Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 09:19

Αλειφέρη: "Κάθε δυνατό να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας" (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

 

“Γίνεται κάθε δυνατό κι εφικτό για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση με τον κορονοϊό”, τόνισε για το Νοσοκομείο Καλαμάτας η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη. 

Και κάλεσε τους πολίτες “να κάνουν καθετί δυνατό να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να μην νοσήσουν”, καλώντας τους εμμέσως να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Σημείωσε, πως “το νοσοκομείο δεν θέλει και προσπαθεί να μην καταργήσει καμία υπηρεσία. Προσπαθεί να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλους και σε όλα τα περιστατικά”.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος παρατήρησε ότι “κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε, συνεπικουρούμενο από τα προσωπικά μέτρα που δεν πρέπει να πάψουμε (μάσκα, πλύσιμο χεριών, αποστάσεις). Πρέπει να εμβολιαστούμε”.

Αναλυτικά, για την εκτόξευση των κρουσμάτων στη Μεσσηνία και τη νοσηλεία ρεκόρ στην κλινική Covid του νοσοκομείου, η κ. Αλειφέρη μας ενημέρωσε ότι “κάποια στιγμή χθες το πρωί η κλινική είχε 70 ασθενείς”. Είπε πως “υπάρχει όλη η γκάμα των ηλικιών, οι περισσότεροι είναι από 45 μέχρι 70 χρονών” και παρατήρησε ότι “υπάρχουν και βαριές νοσηλείες, άνθρωποι που κινδυνεύουν”.

Παραδέχθηκε ότι “είναι μια δύσκολη κατάσταση” και ανέφερε πως “εγκαίρως είχαμε καταστρώσει αυτά τα επιχειρησιακά σχέδια. Το γεγονός ότι περάσαμε μέσα σε 2 ημέρες στο 3ο στάδιο, δείχνει το ακραίο της κατάστασης”. Επεσήμανε ότι “υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, έχουμε διαθέσει χώρους στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία για τους θετικούς, για εξεταστήρια και χώρους αναμονής. Εχουμε ενισχύσει την κλινική Covid και σε νοσηλευτικό και σε ιατρικό προσωπικό. Γίνεται κάθε δυνατό κι εφικτό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Και οι πολίτες να κάνουν καθετί δυνατό να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να μην νοσήσουν. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο βαριά θα νοσήσει, κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει αυτή τη νόσο. Δεν υπάρχει φάρμακο για τον ιό, η προσπάθεια γίνεται με όλες τις διαθέσιμες τεχνικές και μέσα”.

Η κ. Αλειφέρη δήλωσε ότι “υπάρχει μεγάλη προσπάθεια από όλους, είναι αλληλέγγυοι οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων”, προέτρεψε “να είναι αλληλέγγυοι η κοινωνία και οι πολίτες” και αναγνώρισε πως “το νοσοκομείο θα έχει δυσκολία και σε άλλες νόσους”.

 

ΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ

Παρατήρησε ότι “γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθούν όλα τα Τακτικά Ιατρεία” και διευκρίνισε: “Θα αλλάξουμε ημέρες και αριθμούς ραντεβού, αλλά δεν θα σταματήσουν. Εκ περιτροπής θα μοιράζονται ένα ιατρείο δύο διαφορετικές ειδικότητες. Τα επείγοντα χειρουργεία γίνονται όλα, τα τακτικά έχουν καταργηθεί λόγω έλλειψης κλινών. Ελπίζουμε να είναι μόνο ο Σεπτέμβριος”.

Η διοικήτρια εκτίμησε ότι “θα επιδεινωθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό”, αλλά ανέφερε πως “υπάρχει σταδιακή κάμψη των παθολογικών περιστατικών και αυτό επιβεβαιώνεται στατιστικά το Σεπτέμβριο”.

Για τη μεγάλη πτώση των εμβολίων, μας ενημέρωσε ότι “κάναμε 550 - 580 την ημέρα και τώρα κάνουμε 200”, ενώ ανέφερε πως “συμμετέχουν όλο και περισσότεροι από το προσωπικό στο πρόγραμμα του εμβολιασμού. Ενδεχομένως κάποιοι να παραμείνουν ανεμβολίαστοι”. Ωστόσο δήλωσε ότι παρά τις αναστολές για τους ανεμβολίαστους “το νοσοκομείο θα είναι προετοιμασμένο να λειτουργήσει. Δεν θα σταματήσει να λειτουργεί, θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του”.

Ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας Π. Κατσαφάδος επιβεβαίωσε ότι “τα πράγματα είναι δύσκολα” και παρατήρησε: “Στα τεστ που κάναμε, μετράγαμε από κανένα έως 2 - 3 την ημέρα, σήμερα είχαμε καμιά 20αριά από χθες. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε, συνεπικουρούμενο από τα προσωπικά μέτρα που δεν πρέπει να πάψουμε (μάσκα, πλύσιμο χεριών, αποστάσεις)”. Σημείωσε πως “πρέπει να εμβολιαστούμε. Περνάει το καλοκαίρι, θα επιστρέψουν οι εκδρομείς, θα αρχίσουν και τα σχολεία και τα προβλήματα θα επιδεινωθούν. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, έχουμε χρόνο μέχρι τις 24 - 25 Σεπτεμβρίου να κάνουμε και τις δύο δόσεις του εμβολίου για να θωρακιστούμε, άλλη λύση δεν υπάρχει”.

Για τους εμβολιασμούς επεσήμανε ότι “έχουμε μια πτώση άνω του 50% καθημερινά, κάναμε 380 - 400 την ημέρα και τώρα κάνουμε 180 με 190”.

ΝΕΑΡΟΙ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥΣ

Εκφράζοντας την απογοήτευσή του, ο κ. Κατσαφάδος μας είπε ότι “άκουσα συνέντευξη συναδέλφου ότι σε νυχτερινά κέντρα πηγαίνουν νεαροί και δείχνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού του παππού και της γιαγιάς τους. Αν συμβαίνει και αυτό, είμαστε τραγικοί”.

Τέλος, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για τη σημασία του εμβολίου, τονίζοντας: “Κάνοντας το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσουμε. Η νόσος του κορονοϊού έχει υποτιμηθεί. Ενα νέο άτομο 30 - 35 ετών υγιέστατο κολλάει κορονοϊό, το περνάει σπίτι του με 37 και 37,5 πυρετό και λέει όλα καλά. Το άτομο που νόσησε έχει πολλές πιθανότητες το αναπνευστικό, το καρδιολογικό και άλλα συστήματά του να φέρουν βλάβες, τις οποίες θα έχει για χρόνια κι εφ’ όρου ζωής. Ο κορονοϊός αφήνει πολλές παρενέργειες, γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε. Ενας που έχει εμβολιαστεί πιο δύσκολα κολλάει και πιο δύσκολα μεταδίδει τον ιό και δεν νοσεί όπως νοσεί ένας που δεν έχει εμβολιαστεί”.