Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 08:09

Δωρεάν προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Δωρεάν προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος στην Καλαμάτα

Δωρεάν προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο πραγματοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αύριο Τετάρτη 8 και μεθαύριο Πέμπτη 9 Μαρτίου.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται: Αύριο Τετάρτη, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας (έναντι Πνευματικού Κέντρου), 9 το πρωί με 5 το απόγευμα. Την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στην πλατεία Αρφαρών, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα.

Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο: Ηλικίες γυναικών από 35 έως 49 ετών και από 70 και άνω. Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες. Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό. Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Σε ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται ότι “ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας με τον αριθμό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο να υπολογίζεται στις 7.500. Παρά την υψηλή συχνότητά της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητά της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση.

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε  ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα  η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Για να βοηθηθούν οι γυναίκες που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων ή και οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με πρόσκληση και χορηγία του Δήμου Καλαμάτας, προσφέρει δωρεάν προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο”.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “είναι σημαντικό πέρα από λόγια με πράξεις ουσιαστικές να εκδηλώνουμε το ενδιαφέρον μας και να τιμούμε τις γυναίκες, που τη σημερινή εποχή έχουν έχουν έναν πολυδιάστατο ρόλο”. Παρατήρησε πως στόχος του δήμου” είναι  να ενισχύσουμε τη δράση της Πολιτείας που τρέχει το εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού <Φώφη Γεννηματά>”.

Η εκπρόσωπος του City Hospital (συνδράμει στη διήμερη δράση) Σοφία Σταύρου επεσήμανε πως “είμαστε δίπλα στις γυναίκες μέσω των υπηρεσιών μας και προφανώς κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας της υγείας κάθε γυναίκας μας βρίσκει αρωγούς. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον ίδιο τον δήμο μας”.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης “Διάπλαση” (συνδράμει στη δράση) Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι “η πρόληψη σε αυτό το επίπεδο είναι η καλύτερη θεραπεία” και πρόσθεσε: “Ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται δίπλα μας και προσπαθούμε όλοι μαζί να μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτές τις ενέργειες. Είναι χρέος της Πολιτείας να εκπονεί και να χρησιμοποιεί σχέδια και δράσεις, ώστε να υπάρχει προληπτική ικανότητα σε όλους τους τομείς της υγείας. Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER