Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 09:05

Υπάρχει ανάγκη για σταθερούς αιμοδότες

Γράφτηκε από την

 

Η ανάγκη για αίμα είναι διαρκής, για τον μοναδικό λόγο ότι το αίμα δεν παράγεται, δεν συσκευάζεται και δεν τυποποιείται· μόνο προσφέρεται.

Χθες και τη Δευτέρα 54 εθελοντές αιμοδότες πρόσφεραν αίμα στη διήμερη αιμοδοσία που διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας και φορείς, συλλόγους και αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Παραλία.

Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις των εθελοντών, αναδεικνύεται και πάλι το έλλειμμα σε σταθερούς αιμοδότες ειδικά στις νεότερες ηλικίες, όπου χρειάζεται να διαχυθεί το μήνυμα και να δημιουργηθεί ένα κίνημα εθελοντισμού και αλληλεγγύης. Επιπλέον, η Αιμοδοσία έχει να “παλέψει” και έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα για να προσέλθει κάποιος και να αιμοδοτήσει: την Covid.

 

ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟ LOCKDOWN

Χθες, η δεύτερη και τελευταία μέρα της αιμοδοσίας κινήθηκε δυναμικά σε σύγκριση με τη Δευτέρα οπότε ήταν χαμηλή η προσέλευση. Η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού Δήμητρα Ψαρούλη επεσήμανε στην “Ε” ότι το lockdown λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας, καθώς υπήρξαν άνθρωποι που της εκμυστηρεύτηκαν ότι “φοβόμαστε” και “δεν θέλουμε…”. Ωστόσο ο σκοπός δεν αλλάζει, και δεν είναι άλλος από το “να αποκτήσουμε όσο γίνεται πιο πολλούς εθελοντές αιμοδότες, γιατί όλοι ξέρουμε την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα της αιμοδοσίας και το άγχος των γιατρών στο νοσοκομείο να βρούν αίμα για τα θύματα των τροχαίων, για τα χειρουργεία, για τους μεταγγιζόμενους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία” εξηγεί η πρόεδρος του ΕΕΣ Καλαμάτας.

 

“ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΣ”

Η κ. Ψαρούλη αυτό που λέει καθημερινά είναι “μην την προσπερνάς” εννοώντας μια αφίσα που καλεί σε αιμοδοσία ή μια πρόσκληση σε αιμοδοσία στα μέσα ενημέρωσης: “Προσπερνάνε, λένε θα πάει κάποιος άλλος… Δεν είναι έτσι, δεν θα πάει κάποιος άλλος, εσύ πρέπει να πας και αν δεν μπορείς εσύ γιατί έχεις κάποιο λόγο, είναι πολύ υποστηρικτικό για την Υπηρεσία Αιμοδοσίας να βοηθήσεις και να βρεις έναν άλλον άνθρωπο που να μπορεί”. Επίσης, υπενθυμίζει ότι μπορεί όποιος το επιθυμεί να προσφέρει αίμα καθημερινά και με ασφάλεια στο χώρο της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας, όπισθεν του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, όπου υπάρχει πάντα μια εθελόντρια ερυθροσταυρίτισσα.    

“Μόνο μέσα από τους εθελοντές αιμοδότες θα βρούμε φιάλες αίματος, με άλλον τρόπο δεν μπορείς να βρεις· είναι η μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης” λέει καταλήγοντας η Δήμητρα Ψαρούλη.

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Η νοσηλεύτρια της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γεωργία Κουρή παρατηρεί ότι στις αιμοδοσίες που διοργανώνουν οι φορείς τις περισσότερες φορές προσέρχονται οι ίδιοι συστηματικοί αιμοδότες, και αυτό “είναι ακόμα ένα πράγμα που λειτουργεί αρνητικά για την αιμοδοσία, γιατί η αιμοδοσία χρειάζεται να γεμίζει την πηγή της συνεχώς με νέο κόσμο”. Οι λόγοι που αυτό λειτουργεί αρνητικά είναι καταρχάς γιατί “χρειαζόμαστε περισσότερες μονάδες”, αλλά και γιατί “μεγαλώνουμε, περνάν τα χρόνια και υπάρχει φυσική φθορά, οπότε οι συστηματικοί αιμοδότες κάποια στιγμή θα αποχωρήσουν και χρειάζεται να αντικατασταθούν από κάποιους καινούργιους”. Ομως, “για να δούμε καινούργια άτομα χρειάζεται πολλή προσπάθεια και εκπαίδευση, και μέσα από κεντρικές δράσεις ευελπιστούμε σιγά σιγά να καταφέρουμε κάτι καλύτερο”.          

 

ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ο φόβος που μπορεί να έχει ένας αιμοδότης είναι εύλογος, λέει η κ. Κουρή, όπως και το να αμφιβάλλει για μια διαδικασία που πιθανόν δεν του είναι οικεία. Επιπρόσθετα, “η Covid έρχεται και επιτείνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τους αιμοδότες, οι οποίοι είναι λογικό να αγχώνονται επειδή η αιμοδοσία είναι συνυφασμένη με το χώρο του Νοσοκομείου και σκέφτονται ότι ενδεχομένως θα έρθουν σε επαφή με τον ιό και θα εκτεθούν ερχόμενοι σε εμάς” παρατηρεί. Ομως, η Αιμοδοσία άμεσα φρόντισε και βγήκε έξω από το Νοσοκομείο, σε χώρο όπισθεν του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, όπου “ο αιμοδότης έχει εύκολη πρόσβαση σε έναν καθαρό χώρο και καμία επαφή με το Νοσοκομείο”.

 

“ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ”

Επίσης, “εμείς σαν υγειονομικοί εκτιμούμε τον αιμοδότη, τον σεβόμαστε και τον χρειαζόμαστε, επομένως φροντίζουμε και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας: εμβολιασμοί, μάσκες, αντισηπτικά, καθαρισμός του υλικού και των αιθουσών, και λέμε με τιμή και καμάρι ότι μέχρι σήμερα, ευτυχώς, δεν έχει συμβεί τίποτα· μπορούμε να προσφέρουμε ασφάλεια και όλοι να έρθουν να αιμοδοτήσουν” διαβεβαιώνει η Γεωργία Κουρή και καταλήγοντας τονίζει πως “χρειάζεται λίγο θάρρος και από τον κάθε αιμοδότη, να δείξει ένα ενδιαφέρον και να έρθει κοντά μας, να προσπαθήσει· κανείς δεν δεσμεύεται στην αιμοδοσία και για τίποτα”. Απλά, “εμείς καλούμε τον καθένα να ευαισθητοποιηθεί, γιατί αυτό που εμείς παλεύουμε τώρα για έναν ασθενή μέσα στο νοσοκομείο, αύριο - μεθαύριο μπορεί να το χρειαστεί ο άνθρωπος που δεν συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία γιατί αμφιβάλλει…”.