Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 08:30

Ψυχική ταλαιπωρία και έξοδα από την έλλειψη ιατροδικαστή

Γράφτηκε από την

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός την περασμένη Τετάρτη σε παραλία της Μάνης· η σορός του θα μεταφέρονταν στην Κόρινθο για νεκροψία - νεκροτομή. Λίγες μέρες νωρίτερα μια ηλικιωμένη δέχτηκε σεξουαλική επίθεση. Ο συλληφθείς ως δράστης διώκεται για βιασμό και η γυναίκα που έπεσε θύμα του είναι κρίσιμο να επισκεφτεί τον ιατροδικαστή μέσα στις πρώτες 72 ώρες…

Ένας ιατροδικαστής, λέει μιλώντας στην “Ε” ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων (φωτό), καλείται να εξυπηρετήσει πολυποίκιλα περιστατικά, που έχουν να κάνουν από τη διερεύνηση βίαιων - αιφνίδιων θανάτων, έως την κλινική εξέταση ενός θύματος ξυλοδαρμού ή ενός βιασμού.

Πλέον, χωρίς να υπάρχει ιατροδικαστής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, περιστατικά όπως ενδεχόμενες δολοφονίες, αιφνίδιοι θάνατοι και βιασμοί, μετά από παραγγελία της αρμόδιας ανακριτικής αρχής μεταφέρονται για εξέταση στον ιατροδικαστή Κορίνθου. Επιπλέον, είναι η ψυχική ταλαιπωρία και τα έξοδα που υποβάλλονται οι συγγενείς, όταν αναγκαστικά μία σορός που πρέπει να της γίνει νεκροψία - νεκροτομή, μεταφέρεται σε παρακείμενες ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Κι εφόσον μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα ώστε να διενεργηθεί η νεκροτομή και να μπορέσουν να παραλάβουν τον άνθρωπό τους για να ταφεί.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Η νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο νεκροτομείο, και, από το Δεκέμβριο 2019 και μέχρι πέρυσι στις αρχές Φθινοπώρου, ένας επικουρικός ιατροδικαστής διενεργούσε εδώ όλες τις νεκροψίες - νεκροτομές και της υπόλοιπης Περιφέρειας Πελοποννήσου (εκτός Λακωνίας) όταν απουσίαζε με άδεια ο ιατροδικαστής Κορίνθου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ο συμβουλευτικός ρόλος του ιατρού σε θύματα βίας, καθώς, πέρα από τις γνωμοδοτήσεις που μπορεί να παράσχει ένας ιατροδικαστής -εφόσον του ζητηθεί από εισαγγελική ή αστυνομική αρχή- είναι γνωστό ότι υπάρχει από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία μια λίστα με ιδιώτες και ψυχιάτρους δημόσιων δομών, όπου μια γυναίκα θύμα βίας μπορεί να κλείσει ραντεβού και να ζητήσει συμβουλές. Οπότε, γυναίκες που συνήθως πηγαίνουν στον ιατροδικαστή για γνωμοδότηση, αφού προηγηθεί η καταγγελία στις Αρχές, μπορούσαν επίσης να επικοινωνούν με το Νοσοκομείο Καλαμάτας ώστε να απευθύνονται στον ιατρό και να κλείνουν ραντεβού για καθοδήγηση και συμβουλευτική, στο πώς μπορούν να δράσουν. 

 

ΛΕΩΝ: “ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ”

Ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων τονίζει ότι “κάθε νομός της χώρας θα πρέπει να έχει από έναν ιατροδικαστή σε δημόσια δομή”, γιατί “καταρχάς, ειδικά στην επιστήμη μας, ο χρόνος που περνά μετρά εναντίον ενός ορθού αποτελέσματος”. Κατά δεύτερον, εξηγεί, με αφορμή και τα δύο περιστατικά στη Μεσσηνία (δηλαδή της ανεύρεσης του πτώματος και της καταγγελίας βιασμού), πως “η ανυπαρξία ιατροδικαστή στην Καλαμάτα σημαίνει ότι μία γυναίκα θύμα βιασμού αναγκάζεται μέσα στις πρώτες 72 ώρες να ταξιδέψει στην Κόρινθο, να μην έχει πλυθεί στο διάστημα αυτό και να παραμείνει έτσι μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες ιατροδικαστικές εξετάσεις ώστε να μην αλλοιωθούν τα στοιχεία”. Αντίστοιχα, σε θανατηφόρα περιστατικά, “το πρώτο βήμα στη δουλειά του ιατροδικαστή είναι η αυτοψία του χώρου, αν δεν έχει δει το χώρο μπορεί να χάσει πολλά χρήσιμα στοιχεία που, αν θέλετε, λύνουν το «μυστήριο» ενός αιφνίδιου και ανεξήγητου θανάτου πριν ακόμη ξεκινήσει το δεύτερο βήμα, η νεκροψία - νεκροτομή”, λέει ο Γρηγόρης Λέων - ο οποίος καταλήγοντας τονίζει πως η ιατροδικαστική είναι μια επιστήμη με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, και “σε κάθε περίπτωση το κράτος δεν μπορεί να μην αντικαθιστά ένα τέτοιο κενό (σ.σ. ιατροδικαστή στη νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας) σε ένα υψηλού επιπέδου νοσοκομείο”.