Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 09:00

Υγειονομική “τρύπα” στην Ανατολική Πυλία - Διαμαρτυρίες κατοίκων για σοβαρά κενά περίθαλψης

Γράφτηκε από την

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περίθαλψή τους οι κάτοικοι της Κορώνης εξαιτίας της έλλειψης ενός οργανωμένου περιφερειακού ιατρείου και ασθενοφόρου στην περιοχή επαναφέρει στην επικαιρότητα ο αιφνίδιος θάνατος ενός 45χρονου κατοίκου, ο οποίος πριν μια εβδομάδα κατέληξε αβοήθητος.

Το αγροτικό ιατρείο υπολειτουργεί και από το μεσημέρι και μετά, αργίες και Σαββατοκύριακα, αλλά και τις μισές μέρες του μήνα δεν υπάρχει γιατρός σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων για την άμεση αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών ή ατυχήματος. Και το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην Κορώνη, αλλά στις περισσότερες περιοχές της νοτιοανατολικής Πυλίας οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι είτε να περιμένουν ασθενοφόρο έως και μία ώρα για να έρθει από την Καλαμάτα, είτε να μεταβούν με δικό τους μέσο στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης.

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΟΓΓΑΣ

Εναλλακτική λύση δεν προσφέρει ούτε το Περιφερειακό Ιατρείο Λογγάς, όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης γιατρών σε εφημερίες, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρου - το οποίο (σ.σ. την έλλειψη ασθενοφόρου στην ευρύτερη περιοχή) εκπρόσωποι φορέων της ανατολικής Πυλίας και ενεργοί πολίτες όπως η Χρυσοβαλάντη Λευτάκη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης Παναγιώτης Μαργιάννης αναφέρουν σε δηλώσεις τους ως μείζον ζήτημα. Ο γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, σε επικοινωνία μας εστίασε στην έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη των κατοίκων της ανατολικής Πυλίας όλο το εικοσιτετράωρο. Επιπλέον, αυτό που προβληματίζει έντονα, όπως επισημαίνει η Χρυσοβαλάντη Λευτάκη, είναι και η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από μια οργανωμένη μονάδα υγείας αλλά και το κακό οδικό δίκτυο, που συνδυαστικά μπορεί να αποβούν μοιραία σε επείγοντα περιστατικά.     

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Εν τω μεταξύ το μακρινό 2010 και συγκεκριμένα στις αρχές του Οκτωβρίου ο τότε διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος είχε εξαγγείλει την έκδοση της οικοδομικής άδειας και στη συνέχεια τη σύνταξη των τεχνικών δελτίων για την κατασκευή ενός Κέντρου Υγείας στον Άγιο Ανδρέα Λογγάς. Ένα έργο το οποίο θα χρηματοδοτούνταν από το περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ και θα έλυνε τα προβλήματα περίθαλψης στην νοτιοανατολική Πυλία και στις περιοχές της Αίπειας και του Πεταλιδίου του Δήμου Μεσσήνης. Ωστόσο, αν και έχει εγκριθεί η λειτουργία του, δεν κατασκευάστηκε ποτέ και απεντάχθηκε από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, γιατί ο χώρος όπου θα χτιζόταν δεν πληρούσε τους όρους που προέβλεπε η μελέτη.   

Σύμφωνα με όσα είχαν γνωστοποιηθεί κατά το παρελθόν, το Κέντρο Υγείας Αγίου Ανδρέα θα διέθετε μεταξύ άλλων αιματολογικό και ακτινολογικό τμήμα, καθώς και δύο ασθενοφόρα.

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ

Μετά το θάνατο του 45χρονου κατοίκου της περιοχής, στα κοινωνικά δίκτυα αναρτήθηκε μια διαμαρτυρία πολιτών της Κορώνης, που -όπως επισημαίνεται και από τους συντάκτες της- έρχεται να… επαναληφθεί έπειτα από ένα ακόμα περιστατικό, για το οποίο ίσως υπήρχαν ελπίδες αν βρισκόταν κοντά ένας γιατρός. Αναφέρει, λοιπόν, η διαμαρτυρία:

“Οι αγώνες μας δεν σταμάτησαν ποτέ. Πάντα θα αγωνιζόμαστε, πάντα θα φωνάζουμε και θα διεκδικούμε! Πολλές οι υπογραφές και οι κάθε είδους διαμαρτυρίες. Μ’ αυτές δεν απαλύνουν τον πόνο. Μόνο δίνουν, για άλλη μια φορά, το ερέθισμα για να κινητοποιηθεί το σύστημα. Ακόμα και η μίσθωση του ασθενοφόρου με έγγραφό μας - πρόταση στις 30 Μαΐου 2022, έχει μείνει άκαρπη”.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο Σύλλογο Επαγγελματιών Κορώνης “για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, στην Κορώνη και την ανατολική Πυλία”. Συγκεκριμένα: “Στηρίζουμε το αίτημα δημιουργίας σταθμού ΕΚΑΒ στην Κορώνη. Στηρίζουμε την δημιουργία Κέντρου Υγείας που θα καλύπτει την συγκεκριμένη περιοχή με 24ωρη παρουσία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού”.

Ν.Κ.