικότητα, σημειώνει ότι “ο χρόνος που απαιτείται για τη διακομιδή ενός σοβαρού περιστατικού, όταν καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαμάτας, μπορεί να αποβεί μοιραίος. Η άμεση και εύκολη ιατρική περίθαλψη τελικά δεν είναι δεδομένη για όλους. Πόσο μάλλον για τους δικούς μας συνανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σε εξειδικευμένο κέντρο ιατρικής, ανά πάσα στιγμή”.

Καταλήγοντας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης τονίζει: “Φτάνει πια με τη συνεχιζόμενη απαξίωση, με τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα επικοινωνιακά τρικ. Είμαστε πολίτες αυτού του τόπου με εισφορά στην εθνική οικονομία και απαιτούμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, τους δημότες μας, αλλά και τους επισκέπτες μας. Η απώλεια της υγείας δεν έχει ούτε ωράριο ούτε κομματικό πρόσημο. Η πρόσβαση στην υγεία δεν επιδέχεται ούτε επιδερμικής αντιμετώπισης ούτε διαπραγμάτευσης”.

 

ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ ΓΙΑ ΕΚΑΒ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης σε συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, ζήτησε, όπως αναφέρει ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου, “την ίδρυση σταθμού ΕΚΑΒ στην Κορώνη, επανδρωμένου με ένα τουλάχιστον ασθενοφόρο και πλήρωμα διασώστη και ιατρού, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ευρύτερη περιοχή, η οποία ειδικά και τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται πλήθος επισκεπτών και διαθέτει κακό οδικό δίκτυο, που δυσχεραίνει την έγκαιρη πρόσβαση ασθενοφόρου είτε από την Πύλο ή την Καλαμάτα”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “ο κ. Κοντοζαμάνης δεσμεύτηκε να μελετήσει με τις υπηρεσίες του υπουργείου και το ΕΚΑΒ τα οικονομοτεχνικά δεδομένα και να επανέλθει άμεσα με συγκεκριμένα στοιχεία στην πρόταση του Μίλτου Χρυσομάλλη”.


NEWSLETTER