Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 10:08

Μεσσηνία: Την άμεση καταβολή των εφημεριών ζητούν οι γιατροί του ΕΣΥ

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Την άμεση καταβολή των εφημεριών ζητούν οι γιατροί του ΕΣΥ

 

Την άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, πρόσθετων και τακτικών, καθώς και την προβλεπόμενη πρόσθετη αποζημίωση για τις υπεράριθμες εφημερίες των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, ζητεί, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας.

Αρχικά, ενημερώνει ότι το σωματείο συμμετείχε στη χθεσινή πανελλαδική στάση εργασίας, που έχει εξαγγείλει η πανελλήνια ομοσπονδία των νοσοκομειακών ιατρών, θίγοντας τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του κλάδου. Αναφέρει ότι δεν θα προχωρήσει σε επισχέσεις εργασίας, όπως είχε προειδοποιήσει η ομοσπονδία, καθώς η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας εκταμίευσε το κονδύλι των εφημεριών του 2ου τριμήνου.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι παραμένουν τα υπόλοιπα προβλήματα, καταγράφοντας ανάμεσα στα άλλα: “1) Τις πολλές πρόσθετες εφημερίες που εξαναγκαστήκαμε να κάνουμε, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όχι μόνο δεν τις έχουμε πληρωθεί εδώ και 6 μήνες, αλλά επιχειρείται από το υπουργείο και η οριζόντια περικοπή της αποζημίωσής τους. Αυτό σημαίνει απλά ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην πληρωθούμε δεδουλευμένες εφημερίες ,αλλά και ο κίνδυνος να μην καλύπτονται με εφημερίες στο εξής τμήματα υποστελεχωμένα, όπου υπάρχει η ανάγκη τοποθέτησης πολλών πρόσθετων εφημεριών. 2) Η αποζημίωση που υποσχέθηκε το υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της εξοντωτικής υπερεφημέρευσης των πρόσθετων εφημεριών στις ειδικότητες πρώτης γραμμής δεν έχει καταβληθεί στο νοσοκομείο μας μέχρι σήμερα. 3) Οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2012 και η αποζημίωση της εφημερίας στα εξευτελιστικά επίπεδα από 4,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο έως 7,42 ευρώ την ώρα για τον συντονιστή διευθυντή (ποσά μεικτά με υψηλό ποσοστό κρατήσεων που αν και φορολογούνται στην πηγή μετά προστίθενται και στο φορολογητέο εισόδημα)”.

Η διοίκηση του σωματείου των γιατρών του ΕΣΥ απαιτεί, πέρα από την άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών: “Νομοθετική ρύθμιση και επαναφορά του πλαφόν στο 15% για να μην γίνει καμία περικοπή στις δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου. Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες

εφημερίες. Αναπλήρωση των μισθολογικών μας απωλειών. Άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Χορήγηση σε όλους τους συναδέλφους των αναδρομικών διαφορών, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Είναι το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς μας την περίοδο της πανδημίας”.

 


NEWSLETTER