Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 08:47

Μεσσηνία: “Καμπανάκι” από Σύψα για νέα έξαρση κρουσμάτων λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: “Καμπανάκι” από Σύψα για νέα έξαρση κρουσμάτων λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών

 

Η Μεσσηνία κινδυνεύει με μια νέα έξαρση κρουσμάτων Covid μέσα στο χειμώνα, γιατί τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν κάτω του μέσου όρου της χώρας.

Ενας επιπλέον επιβαρυντικός επιδημιολογικός παράγοντας και για την περιοχή είναι το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημιακών σχολών οπότε αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα. Προς το παρόν ωστόσο, το μίνι lockdown απέδωσε αποτέλεσμα και οι επιδημιολογικοί δείκτες φανερώνουν σταθερή πτώση των κρουσμάτων και μείωση των νοσηλειών. Τα παραπάνω συμπεράσματα εξάγονται από την ομιλία για την κατάσταση της πανδημίας SARS-CoV-2, του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα, το Σάββατο στο Grecotel Filoxenia Hotel στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της 5ης Επιστημονικής Συνάντησης “Νεότερα δεδομένα, σύγχρονες θεραπείες σε: σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικό, λοιμώξεις, ανοσοανεπάρκεια”.

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ο κ. Σύψας ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία έως σήμερα της πανδημίας στη χώρα μας και των κρουσμάτων που καταγράφηκαν από το ξεκίνημά της, μέχρι και το 4ο κύμα που τώρα διανύουμε και ξεκίνησε περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, και έχει δώσει υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Μέχρι και το Σάββατο είχαν καταγραφεί συνολικά 627.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid στην Ελλάδα και 1.640 θάνατοι. Και παρά τα υψηλά κρούσματα σήμερα, αλλά και στο 2ο και 3ο κύμα, παρατήρησε ότι υπάρχει μείωση των θανάτων γιατί εν τω μεταξύ εμβολιάστηκαν οι ευπαθείς ομάδες και δεν κινδυνεύουν.  

Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία, από τις 14 Σεπτεμβρίου παρατηρείται μια πτωτική τάση στα κρούσματα, που δείχνει μια ήπια αποκλιμάκωση της κατάστασης. Δυστυχώς όμως, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης παραμένουμε “στο κόκκινο”.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Μεσσηνία, ο καθηγητής ανέφερε πως δεν υπάρχει εφησυχασμός και τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παραμένουν υψηλά, αλλά με πτωτική τάση. “Είχατε ένα γερό 4ο κύμα στην Πελοπόννησο αλλά πλέον διακρίνεται μια πτωτική τάση” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως “υψηλά ακόμα κινούνται τα κρούσματα στη Μεσσηνία”. Ομως, το αισιόδοξο είναι πως οι δείκτες παρουσιάζουν μια έντονη πτωτική τάση στο νομό και σύμφωνα με τα λεγόμενα τού καθηγητή: “Ξεφουσκώνει η έξαρση η οποία σας ταλαιπώρησε”. Αλλά όπως τόνισε, “πρέπει να πειστούν οι Μεσσήνιοι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, για να μην υπάρξει ξανά πρόβλημα μέσα στους επόμενους μήνες”. Η πτωτική αυτή τάση που παρουσιάζεται τώρα παρατήρησε πως οφείλεται στο μίνι lockdown, που απέδωσε καρπούς. Αισιόδοξα είναι και τα νέα που αφορούν τις νέες νοσηλείες σε ό,τι αφορά την 6η ΥΠΕ, όπου ανήκει ο νομός.

ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΟΡΙΑ Η ΚΑΛΥΨΗ ΚΛΙΝΩΝ

Στο 2ο και 3ο κύμα με λιγότερα κρούσματα, οι νοσηλείες ήταν περισσότερες σε σχέση με το 4ο κύμα, γιατί, όπως τόνισε ο κ. Σύψας, περισσότερος κόσμος έχει εμβολιαστεί. Επίσης, τα κρούσματα αφορούν και νεότερες ηλικίες σε αυτό το κύμα, οπότε πιο δύσκολα ένας νέος άνθρωπος θα χρειαστεί νοσηλεία. Καλό είναι και το νούμερο της κάλυψης απλών κλινών στην επικράτεια, σύμφωνα με τον καθηγητή, που βρίσκεται στο 42% της συνολικής δυναμικότητας. Στην περιοχή μας, η κάλυψη κυμαίνεται μεταξύ 45% και 60% δηλαδή βρίσκεται σε ασφαλή όρια. Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ, η κάλυψη είπε ότι είναι αρκετά υψηλή, 83% στην επικράτεια, κοκκινίζοντας τον σχετικό δείκτη, αλλά υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των κλινών ΜΕΘ. Και επεσήμανε ότι 83% κάλυψη σημαίνει ότι βρισκόμαστε στα όρια ασφαλείας.

37 ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 37 θάνατοι την ημέρα, ένας μεγάλος αριθμός όπως είπε ο καθηγητής και παρατήρησε ότι είναι πιο υψηλός από τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας στη χώρα μας. Επεσήμανε ότι παρατηρείται πλέον μια σταθεροποίηση στον αριθμό των θανάτων και πρόσθεσε πως ο μέσος όρος είναι στα 80 έτη. Ομως παρατηρείται και μεγάλο εύρος, δηλαδή πεθαίνουν και στις νεότερες ηλικίες των 40 ετών, όπως και στις ηλικίες 55-64 ετών. Και δεδομένου ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 55 είναι γύρω στο 1 εκατ., οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες δεν είναι καθόλου ευοίωνες, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική ανησυχία για την Κεντρική Μακεδονία. Κι επειδή ο ιός αναπαράγεται μεταξύ μας, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει ευλαβικά να τηρούνται τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, για να μην μεταδίδουμε ο ένας στον άλλον, ακόμα και αν είμαστε εμβολιασμένοι.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ

Κλείνοντας την ομιλία του, ο καθηγητής ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει στο 56% του γενικού πληθυσμού, και αν εξαιρέσουμε τα παιδιά και τους εφήβους 0-17 ετών, για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας χρειάζεται να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό στο 85%. Σημείωσε δε πως το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών θα έχει επιπτώσεις στο επιδημιολογικό φορτίο κατά τους χειμερινούς μήνες. Παρατήρησε ακόμα πως όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη τόσο πέφτουν οι νοσηλείες, γι’ αυτό και στα προηγούμενα κύματα της νόσου, με τα ίδια κρούσματα οι θάνατοι ήταν περισσότεροι.

Σχετικά με την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων και των πανεπιστημίων, ο Νίκος Σύψας λέει ότι, όπως παρατηρήθηκε και στις ΗΠΑ όπου εκεί άνοιξαν τα σχολεία στα μέσα Αυγούστου, ενδεχομένως θα δούμε και στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα αύξηση στα κρούσματα ανάμεσα στα παιδιά, στις νοσηλείες τους, αλλά και στους θανάτους. Οσο για την μελλοντική πορεία της πανδημίας, τα μοντέλα πρόβλεψης δίνουν μια προοπτική να… αποδράμει το 2022.   


NEWSLETTER