Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 09:05

100 παιδιά εμβολιάστηκαν τις δύο πρώτες μέρες στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας (βίντεο)

100 παιδιά εμβολιάστηκαν τις δύο πρώτες μέρες στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας (βίντεο)

Γύρω στα 380 με 400 εμβόλια πραγματοποιούνται καθημερινά κατά του κορονοϊού στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας.

Τα περισσότερα είναι τρίτες δόσεις, ενώ προσέρχονται και άτομα 25-35 χρονών για την πρώτη δόση. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών, όπου τις δύο πρώτες μέρες έγιναν 100 εμβόλια. Από τις 7 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών θα είναι καθημερινός.

Τα στοιχεία αυτά μάς επεσήμανε ο διευθυντής του Κ.Υ., γιατρός Παναγιώτης Κατσαφάδος, ενημερώνοντας ότι θα επιστρέψει μία παιδίατρος που μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο βαρύ εμβολιαστικό πρόγραμμα με το νέο χρόνο. Εκτίμησε δε ότι “έστω στο τσακ, θα προλάβουμε το τείχος ανοσίας που θέλουμε”.

“Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, κανένα ραντεβού δεν έχει χαθεί” μας είπε ο Π. Κατσαφάδος και παρατήρησε: “Γίνονται προγραμματισμένα γύρω στους 380 εμβολιασμούς την ημέρα, και την Κυριακή, και αν υπάρξει κενό ένστολος ή υγειονομικός που έχει ανοίξει το ΑΜΚΑ του μπορεί να το κάνει, μπορεί να έρθει και χωρίς ραντεβού να το κάνουμε”.

Διευκρίνισε πως “αυτό σημαίνει ότι φτάνουμε γύρω στις 400 δόσεις την ημέρα στους ενήλικους” – και συνέχισε ενημερώνοντας αναλυτικά: “Αυτή τη στιγμή πλειονότητα είναι η τρίτη δόση, παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν όλες οι ηλικίες, κυρίως νέοι 25 με 35 χρονών, που κάνουν την πρώτη δόση. Ερχονται και μερικοί άνω των 60”.

Εκτίμησε ότι “ίσως είμαστε λίγο πίσω συγκριτικά με τους στόχους που είχαμε βάλει στην αρχή”, αλλά αναφερόμενος στους αντιεμβολιαστές πρόσθεσε: “Μην ξεχνάτε και τα μεγάλα εμπόδια που συναντήσαμε από ένα μεγάλο κύμα αντιεμβολιασμού που υπήρχε σε πάρα πολλούς. Αδικαιολόγητο, αλλά υπήρξε τροχοπέδη στους εμβολιασμούς που θέλαμε να κάνουμε. Προχωράμε καλά και, έστω στο τσακ, θα προλάβουμε το τείχος ανοσίας που θέλουμε”.

Για τα παιδιά 5-11 ετών, πληροφόρησε ότι “έχουμε κάνει δύο μέρες εμβόλια, Σάββατο πρωί και Τετάρτη απόγευμα. Ηρθαν 50 παιδάκια την πρώτη φορά και 50 τη δεύτερη, σύνολο 100, όλες οι ηλικίες, ως επί το πλείστον 6-7 χρονών. Μεγάλος ενθουσιασμός, ευχαριστημένα όλα τα παιδάκια και θετικοί οι γονείς”.

Ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας μας ενημέρωσε πως τη Δευτέρα το βράδυ ήρθε μία εγκύκλιος από το υπουργείο, ότι “από τις 7 Ιανουαρίου θα γίνονται καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα”. Για την ανάγκη ανταπόκρισης στο επιπλέον αυτό έργο παρατήρησε: “Μίλησα με τον υποδιοικητή της ΥΠΕ και είπε ότι η μία παιδίατρος που έχει μετακινηθεί στο νοσοκομείο θα επιστρέψει για να μας βοηθήσει. Θα προσπαθήσουμε, θα παλέψουμε με 4 εμβολιαστικές γραμμές που έχουμε για τους ενήλικους και με αυτή που θα προστεθεί για τα παιδιά, λιγάκι θα ζοριστούμε”.

Ο κ. Κατσαφάδος σημείωσε ότι “πρέπει να τα καταφέρουμε, γιατί δεν έχουμε κι άλλη λύση. Το μόνο όπλο που έχουμε είναι το εμβόλιο”.

Κλείνοντας, υπενθύμισε ότι “μάσκες, πλύσιμο χεριών και αποστάσεις ισχύουν πάντα, και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους”.

Γ.Σ.