Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 09:23

Σε οριακό σημείο το Νοσοκομείο Καλαμάτας - Εκκληση Αλειφέρη σε ιδιώτες γιατρούς

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Εκκληση στους γιατρούς των κέντρων υγείας και σε ιδιώτες πνευμονολόγους και παθολόγους να στελεχώσουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και την κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας, απευθύνει η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη.

Σημειώνει ότι η ΜΕΘ Covid γέμισε και χθες είχε επιπλέον περιστατικό διασωληνωμένου ασθενούς που ανέμενε να διακομιστεί, εκτιμά πως το πρόβλημα θα είναι εκρηκτικό σε λίγες ημέρες στην κλινική Covid και ζητεί επείγουσα βοήθεια για τα Επείγοντα και συνεργασία από ιδιώτες γιατρούς, αφήνοντας το ενδεχόμενο της επίταξης γιατρών από την Πολιτεία.

Ειδικότερα, η κ. Αλειφέρη τόνισε ότι “η κατάσταση στη ΜΕΘ Covid έχει φθάσει στο τρίτο επίπεδο. Φθάσαμε τις 6 κλίνες, δεν έχουμε άλλες και έχουμε περιστατικό διασωληνωμένο για διακομιδή που αναμένει. Εχουμε φθάσει στο ανώτατο όριο σχεδιασμού, έχουμε πολύ βαριές νοσηλείες”. Παρατήρησε ότι “η κατάσταση στην κλινική Covid είναι διαχειρίσιμη, έχουμε 43 - 45 ασθενείς. Δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα η εικόνα των 100 και πάνω κρουσμάτων την ημέρα. Αυτό θα το δούμε σε περίπου 2 εβδομάδες. Θα υπάρχει μεγάλη αύξηση νοσηλευομένων”. Εξήγησε ότι για το λόγο αυτό “είμαστε σε προσπάθειες, σε συζητήσεις με τους υπευθύνους των κέντρων υγείας. Θα χρειαστούμε ενίσχυση στα Επείγοντα του Νοσοκομείου. Είναι μονόδρομος αυτή η λύση, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα από το Νοσοκομείο για να μπορέσει να αυξήσει τον αριθμό των γιατρών στα Επείγοντα”.

Για την ανάγκη ενίσχυσης από ιδιώτες γιατρούς επεσήμανε πως “έχουμε κάνει κίνηση προς τους ιδιώτες πνευμονολόγους και παθολόγους. Είμαστε σε συζητήσεις με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και σήμερα φεύγει επίσημη επιστολή για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συνεργασία, ενόψει και της ψήφισης κινήτρων στους ιδιώτες”.

Η διοικήτρια ξεκαθάρισε ότι “οι δυνατότητες του Νοσοκομείου δεν είναι απεριόριστες” και πρόσθεσε: “Οι άνθρωποι που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Να κατανοήσουμε το πρόβλημα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί το Νοσοκομείο στις δύσκολες αυτές συνθήκες, που φαίνεται ότι θα κρατήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως κοινωνία επιλέξαμε ανοσία μέσω φυσικής νόσησης και όχι εμβολιασμού και αυτή είναι πολύ κακή επιλογή. Θα νοσήσουν πολλοί άνθρωποι και οι απώλειες θα είναι μεγάλες”.

Για τις συγκεκριμένες ανάγκες που υπάρχουν, διευκρίνισε πως “στα Επείγοντα θέλουμε για τις επόμενες 15 ημέρες του μήνα γιατρό από τα κέντρα υγείας, ακόμα και γενικό ή αγροτικό, για να δώσει βοήθεια. Στην κλινική Covid θέλουμε τουλάχιστον 2 ειδικευμένους γιατρούς, πνευμονολόγους ή παθολόγους είτε του ΕΣΥ είτε ιδιώτες”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι “το κενό του αείμνηστου γιατρού - διευθυντή Νίκου Γραμματικόπουλου θα πρέπει να καλυφθεί οπωσδήποτε. Αισιοδοξώ ότι κατανοούν την κατάσταση.

Το πρόβλημα θα είναι εκρηκτικό σε λίγες ημέρες. Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας των ασθενών που παραπέμπουν οι ιδιώτες γιατροί. Αναγκαστικά θα πρέπει να λυθεί είτε μέσω συνεργασιών είτε με άλλο τρόπο κρίνει η Πολιτεία”.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 37ΧΡΟΝΗ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΗ

Για την 37χρονη διασωληνωμένη γυναίκα που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Covid, για την οποία υπήρξαν επικριτικές αναφορές για γιατρούς και διοίκηση, προερχόμενες κυρίως από αντιεμβολιαστικές πηγές, η κ. Αλειφέρη είπε: “Είναι λυπηρό για μια 37χρονη να κρίνεται η ζωή της με αυτό τον τρόπο. Είναι 2 ημέρες διασωληνωμένη και οι γιατροί προσπαθούν από την πρώτη στιγμή να την βοηθήσουν. Δεν υπήρξε κίνηση νομική πέρα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε σάιτ. Υπήρξε επιρροή αντιεμβολιαστών στο περιβάλλον της ασθενούς, που οδήγησε σε καθυστερημένη προσέλευση. Ηρθε στις 3 Νοεμβρίου σε βαριά κατάσταση. Εχουν γίνει τα πάντα από το Νοσοκομείο. Είναι δραματικό αυτό που ζει η οικογένεια. Να σταθούμε στο ότι η ασθενής θα πρέπει να ξεπεράσει το συντομότερο αυτό που ζει”.