Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023 09:21

Επιστημονική διημερίδα για το σακχαρώδη διαβήτη

Γράφτηκε από την

 

Επιστημονική διημερίδα για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τους φροντιστές τους διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, την επόμενη Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 του μήνα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Αντίστοιχες διημερίδες προγραμματίζονται να γίνουν επίσης στη Σπάρτη και την Τρίπολη.

Πιο αναλυτικά, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ανακοινώνει την έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος για τους πάσχοντες και τους φροντιστές τους, το οποίο περιλαμβάνει επιστημονικές διημερίδες και διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια, στο πλαίσιο της πράξης “Επιχορήγηση για την ανάπτυξη προτύπου μοντέλου ποιότητας στην αγωγή υγείας, αυτοφροντίδα - μακροχρόνια φροντίδα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη”, το οποίο εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2014-2020”.

Σημειώνεται ότι οι διημερίδες θα υλοποιηθούν υπό την αιγίδα των οικείων δήμων, ενώ οι ημερομηνίες των διήμερων εκπαιδευτικών σεμιναρίων θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σκοπός της δράσης είναι αφενός η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού για τη “σιωπηλή πανδημία” του σύγχρονου κόσμου, τον σακχαρώδη διαβήτη και αφετέρου η ποιοτική εκπαίδευση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2 αλλά και των οικογενειών τους με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους.

Τις διημερίδες και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια πλαισιώνουν αξιόλογοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι θα αναπτύξουν μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη στην καθημερινότητά τους.

Συγκεκριμένα, οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2.
  • Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη-Πρόληψη.
  • Ο ρόλος της εκπαίδευσης και η αναγκαιότητα ύπαρξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • Νέες τεχνολογίες στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.
  • Ο ρόλος της εκπαίδευσης για τη χρήση των νέων ιατροτεχνολογικών υλικών.
  • Τι σημαίνει αυτοφροντίδα και μακροχρόνια φροντίδα σε χρόνια πάσχοντες.
  • Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της αυτοφροντίδας και μακροχρόνιας φροντίδας στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
  • Μεσογειακή διατροφή και γενικές οδηγίες.
  • Διατροφικές συμβουλές και οδηγίες για την καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.
  • Σύντομη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.