Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 16:25

Δωρεάν προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος σε Καλαμάτα και Αρφαρά (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Δωρεάν προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος σε Καλαμάτα και Αρφαρά (βίντεο)

 

Δωρεάν προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες της Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στην κεντρική πλατεία της πόλης, από την κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

“Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το σημαντικότερο πράγμα”, για τον καρκίνο του μαστού σημείωσε ο τεχνολόγος - ραδιολόγος Γιώργος Ζουμπουρλής.

Ανέφερε ότι “ενεργοποιήθηκαν πολλές γυναίκες, που δεν έχουν κάνει αυτή την εξέταση μία φορά τον χρόνο, όπως επιβάλλεται. Γι’ αυτό φέρνουμε τη μονάδα πιο κοντά στον κόσμο”.

Ο κ. Ζουμπουρλής παρατήρησε ότι με βάση “τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στην επαρχία, έχουν βρεθεί πολλά περιστατικά με καρκίνο του μαστού και με γυναίκες που χειρουργήθηκαν έγκαιρα και  είχαν καλά αποτελέσματα”.

Επεσήμανε ότι από 40 χρονών και πάνω οι γυναίκες πρέπει να κάνουν μια φορά τον χρόνο μαστογραφία, ιδιαίτερα αν υπάρχει στενός συγγενής που έχει νοσήσει, θα πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο από τα 37 - 38 χρόνια.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διευκρίνισε ότι “είναι μια απλή διαδικασία, δεν πονάει, είναι ψηφιακά τα μηχανήματα και δεν παίρνει τόση ακτινοβολία, όπως παλιότερα”.

Τέλος, ενημέρωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξητική τάση στα περιστατικά καρκίνου του μαστού.

Ο δωρεάν προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος έγινε σε συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με την κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αύριο Πέμπτη η κινητή μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στην πλατεία Αρφαρών, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο: Ηλικίες γυναικών από 35 έως 49 ετών και από 70 και άνω. Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες. Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό. Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Γ.Σ.


NEWSLETTER