Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 08:31

Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας: Ημερίδα για το κάπνισμα και τον καρκίνο του στόματος (βίντεο)

Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας: Ημερίδα για το κάπνισμα και  τον καρκίνο του στόματος (βίντεο)

Ημερίδα με θέματα “Εκπαίδευση οδοντιάτρων: Πώς να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να κόψουν το κάπνισμα” για οδοντιάτρους και “Καρκίνος στόματος και σχέση με το κάπνισμα” για το κοινό διοργανώνουν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας.

Η επιστημονική εκδήλωση θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί για τους οδοντιάτρους και στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας για το κοινό, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας (Υπαπαντής 23).

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί μία από τις δέκα πιο συχνές μορφές καρκίνου, καθώς αντιπροσωπεύει το 3%-5% του συνολικού αριθμού των καρκίνων στον άνθρωπο. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αφού ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος στους καπνιστές είναι μεγαλύτερος όσο πιο πολλά και για περισσότερο χρόνο καπνίζει κάποιος. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας, ξεκινά μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων (που θα συνεχιστούν και σε άλλους δήμους) ώστε να επικοινωνήσει σε οδοντιάτρους και κοινό πώς η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος και η σωστή θεραπεία μπορούν να σώσουν ζωές, καθώς αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιβίωση του ασθενούς.

Χθες, στο Διοικητήριο Καλαμάτας, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Άγγελος Χρονάς και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, υπεύθυνος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Φάβας μίλησαν για την εν λόγω πρωτοβουλία.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Κύρια ομιλήτρια θα είναι η στοματολόγος-οδοντίατρος Ελεάνα Στουφή, για την οποία η κ. Θεοδωροπούλου είπε ότι είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέπτρια λέκτορας του Πανεπιστημίου Harvard, μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, και υπεύθυνη για την εκπαίδευση των οδοντιάτρων αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν τους ασθενείς τους να διακόψουν το κάπνισμα.

Η πρόεδρος του ΟΣΜ ενημέρωσε ακόμη πως η ημερίδα Υγείας θα περιοριστεί στις επιστημονικές ομιλίες του Σαββάτου, ενώ λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ακυρώθηκαν οι σημερινές παράλληλες εκδηλώσεις για τους προσκεκλημένους.

Ο Άγγελος Χρονάς πέρασε το μήνυμα πως το τσιγάρο δεν είναι συνήθεια ή μαγκιά, είναι εξάρτηση. Είπε ακόμη πως κάθε χρόνο έχουμε 8 εκατ. θανάτους παγκοσμίως εξαιτίας του καπνίσματος και μεταξύ αυτών, το 1-2 εκατ. είναι παθητικοί καπνιστές. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του 2019, το  25% των ενηλίκων είναι καπνιστές, ενώ δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ποσοστό για τους ανηλίκους. Σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος, ανέφερε ενδεικτικά πως το 25% των καρδιαγγειακών θανάτων στους άνδρες και το 7,5% στις γυναίκες οφείλεται στο κάπνισμα, ενώ συμβάλει δυσμενώς στην εμφάνιση και επιδείνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και στην αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας κατά τη νόηση με Covid-19.  

Ο Γιώργος Φάβας είπε ότι πρόκειται για μια εκδήλωση που σχεδιάζεται επί αρκετούς μήνες και αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις βλάβες από το κάπνισμα και τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο. Είπε ακόμη πως σκοπός είναι η σωστή ενημέρωση ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, ώστε να αποφεύγουν το κάπνισμα και να φροντίζουν για την καλή υγιεινή του στόματός τους.          

Η εκδήλωση για το κοινό περιλαμβάνει μια γενική ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό, ενώ ξεχωριστή αναφορά θα γίνει στις βλάβες που προκαλεί στο στόμα και στον καρκίνο του στόματος. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με διαδραστική συζήτηση των ομιλητών με το κοινό. Εκτός από την Ελεάνα Στουφή συμμετέχουν ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας Γιώργος Μουτούσης και η Μαρίνα Δούκα, οδοντίατρος με ειδίκευση στη Στοματολογία.