Σάββατο, 04 Μαρτίου 2023 12:15

Δωρεάν προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος την προσεχή εβδομάδα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Δωρεάν προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος την προσεχή εβδομάδα στην Καλαμάτα

Δωρεάν προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο πραγματοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται: Την Τετάρτη 8 του μήνα, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας (έναντι Πνευματικού Κέντρου), 9 το πρωί με 5 το απόγευμα. Την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στην πλατεία Αρφαρών, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα.

Τα ραντεβού θα κλείνονται με σειρά προτεραιότητας έως τις 6 Μαρτίου στο τηλέφωνο 27213 60663 (ώρες 09:00-15:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Προϋποθέσεις για το μαστογραφικό έλεγχο: Ηλικίες γυναικών από 35 έως 49 ετών και από 70 και άνω. Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες. Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό. Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Σε ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται ότι “ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας με τον αριθμό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο να υπολογίζεται στις 7.500. Παρά την υψηλή συχνότητά της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητά της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση.

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Για να βοηθηθούν οι γυναίκες που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων ή και οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με πρόσκληση και χορηγία του Δήμου Καλαμάτας, προσφέρει δωρεάν προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο”.


NEWSLETTER