Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023 08:19

Καρδιολογική Κλινική Νοσοκομείου Καλαμάτας: “Μάιος Μήνας Μέτρησης Αρτηριακής Πίεσης”

Γράφτηκε από την

Η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας θα διοργανώσει και φέτος τη δράση “Μάιος Μήνας Μέτρησης Αρτηριακής Πίεσης” (MMM) από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου με μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε άτομα του γενικού πληθυσμού σε δημόσιους ή δημοτικούς χώρους.

Το πρόγραμμα ΜΜΜ της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης (International Society of Hypertension) έχει κάνει μετρήσεις σε σχεδόν 10 εκατομμύρια άτομα σε περισσότερες από 100 χώρες (2017-2022), με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την υπέρταση και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της.

Στην Ελλάδα το εν λόγω πρόγραμμα έγινε πρώτη φορά το 2019 σε 6.000 άτομα σε 5 αστικά κέντρα και μετά το 2022 σε 6.400 άτομα σε 11 αστικά κέντρα. Για το ΜΜΜ 2023 η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης στοχεύει να πραγματοποιήσει μετρήσεις της πίεσης σε περισσότερα από 10.000 άτομα σε 11 μεγάλα αστικά κέντρα μεταξύ των οποίων και η Καλαμάτα.

Σκοπός των μετρήσεων είναι η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού στη σημασία της υπέρτασης ως κύριου τροποποιήσιμου παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια (κυρίως στεφανιαία νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και περιφερική αρτηριοπάθεια) και της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, και η ανακάλυψη πολλών αδιάγνωστων και αρρύθμιστων περιπτώσεων.