Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 16:37

Ροχαλητό και «στραβό διάφραγμα», τι πρέπει να γνωρίζεις!

Γράφτηκε από την
Ροχαλητό και «στραβό διάφραγμα», τι πρέπει να γνωρίζεις!

 

Πως μπορώ να καταλάβω αν έχω «στραβό» διάφραγμα;

 

Συνήθως, άτομα τα οποία παρουσιάζουν δυσκολία ρινικής αναπνοής, ροχαλητό και άπνοιες έχουν «στραβό διάφραγμα». Ο μόνος τρόπος για να μπορέσετε να το εντοπίσετε είναι μία επίσκεψη στον ΩΡΛ ιατρό. Ο ίδιος, με ειδική ενδοσκοπική κάμερα θα εντοπίσει που βρίσκεται το πρόβλημα και το ακριβές μέγεθος του. Συγχρόνως, μπορεί να εκτιμήσει αν υπάρχουν και άλλες ρινικές παθήσεις όπως είναι η υπερτροφία των ρινικών κογχών και  ύπαρξη ρινικών πολυπόδων. Βέβαια, αν το πρόβλημα είναι σοβαρό και υπάρχουν έντονα συμπτώματα, ενδέχεται να ζητηθεί και μία αξονική τομογραφία. Με αυτή μπορεί να δει ξεκάθαρα περισσότερες πληροφορίες για το διάφραγμα και τις ρινικές κοιλότητες.

 

Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να προβεί σε επέμβαση διαφράγματος;

Ιδανικά, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η ανάπτυξη του. Ανώτατο ηλικιακό όριο δεν υπάρχει. Πολύ συχνά άτομα 60 ετών ή παραπάνω επιθυμούν να διορθώσουν προβλήματα αναπνοής από τη μύτη.

 

Πονάει η επέμβαση διαφράγματος;

Είναι γεγονός πως όσοι είχαν προβεί σε επέμβαση διαφράγματος στο παρελθόν, περιγράφουν την εμπειρία τους ως δυσάρεστη και επώδυνη. ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΡΙΝΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ! Είναι εντυπωσιακό, πως όλοι πλέον μετεγχειρητικά λένε, ότι η επέμβαση αποδείχθηκε πολύ πιο εύκολη από ότι είχαν φανταστεί και δεν ένιωσαν καθόλου πόνο!

 

Πόσο διαρκεί περίπου το χειρουργείο;

Ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και την εμπειρία του χειρουργού, το διάφραγμα διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά. 

 

Πολλοί ασθενείς μετά την εγχείρηση πρήζονται και μελανιάζουν. Υφίσταται κάτι τέτοιο ή διαφέρει ανάλογα με τον ασθενή;

Αυτό δεν ισχύει! Χρησιμοποιώντας την ενδοσκοπική μέθοδο δεν θίγονται οι γύρω υγιείς ιστοί, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην ταλαιπωρείται από πρήξιμο, μελάνιασμα και πόνο.

 

Πόσο θα πρέπει να παραμείνω στην κλινική;

Μπορείτε να φύγετε λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ή το αργότερο (αν επιθυμείτε να ξεκουραστείτε κιόλας) το επόμενο πρωί. Με λίγα λόγια, λίγες ώρες έως και 24 ώρες το πολύ.

Θα έχω γάζες στη μύτη;

Φυσικά και ΟΧΙ! Πολλοί άνθρωποι που έχουν παλιότερα υποβληθεί σε επέμβαση διαφράγματος περιγράφουν με τρόμο τον μετεγχειρητικό πωματισμό της μύτης τους με τεράστιες γάζες, προκαλώντας εξαιρετικό πόνο και δυσφορία. ΑΥΤΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ! Η μύτη δεν πωματίζεται και ο ασθενής αναπνέει από τη μύτη αμέσως μετά το χειρουργείο.

 

Πόσο κρατάει η αποκατάσταση-αποθεραπεία; Πότε θα μπορέσω να βγω από το σπίτι;  

Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο είναι σχετικά γρήγορη. Την πρώτη μέρα, καλό είναι οι ασθενείς να  ξεκουράζονται στο σπίτι, αλλά από την μεθεπόμενη ημέρα μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά.  Για όσους, όμως, κάνουν χειρωνακτική εργασία, θα πρέπει να απουσιάσουν από αυτήν τουλάχιστον δέκα μέρες.

 

Καρκατζούλης Γεώργιος
ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου.
ΩΡΛ  Διευθυντής & Προϊστάμενος Τμήματος Ρινοχειρουργικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου.

 


NEWSLETTER