Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 12:10

Μεσσηνία: Δύσκολη η κάλυψη αναγκών από ιδιώτες και γιατρούς Κέντρων Υγείας

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Δύσκολη η κάλυψη αναγκών από ιδιώτες και γιατρούς Κέντρων Υγείας

Από πολύ δύσκολο έως αδύνατο είναι ιδιώτες και γιατροί κέντρων υγείας της Μεσσηνίας να ανταποκριθούν στην έκκληση της διοικήτριας του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένης Αλειφέρη να βοηθήσουν στην κλινική Covid και στα Επείγοντα Περιστατικά, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό μας επεσήμαναν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης και ο πρόεδρος των γιατρών των Κέντρων Υγείας του νομού Ηλίας Μανδηλάρης, γραμματέας του συλλόγου.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ο κ. Τζωρτζίνης παρατήρησε ότι δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν γιατρό - μέλος του συλλόγου, απηύθυνε κι αυτός έκκληση για βοήθεια κι επέκρινε την Πολιτεία που δεν έφτιαξε οργανωμένο σχέδιο κι έκανε λόγο για προσλήψεις. Ο κ. Μανδηλάρης δήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο ότι τα κέντρα υγείας είναι αποδυναμωμένα και δεν μπορούν να βοηθήσουν και τόνισε πως το πρόβλημα θα έπρεπε να έχει λυθεί με προσλήψεις.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δ. Τζωρτζίνης μας είπε: “Δεν μπορεί να αναγκάσει ο σύλλογος τους γιατρούς-μέλη του, δεν τους έχει στο τσεπάκι του. Μόνο να απευθύνει έκκληση, όπως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει. Είναι δικοί μας άνθρωποι, γνωστοί μας αυτοί που νοσηλεύονται”. Υπενθύμισε πως “έχω πει στην κ. Αλειφέρη να με βάλει, αλλά η ειδικότητά μου δεν μπορεί να βοηθήσει στην κλινική” και πρόσθεσε: “Ο καθένας να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Δεν έχω το γιατρό στο τσεπάκι μου”.

Ασκώντας κριτική παρατήρησε ότι “η Πολιτεία δεν έχει φτιάξει ένα οργανωμένο σχέδιο. Αυτό που πάει να γίνει, γίνεται τελευταία στιγμή, δεν είναι σχεδιασμένο. Μιλήσαμε προσωπικά και με πνευμονολόγους. Είπε κάποιος ότι μπορεί να βοηθήσει κι ενημέρωσα τη διοικήτρια. Θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν οι συνάδελφοι. Το ανησυχητικό είναι ότι μάλλον δεν είμαστε στην κορύφωση, αλλά στην άνοδο. Δεν το ευχόμαστε”. Επέμεινε πως “τελευταία στιγμή δεν γίνεται να δοθεί λύση. Θα έπρεπε να έχει γίνει κάτι πιο οργανωμένο. Προσλήψεις και να ξεκαθαρίσει σε περίπτωση συναγερμού τι θα κάνει ο καθένας”.
Ολοκληρώνοντας, δήλωσε ότι “δεν πρέπει όμως να κινδυνεύσουν συνάνθρωποί μας, για να διατηρήσουμε τη βολή μας. Είναι δικοί μας άνθρωποι αυτοί που νοσηλεύονται”.

“ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ”

Ο κ. Μανδηλάρης παρατήρησε ότι “ειδικά το Κέντρο Υγείας Μελιγαλά έχει ήδη δώσει 8 γιατρούς. Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλους. Ο διευθυντής μας μάλιστα στη συνάντηση με την κ. Αλειφέρη ζήτησε να μας επιστραφούν 2. Δεν βγαίνουν ούτε οι εφημερίες. Είμαστε εμβολιαστικό και κέντρο Covid, παρακολουθούμε ασθενείς που έχουν και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Ο κόσμος στα περιφερειακά ιατρεία διαμαρτύρεται που δεν μπορούμε να πάμε”. Επεσήμανε πως “είναι στην ίδια κατάσταση όλα τα κέντρα υγείας, είναι αποδυναμωμένα. Αν δώσουμε γιατρούς, το Κ.Υ. Μελιγαλά πρέπει να κλείσει. Αν κλείσει η πρωτοβάθμια φροντίδα, θα πάει πενταπλάσιος κόσμος στο νοσοκομείο. Το Κ.Υ. είναι το ανάχωμα για το νοσοκομείο, αν δεν υπάρχει αυτό το ανάχωμα…”.

Ο πρόεδρος των γιατρών των Κ.Υ. σημείωσε: “Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα του νοσοκομείου, είναι τεράστιο. Επρεπε να έχει λυθεί με προσλήψεις. Οι μετακινήσεις δεν είναι λύση. Βοηθάμε το νοσοκομείο από τη δική μας θέση. Αν δεν βοηθήσουμε, θα γεμίσει και στα παράθυρα. Ο καθένας έχει έναν ρόλο. Τώρα έχουμε πάνω από 100 κρούσματα την ημέρα. Τα περισσότερα τα παρακολουθούμε εμείς από τα Κ.Υ. Τους λέμε τι να κάνουν και αν βαραίνουν τους στέλνουμε στο νοσοκομείο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε το νοσοκομείο”. Ωστόσο, διευκρίνισε πως “αν μπορέσει κάποιο Κ.Υ. (της Πύλου) να δώσει γιατρό για 1 - 2 εφημερίες, θα δώσει” και πρόσθεσε: “Οι γιατροί έχουν εξαντληθεί. Εχουμε πει από την πρώτη μέρα της πανδημίας «πάρτε, προσλάβετε γιατρούς. Δεν γίνεται με ψέματα»”.

Ως γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι “και οι ιδιώτες γιατροί ανακόπτουν μεγάλο κύμα προς το νοσοκομείο. Επιτελούν έργο, ο καθένας βοηθάει από τον τομέα του. Ο γιατρός θα πρέπει να κλείσει το ιατρείο του, να παρατήσει την πελατεία του, από την οποία ζει. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα”.


NEWSLETTER