Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 08:36

Κλινική μελέτη του Μανώλη Μάκαρη: Ευεργετική η επίδραση του πολυφαινολικού ελαιολάδου

Γράφτηκε από την
Κλινική μελέτη του Μανώλη Μάκαρη: Ευεργετική η επίδραση του πολυφαινολικού ελαιολάδου

 

"Το πολυφαινολικό ελαιόλαδο φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ, στην αγγειακή ενδοθηλιακή λειτουργία και στην καρδιακή λειτουργία σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Το ελαιόλαδο με υψηλότερη περιεκτικότητα φαινολών φαίνεται να έχει καλύτερη επίδραση". Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του διευθυντή της  Καρδιολογικής Κλινικής Μανώλη Μάκαρη.

Τα συμπεράσματα της κλινικής μελέτης παρουσιάστηκαν προχθές το βράδυ σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης παρουσίασε συνοπτικά μελέτες για την ευεργετική επίδραση του πολυφαινολικού ελαιολάδου στη λειτουργία της καρδιάς, το Αλτσχάιμερ, κάποιες μορφές καρκίνου και τον διαβήτη. Ο κ. Μαγιάτης υπενθύμισε ότι πριν 10 χρόνια μίλησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Δημαρχείο Καλαμάτας για τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του πολυφαινολικού ελαιολάδου.

Ο καρδιολόγος Χρήστος Κούρεκ παρουσίασε τη μέθοδο και τα συμπεράσματα της μελέτης που διεξήχθη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Για τις ανάγκες της μελέτης χορηγήθηκε για ένα μήνα σε 60 ασθενείς πολυφαινολικό ελαιόλαδο. Σε μία ομάδα ασθενών χορηγήθηκε ημερήσια δόση ελαιολάδου 8ml με πολύ υψηλό ποσοστό πολυφαινολών. Σε άλλη ομάδα ασθενών χορηγήθηκε ημερήσια δόση ελαιολάδου 20ml με χαμηλό ποσοστό πολυφαινολών. Τα αποτελέσματα έδειξαν θετική επίδραση και στις δύο ομάδες. Η επίδραση όμως ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα που έπαιρνε μικρότερη ποσότητα με υψηλότερο ποσοστό πολυφαινολών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κούρεκ επεσήμανε πως η χορήγηση του πολυφαινολικού ελαιολάδου είναι συμπληρωματική και άρα δεν πρέπει να διακόπτεται η φαρμακευτική αγωγή. 

Ο επιχειρηματίας Αντώνης Μπουζαλάς, που παράγει το πολυφαινολικό ελαιόλαδο "Elettra", το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, μίλησε για τη μέθοδο παραγωγής του προϊόντος. Η επιχείρηση παράγει το "Elettra" στην Κλεισούρα του Δήμου Μεσσήνης. Σύμφωνα με τον κ. Μπουζαλά για να παραχθεί πολυφαινολικό ελαιόλαδο οι άγουρες ελιές πρέπει να πάνε στο ελαιοτριβείο λίγες ώρες μετά τη συγκομιδή τους και να μαλαχθούν συγκεκριμένο χρόνο χωρίς νερό. Στη συνέχεια το ελαιόλαδο πρέπει να φιλτραριστεί και να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 12-15 βαθμών Κελσίου, γιατί σε υψηλότερες θερμοκρασίες κινδυνεύει να χάσει το 45% των φαινολών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης πρέπει να αφαιρείται το οξυγόνο για να μην οξειδώνεται το πολυφαινολικό ελαιόλαδο. Ο κ. Μπουζαλάς παρότρυνε τους ελαιοπαραγωγούς να παράγουν τον Οκτώβριο με 4-5 τσουβάλια άγουρες ελιές το δικό τους υγειοπροστατευτικό πολυφαινολικό ελαιόλαδο.

Ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης παρουσίασε αποτελέσματα μελετών από όλο τον κόσμο για την υγειοπροστατευτική δράση στην υγεία του πολυφαινολικού ελαιολάδου. Παράλληλα ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στη μελέτη. Επίσης πρότεινε το σχεδιασμό μιας μελέτης για το ελαιόλαδο σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Παύλος Γκραίκης, ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Κουδούνης και εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μεσσηνίας. 


NEWSLETTER