Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 08:13

Ξεκίνησε στα φαρμακεία της Μεσσηνίας η χορήγηση self tests για μαθητές

Γράφτηκε από την

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ξεκίνησε χθες και στα φαρμακεία της Μεσσηνίας η χορήγηση των self tests για τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς την επόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και η χρήση τους καθίσταται υποχρεωτική για την επιστροφή στα θρανία των μη εμβολιασμένων μαθητών. Ηδη, όπως είπε μιλώντας στην “Ε” ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Παύλος Μπουζιάνης, αρκετοί γονείς αναζήτησαν από χθες και προμηθεύτηκαν τα 6 δωρεάν τεστ για τα παιδιά τους.

Εν τω μεταξύ από τα φαρμακεία παρέχεται πλέον και η δυνατότητα διεξαγωγής rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους (αλλά και σε όποιον άλλον το επιθυμεί), οι οποίοι από Δευτέρα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους πιστοποιητικό αρνητικού τεστ. Οπως εξήγησε, ο ενδιαφερόμενος προσέρχεται στο φαρμακείο, γίνεται εκεί το rapid test και το αποτέλεσμα καταχωρίζεται από τον φαρμακοποιό στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και εν συνεχεία ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ «Εργάνη».

 

6 SELF TESTS ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Το self test το οποίο διατίθεται δωρεάν στους μαθητές, πρέπει να γίνεται 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, δύο φορές την εβδομάδα. Η διάθεσή τους θα συνεχιστεί στα φαρμακεία μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε ο γονιός προμηθεύεται για κάθε μαθητή 6 τεστ: 2 για κάθε εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Οπως είπε ο κ. Μπουζιάνης υπάρχει επάρκεια στα φαρμακεία του νομού και ούτε προγενέστερα (σ.σ. το προηγούμενο σχολικό έτος) διαφάνηκαν ελλείψεις. Η δωρεάν προμήθειά τους αφορά μόνο στους μαθητές από 4 έως 17 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Η παροχή των δωρεάν self tests θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου. Οσο για τον αριθμό των παιδιών από 12-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί στο νομό, ο κ. Μπουζιάνης εκτιμά ότι είναι πολύ μικρός, ενώ οι γονείς δείχνουν ότι συμμορφώνονται με την υποχρεωτική διεξαγωγή self tests, καθώς δεν έχουν διαπιστωθεί διαμαρτυρίες ή γκρίνιες κατά την προσέλευσή τους για την προμήθειά τους.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Υποχρεωτική όμως γίνεται από Δευτέρα και η διεξαγωγή δύο rapid tests την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η προσκόμιση αρνητικής βεβαίωσης εφόσον δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από Covid. Μάλιστα πλέον, δεν θα πληρώνονται από το Δημόσιο και το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους. Η Πολιτεία εκτός από τα μικροβιολογικά εργαστήρια δίνει τη δυνατότητα να κάνουν rapid tests και τα φαρμακεία, με τη διαδικασία που περιγράφεται πιο πάνω.

Οπως τόνισε ο κ. Μπουζιάνης, οι φαρμακοποιοί δεν είναι υποχρεωμένοι να το εντάξουν αυτό στις υπηρεσίες που προσφέρουν, ωστόσο σε μέρη όπου δεν υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο θα είναι μια επιπλέον διευκόλυνση για τους ενδιαφερόμενους. Φυσικά, θα γίνεται επί πληρωμή και σύμφωνα με τις τιμές που προβλέπει η σχετική διάταξη συν ΦΠΑ. Η διάταξη θυμίζουμε ότι προβλέπει ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης το ποσό των 10 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης σε αυτήν της αξίας δειγματοληψίας και της ανάλυσης δείγματος. Η προαναφερόμενη διευκόλυνση ισχύει και για Ελληνες και ξένους οι οποίοι θέλουν να έχουν βεβαίωση αρνητικού rapid test για να ταξιδέψουν.