Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 08:02

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο 12ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο 12ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας

Με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις γιατρών από τη Μεσσηνία, την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας, για σοβαρά ιατρικά, κοινωνικά και θέματα καθημερινότητας, πραγματοποιήθηκε το 12ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο28 Μαΐου.

Για τη σημασία του συνεδρίου και θέματα της ειδικότητάς τους μίλησαν στην “Ε”, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου - γιατρός χειρουργός Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο γιατρός - χειρουργός και βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, ο μεσσήνιος ειδικευόμενος γιατρός χειρουργός Μάξιμος Φρούντζας, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας - γιατρός χειρουργός Αγγελος Χρονάς και ο καθηγητής Ιατρικής - χειρουργός στο “Λαϊκό” Δημήτρης Σχίζας

“Είναι μια γιορτή για τον ιατρικό κόσμο της Μεσσηνίας”, παρατήρησε ο Π. Γιαννόπουλος και στάθηκε στις ενδιαφέρουσες ομιλίες για πολύ σημαντικά θέματα, σε ένα πλήρως οργανωμένο συνέδριο.

“«Ανοίξαμε» από την πανδημία”, είπε ο Ν. Κρητικός και μίλησε για πολύ σοβαρά θέματα, για πρωτόγνωρες εργασίες από νέους συναδέλφους και για πλουραλισμό εισηγήσεων.

Περηφάνια και τιμή για τη συμμετοχή του στο συνέδριο εξέφρασε ο Μαξ. Φρούντζας, είπε ότι το συνέδριο έχει ευρεία απήχηση και δήλωσε ότι θα κάνουν τα πάντα για να γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Για την εισήγησή του για τον καρκίνο στο πάγκρεας, επεσήμανε ότι είναι σπάνια νόσος με μεγάλη θνητότητα, που εξελίσσεται και το 2030 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά απ’ αυτόν του πνεύμονα.

“Είμαστε πλέον στην κανονικότητα, οι γιατροί μπορούμε να επιμορφωθούμε”, παρατήρησε ο Αγγ. Χρονάς και διαβεβαίωσε ότι η περιφερειακή αρχή όπου χρειαστεί, θα είναι κοντά στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Για εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο με πολύ ενδιαφέροντα θέματα της σύγχρονης ιατρικής και χειρουργικής έκανε λόγο ο Δ. Σχίζας. Για την εισήγησή του για τον καρκίνο του στομάχου, επεσήμανε ότι είναι από τους πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκίνους και στάθηκε στην εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων γιατρών, για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή.

Γ.Σ.