Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 09:23

Εκτόξευση κρουσμάτων δείχνει ο βιολογικός Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Εκτόξευση κρουσμάτων δείχνει ο βιολογικός Καλαμάτας

 

Σημαντική αύξηση ιικού φορτίου κορονοϊού που παραπέμπει σε παρόμοια εικόνα με τη δραματική περίοδο εκτόξευσης κρουσμάτων στα τέλη Αυγούστου, ανιχνεύθηκε στον βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων για να διαπιστωθεί πιθανή ανίχνευση Sars-CoV-2, σε δείγμα λυμάτων της ΔΕΥΑΚ που ελήφθη στην είσοδο του βιολογικού στις 26 Οκτωβρίου, η εργαστηριακή ανάλυση έδωσε αποτέλεσμα 62.000 αντιγράφων ιού ανά λίτρο λυμάτων. Από την ανάλυση παρατηρείται μία πολύ μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου, γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και με τα αντίστοιχα περιστατικά που ανιχνεύονται από τον ΕΟΔΥ.

Να επισημάνουμε ότι την εποχή που σημειώθηκε εκτόξευση κρουσμάτων κορονοϊού στην Καλαμάτα και ευρύτερα στη Μεσσηνία, είχαμε: Σε δείγμα που ελήφθη στις 31 Αυγούστου, 55.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων και εκτίμηση για περί τα 5.000 ενεργά κρούσματα και στις 24 Αυγούστου, 79.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων και εκτίμηση για περί τα 7.000 ενεργά κρούσματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο που η κατάσταση είχε βελτιωθεί, είχαμε: Σε δείγμα που ελήφθη στην είσοδο του βιολογικού καθαρισμού στις 13 Σεπτεμβρίου, το αποτέλεσμα ήταν 27.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων και εκτίμηση για περί τα 1.000 ενεργά κρούσματα. Σε δείγμα που ελήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου, ήταν λιγότερα από 2.500 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων.

Ο δήμος υπογραμμίζει ότι η ανάλυση πραγματοποιείται για να παρακολουθείται η τάση του επιδημικού φαινομένου, παρά η απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ ιικών αντιγράφων ανά λίτρο λυμάτων και πιθανών φορέων ή ασθενών. Γεγονός που οδηγεί σε εκτίμηση επιδείνωσης της κατάστασης όταν θα “σκάσουν” και οι συνέπειες από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Γ.Σ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER