Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 09:02

Υψηλό ιικό φορτίο δείχνει ο βιολογικός Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Σε υψηλά επίπεδα έχει σταθεροποιηθεί το ιικό φορτίο στην είσοδο του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας, που δείχνει την εικόνα και την προοπτική για την πανδημία του κορονοϊού στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, σε δείγμα που ελήφθη στις 19 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων, ανιχνεύθηκε υψηλό ιικό φορτίο SARS-CoV-2, καθώς το αποτέλεσμα ήταν 19.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων.

Επισημαίνεται ότι από την ανάλυση παρατηρείται μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με τα αντίστοιχα περιστατικά που ανιχνεύονται από τον ΕΟΔΥ και να επιβεβαιωθεί από επόμενες μετρήσεις.

Υπογραμμίζεται ότι η ανάλυση πραγματοποιείται για να παρακολουθείται η τάση του επιδημικού φαινομένου, παρά η απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ ιικών αντιγράφων ανά λίτρο λυμάτων και πιθανών φορέων ή ασθενών.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε δείγμα που ελήφθη από την είσοδο του βιολογικού στις 22 Σεπτεμβρίου, από τη ΔΕΥΑΚ, υπήρχαν λιγότερα από 2.500 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων. Τότε η κατάσταση με τα κρούσματα κορονοϊού είχε βελτιωθεί.

Σε δείγμα που ελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου, το αποτέλεσμα ήταν 27.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων και εκτίμηση για περί τα 1.000 ενεργά κρούσματα. Ακόμα πιο πίσω, την εποχή που σημειώθηκε εκτόξευση κρουσμάτων κορονοϊού στην Καλαμάτα και ευρύτερα στη Μεσσηνία, είχαμε: Σε δείγμα που ελήφθη στις 31 Αυγούστου, 55.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων και εκτίμηση για περί τα 5.000 ενεργά κρούσματα. Και στις 24 Αυγούστου, 79.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων και εκτίμηση για περί τα 7.000 ενεργά κρούσματα.

Τέλος, στις 8 Μαρτίου που διαφαινόταν αύξηση των κρουσμάτων, είχαμε 12.000 αντίγραφα ιού, που υπολογίζεται σε 800 φορείς-ασθενείς του κορονοϊού.

Γ.Σ.