Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 09:06

Μεσσηνία: Καθολική αντίδραση του στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Καθολική αντίδραση του στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ (βίντεο)

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Καθολική είναι η αντίδραση και η καταδίκη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια υγεία, από τους εκπροσώπους των γιατρών, των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας, των οδοντιάτρων, συνδικαλιστικών φορέων, κινήσεων πολιτών και πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Μεσσηνία.

Χθες σε ανοιχτή συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας τόνισαν ότι το νομοσχέδιο 

διαλύει τη δημόσια υγεία, ιδιωτικοποιεί την υγεία, δημιουργεί ταξικές διαφορές κι εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών - ασθενών στη δημόσια υγεία και ζήτησαν την απόσυρσή του και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αναλυτικά ενημέρωσε η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου, που εξέφρασε την αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών στον νόμο που ψηφίζεται για την δευτεροβάθμια υγεία.

Επεσήμανε πως “οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία που θεσπίζει το νομοσχέδιο, δεν επηρεάζουν μόνο τους γιατρούς, αλλά έχουν και δυσμενείς επιπτώσεις στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην δημόσια υγεία. Είναι υπόθεση όλων μας”.

Παρατήρησε ότι “η συνεχώς μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για την δημόσια υγεία σε συνδυασμό με την βαρύτατη κατάσταση της πανδημίας του cοvid, έχουν αφήσει τεράστια κενά στην στελέχωση των ιατρικών τμημάτων και στον τεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων”.

Διευκρίνισε πως “το ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικό για τους νέους γιατρούς, καθώς εκτός από τις κακές συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές μας είναι οι πιο χαμηλές από όλη την Ευρώπη, ενώ η φορολογία μας αμείλικτη. Το νομοσχέδιο, δυστυχώς, δεν έρχεται για να κάνει καλύτερη την κατάσταση ούτε για τους γιατρούς ούτε για τους ασθενείς”.

Ενημέρωσε ότι “απέναντι στο νέο νομοσχέδιο έχουν σταθεί όλες οι ιατρικές ενώσεις, όλοι οι επιμέρους ιατρικοί σύλλογοι. Παρόλα αυτά ακούμε τον κ. Πλεύρη να λέει ότι αντίθετη είναι μόνο μια μειοψηφία γιατρών”.

 

“ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ”

Επικρίνοντας την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο, η κ. Μάλλιου σχολίασε: “1) Προσπαθούν με τις πενιχρές αυξήσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, να κατευνάσουν την αντίδραση των γιατρών. Ενώ πάγιο αίτημά μας είναι η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, η αύξηση του μισθού κατά 40%, το νομοσχέδιο δεν τα παίρνει υπόψη του και ρυθμίζει αύξηση 10% στις αποδοχές μας, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 12,5%. Οι αυξήσεις αυτές, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και δεν αντιστοιχούν στο 40% αύξηση που δικαιούμαστε με βάση τις 2 αποφάσεις του ΣτΕ του 2018 και του 2022 που μας δικαιώνουν. 2) Ανατρέπεται η θεμελιώδης εργασιακή συνθήκη του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, δηλαδή η πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών. Στη χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας της Ευρώπης, το υπουργείο Υγείας μας προτρέπει ωμά να αναζητήσουμε συμπληρωματικά εισοδήματα από την τσέπη των ασθενών, ασκώντας ιδιωτικό έργο και εντός του νοσοκομείου με τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, αλλά και εκτός νοσοκομείου στον ιδιωτικό τομέα υγείας”.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο χειρουργείο, υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας 5 αιθουσών την ημέρα, όμως εμείς λειτουργούμε 2 ή 3 και αυτό γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές και λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Έτσι η αναμονή των επεμβάσεων αυξάνεται. Ερχεται λοιπόν το υπουργείο να φροντίσει, όπως διαλαλεί, για τη μείωση της αναμονής και αντί να να κάνει τις ανάλογες προσλήψεις, θεσπίζει τον νόμο και αναγκάζει τους γιατρούς, εάν θέλουν, να αυξήσουν τον μισθό τους να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, όπου όμως ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει και από την τσέπη του. Επίσης, εάν κάποιοι έχουν την δυνατότητα μπορούν να πάνε και στο ιδιωτικό με τον ίδιο γιατρό. Και έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αποκλείονται από την δωρεάν πρόσβαση και θα πληρώνουν ή θα ξεπουλιούνται για να πληρώσουν”.

Ακόμα, παρατήρησε ότι “η άλλη μεγάλη αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών προβλέπεται στο άρθρο 7. Οι θέσεις που καθίστανται άγονες, δηλαδή, προκηρύχθηκαν και δεν υπήρχε ενδιαφέρον από κανένα γιατρό προκηρύσσονται εκ νέου ως μερικής απασχόλησης, δηλαδή, θα δουλεύει κάποιος γιατρός 3 ημέρες στο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες 2 θα κάνει ιδιωτικό. Πάγιο αίτημά μας είναι η μαζική προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων και η νομιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων επικουρικών γιατρών. Μόνο με μαζικές προκηρύξεις και ειδικά οικονομικά κίνητρα μπορούν να πληρωθούν οι άγονες θέσεις”.

 

“ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ”

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών σημείωσε: “1) Οι ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες υγείας θα γίνουν πολύ πιο δυσπρόσιτες για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου. Οι πολίτες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και το πιο επικίνδυνο, κάποιοι δεν θα έχουν πρόσβαση. 2) Δεν φαίνεται τελικά να ευνοείται μεγάλο κομμάτι του ιατρικού κόσμου, αλλά μόνο κάποιες ειδικότητες και αυτό περισσότερο στις μεγάλες πόλεις. 3) Αυτοί όμως που σίγουρα ωφελούνται είναι οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές όπου η εισροή και των ιατρών του δημοσίου θα δώσει την ευκαιρία σε ακόμη μικρότερη κοστολόγηση της ιατρικής πράξης, αλλά και η μεγάλη εισροή των ασθενών θα αυξήσει τα έσοδά τους”.

Εκτίμησε ότι “η αποδυναμωμένη δημόσια υγεία και μη ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτή αποτελεί κίνδυνο για όλη την κοινωνία”, υπενθύμισε πως “αποδείχτηκε περίτρανα στην τελευταία πανδημία η αδυναμία αλλά και η άρνηση του ιδιωτικού συστήματος να αναλάβει την προστασία της κοινωνίας, τότε που οι μεγάλες ιδιωτικές μονάδες έκλειναν τις πόρτες τους στους ασθενείς με covid” και αφού ανέφερε ότι “σε όλη την Ευρώπη, δυστυχώς, υπάρχει η τάση αποδυνάμωσης του δημοσίου συστήματος περίθαλψης με μείωση των κρατικών δαπανών”, τόνισε: “Η Μαδρίτη μας δείχνει τον δρόμο. Στις 13 Νοεμβρίου η διαμαρτυρία, που διοργανώθηκε από ιατρικούς συλλόγους και εργατικά συνδικάτα με κοντά 1 εκατ. κόσμο στον δρόμο. ονομάστηκε «λευκό παλιρροϊκό κύμα», καθώς πολλοί διαδηλωτές φορούσαν λευκές ιατρικές μπλούζες, ενώ το βασικό τους σύνθημα ήταν «Η Μαδρίτη ξεσηκώνεται για τη δημόσια υγεία». Σε ένα πανό το σύνθημα ήταν «Όταν θα σου ζητούν την πιστωτική κάρτα, αντί για την κάρτα υγείας, θα είναι πλέον πολύ αργά»”.

Η κ. Μάλλιου σημείωσε ότι είναι βαθύτατα αντίθετος με το νομοσχέδιο και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.

Ο αντιπρόεδρος του σωματείου των γιατρών ΕΣΥ Παναγιώτης Νάνος επεσήμανε ότι “δεν είναι δυνατόν να είναι ταξικός ο διαχωρισμός των ασθενών στη ζήτηση υπηρεσιών υγείας”. Παρατήρησε, μεταξύ άλλων, πως “το νομοσχέδιο δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στους γιατρούς. Το άρθρο 10 και το νομοσχέδιο είναι βαθιά ταξικό. Στα δημόσια αγαθά ταξικοί διαχωρισμοί και ανισότητες δεν έχουν θέση”.

 

“ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Δημήτρης Τσιλίκας σημείωσε ότι “λέμε όχι στο νομοσχέδιο, γιατί επιφέρει τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας”.

Επεσήμανε πως “η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού” κι εξέφρασε διαφωνία με τις πολιτικές συγχωνεύσεων και κλεισίματος νοσοκομείων.

Δήλωσε ότι “απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, άμεση επιστροφή των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο σύστημα υγείας, ένταξη των υγειονομικών στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δημιουργία Μαιευτικής Υπηρεσίας και Υπηεσίας Δημόσιας Υγείας στα νοσοκομεία της χώρας”.

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου σημείωσε ότι οι οδοντίατροι του νομού είναι ομοφώνως αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Παρατήρησε πως είναι ταξικό και πρέπει να υπάρξει ισότιμη πρόσβαση των πολιτών - ασθενών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι “η δημόσια υγεία είναι δημόσια υγεία”.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς σημείωσε ότι “η υγεία πρέπει να είναι δημόσια”, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και προέτρεψε “να καταργηθεί στην πράξη”. Επεσήμανε ότι το ΕΣΥ θέλει βελτίωση και όχι ιδιωτικοποίηση.

Κατά του νομοσχεδίου και της διάλυσης του ΕΣΥ τάχθηκαν, από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, ο γραμματέας του Σωματείου Τροφίμων, Ποτών και Γάλακτος Ν. Μεσσηνίας Αρις Κομπότης, η πρόεδρος της κίνησης προοδευτικών πολιτών “Συμμετέχω” Φεβρωνία Εξακουστίδου, οι γραμματείς της Επιτροπής Υγείας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μιχάλης Μιχαήλ και της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Γιάννης Νικολακόπουλος, καθώς και ο οδοντίατρος - εκπρόσωπος της Πανεπιστημονικής Νίκος Διασάκος.


NEWSLETTER